Τουρισμός για όλους: Πρεμιέρα σήμερα - Ποια ΑΦΜ κάνουν αίτηση

Κοινωνία 0

Ο Δήμος Αθηναίων πρασινίζει τις σχολικές αυλές με περισσότερα από 220 νέα δέντρα

Δήμος Αθηναίων
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Παρεμβάσεις σε 43 σχολεία με φυτεύσεις, λαχανόκηπους και συστήματα σκίασης για την αντιμετώπιση της θερμικής επιβάρυνσης και τη βελτίωση του μικροκλίματος

Με εκτεταμένες παρεμβάσεις πρασίνου σε σχολικές αυλές και προαύλια, ο Δήμος Αθηναίων ενισχύει την περιβαλλοντική θωράκιση των σχολείων, δημιουργώντας πιο δροσερούς και λειτουργικούς χώρους για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Οι εργασίες, που υλοποιήθηκαν από τη Διεύθυνση Πρασίνου και Αστικής Πανίδας, αποσκοπούν στη βελτίωση του μικροκλίματος και στην προστασία της σχολικής κοινότητας από τις ολοένα υψηλότερες θερμοκρασίες.

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων, πραγματοποιήθηκαν εργασίες σε 43 σχολικές αυλές σε όλες τις δημοτικές κοινότητες της Αθήνας. Συνολικά φυτεύτηκαν 229 νέα δέντρα, 1.238 θάμνοι και ανθόφυτα, ενώ δημιουργήθηκαν σχολικοί λαχανόκηποι, εγκαταστάθηκαν συστήματα σκίασης και πραγματοποιήθηκαν κλαδεύσεις και εργασίες συντήρησης του υφιστάμενου πρασίνου.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των παρεμβάσεων αποτέλεσε η ενεργή συμμετοχή της σχολικής κοινότητας. Σε αρκετές περιπτώσεις, μαθητές και εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στον σχεδιασμό των αυλών, προτείνοντας τα σημεία όπου θα τοποθετούνταν δέντρα, λαχανόκηποι και συστήματα σκίασης. Οι προτάσεις τους ενσωματώθηκαν στον σχεδιασμό των έργων, ενισχύοντας τόσο τη συμμετοχική διαδικασία όσο και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των παιδιών.

Οι δράσεις αποτυπώνουν το σύνολο των παρεμβάσεων που υλοποιήθηκαν από τη Διεύθυνση Πρασίνου και Αστικής Πανίδας κατά την περίοδο 2025-2026, σε συνδυασμό με τις ενέργειες του ευρωπαϊκού προγράμματος ASCEND, με τη συμμετοχή της ΔΑΕΜ Α.Ε. και της Αναπτυξιακής Αθήνας Α.Ε.

Το πρόγραμμα ASCEND

Το ASCEND είναι ένα πιλοτικό έργο με κύριο στόχο την μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα σε επίπεδο γειτονιάς στην πόλη της Αθήνας, βελτιώνοντας τη συνολική ποιότητα ζωής. Ενσωματώνει παρεμβάσεις στους τομείς της ενέργειας, της κινητικότητας και των πράσινων υποδομών.

Βασίζεται σε μια συμμετοχική προσέγγιση, εμπλέκοντας πολίτες, νέους, γυναίκες, μετανάστες, συνεταιρισμούς και τοπικούς φορείς στη διαμόρφωση και εφαρμογή λύσεων για το κλίμα. Το έργο στοχεύει στην ενίσχυση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στη συμβολή στη συνολική μετάβαση της περιοχής και της πόλης σε καθαρές μορφές ενέργειας.

«Τα σχολεία είναι χώροι συνάντησης, παιχνιδιού και καθημερινής ζωής, γι’ αυτό και χρειάζονται περισσότερο πράσινο»

Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου Γιώργος Αποστολόπουλος, σημείωσε: «Τα σχολεία είναι χώροι συνάντησης, παιχνιδιού και καθημερινής ζωής, γι’ αυτό και χρειάζονται περισσότερο πράσινο. Συνεχίζουμε και εντείνουμε τις προσπάθειές μας για πιο πράσινα σχολεία, ενισχύοντας παράλληλα το αστικό πράσινο και την περιβαλλοντική παιδεία των παιδιών μας».

Ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Αθήνας Α.Ε., Βαγγέλης Μαρινάκης, τόνισε:  «Η ανθεκτικότητα μιας πόλης ξεκινά από τους χώρους στους οποίους μεγαλώνουν τα παιδιά της. Μέσα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, ο Δήμος Αθηναίων μετατρέπει τη χρηματοδότηση σε ουσιαστικές παρεμβάσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα και κάνουν τα σχολεία και τις γειτονιές μας πιο πράσινες, πιο δροσερές και πιο ανθεκτικές απέναντι στην κλιματική κρίση».

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Διορισμοί 5.487 εκπαιδευτικών: Βγήκαν οι προσκλήσεις (ΦΕΚ)

Κορωνησία: Ένα πανέμορφο νησί που πάτε και με αυτοκίνητο

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

κοινωνία