ρούχα
Νομίζετε ότι πλένετε σωστά τα ρούχα σας; Τα κοινά λάθη που πρέπει να αποφεύγετε

Το πλύσιμο των ρούχων μπορεί να μοιάζει με μια απλή, καθημερινή διαδικασία. Πολλοί από εμάς τη μάθαμε στο σπίτι, παρατηρώντας γονείς και παππούδες να χειρίζονται το πλυντήριο. Ωστόσο, όπως εξηγούν οι ειδικοί, αυτή η “παραδοσιακή γνώση” συχνά δεν συμβαδίζει με τις σύγχρονες τεχνολογίες και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές φθορές στα ρούχα.

Ο Zachary Pozniak, ειδικός στον καθαρισμό ρούχων και ιδιοκτήτης αλυσίδας στεγνοκαθαριστηρίων στις ΗΠΑ, αποκαλύπτει στο Business Insider τα πέντε πιο συχνά λάθη που κάνουν οι καταναλωτές, ακόμα και όσοι θεωρούν πως έχουν «εμπειρία» στο πλυντήριο.

1. Ζεστό νερό χωρίς λόγο

Η αυτόματη επιλογή ζεστού νερού ίσως μοιάζει με την ασφαλή λύση για τον καθαρισμό, αλλά σύμφωνα με τον Pozniak, τις περισσότερες φορές απλώς φθείρει τα υφάσματα χωρίς να προσφέρει κάτι ουσιαστικό. Το χλιαρό ή κρύο νερό –που είναι περίπου 30°C– είναι συνήθως επαρκές για τον καθαρισμό της πλειονότητας των ρούχων, ενώ παράλληλα προστατεύει τα χρώματα και την υφή των υφασμάτων.

2. Υπερβολική χρήση απορρυπαντικού

Περισσότερο σαπούνι δεν σημαίνει καθαρότερα ρούχα. Αντιθέτως, τα υπολείμματα που δεν ξεπλένονται εύκολα ευθύνονται για δερματικούς ερεθισμούς και επιβαρύνουν τις λειτουργίες του πλυντηρίου. Η σωστή ποσότητα εξαρτάται από το μέγεθος και τη βρωμιά του φορτίου, με τον ειδικό να προτείνει από μία έως τέσσερις κουταλιές της σούπας ανάλογα την περίπτωση.

3. Χρήση χλωρίνης σε ρούχα

Η χλωρίνη, παρότι παραδοσιακά συνδεδεμένη με την απολύμανση και την καθαριότητα, μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές: αποχρωματισμό, τρύπες και φθορά των υφασμάτων. Οι επαγγελματίες καθαρισμού αποφεύγουν εντελώς τη χρήση της. Αντί αυτής, προτείνονται εναλλακτικές όπως λευκαντικό χωρίς χλώριο, υπεροξείδιο του υδρογόνου ή ειδικά ενζυματικά καθαριστικά.

4. Υπερβολικό στέγνωμα

Η λειτουργία στεγνώματος μπορεί να μετατραπεί σε “φούρνο” που ψήνει –κυριολεκτικά– τα ρούχα. Ο προγραμματισμός με χρονοδιακόπτη οδηγεί συχνά σε υπερθέρμανση, με αποτέλεσμα παραμορφωμένα και τσαλακωμένα υφάσματα. Τα ευαίσθητα (όπως μάλλινα ή μεταξωτά) δεν πρέπει να μπαίνουν καν στο στεγνωτήριο, ενώ το ιδανικό είναι να απομακρύνονται τα βαμβακερά όταν είναι ακόμη ελαφρώς νωπά.

5. Απουσία προεργασίας στους λεκέδες

Η αντιμετώπιση ενός λεκέ δεν πρέπει να αρχίζει όταν ανοίγει το πλυντήριο, αλλά από τη στιγμή που δημιουργείται. Ένα καθαριστικό λεκέδων, εφόσον χρησιμοποιηθεί άμεσα, μπορεί να αποτρέψει τη μονιμοποίηση της βρωμιάς. Και σε αντίθεση με ό,τι πιστεύεται, το άμεσο πλύσιμο δεν είναι πάντα απαραίτητο – συχνά το προϊόν χρειάζεται χρόνο για να δράσει αποτελεσματικά.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Μπάμια»: Πώς λέγεται στα ελληνικά;

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εκπαιδευτικος
Μετακινήσεις Εκπαιδευτικών: Το Αόρατο Τίμημα της Δημόσιας Παιδείας ή μια συζήτηση που πρέπει επιτέλους να γίνει
Ο δρόμος προς το σχολείο δεν μπορεί να είναι δρόμος προς την απώλεια.
Μετακινήσεις Εκπαιδευτικών: Το Αόρατο Τίμημα της Δημόσιας Παιδείας ή μια συζήτηση που πρέπει επιτέλους να γίνει
klimatistiko
Καύσωνας και κλιματιστικό: Τα 5 μεγαλύτερα λάθη που κοστίζουν... δροσιά και χρήμα
Τι πρέπει να αποφεύγετε αν δε θέλετε να μείνετε χωρίς ψύξη μέσα στον καύσωνα — και με φουσκωμένους λογαριασμούς
Καύσωνας και κλιματιστικό: Τα 5 μεγαλύτερα λάθη που κοστίζουν... δροσιά και χρήμα
ΖΑΧΑΡΑΚΗ
Υπουργείο Παιδείας: Η διαδικασία στελέχωσης και λειτουργίας των Κέντρων Καινοτομίας
Το υπουργείο αναμένεται να δημοσιεύσει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους εκπαιδευτικούς εντός του επόμενου διαστήματος, με σαφές...
Υπουργείο Παιδείας: Η διαδικασία στελέχωσης και λειτουργίας των Κέντρων Καινοτομίας