πιάτα
Η κουζίνα μας μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε εστία πολλών βακτηρίων

Πλένετε τα πιάτα καθημερινά, αλλά γνωρίζατε ότι μια επικίνδυνη συνήθεια που κάνουν οι περισσότεροι και μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη βακτηρίων στην κουζίνα σας;

Ας δούμε ποιο είναι το κοινό λάθος που μπορεί να κάνετε στο πλύσιμο πιάτων και πώς μπορείτε να το διορθώσετε.

Σφουγγάρια vs Βούρτσες: Ποιο εργαλείο είναι καλύτερο για το πλύσιμο των πιάτων
Μια μελέτη του 2021 στο International Journal of Food Microbiology κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι βούρτσες για τα πιάτα είναι η πιο υγιεινή επιλογή σε σχέση με τα σφουγγάρια.

Αυτό συμβαίνει επειδή:

Στεγνώνουν πιο γρήγορα: Οι βούρτσες απορροφούν λιγότερο νερό από τα σφουγγάρια, δημιουργώντας λιγότερο ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων.
Έχουν χαμηλότερο αριθμό βακτηρίων: Η μελέτη έδειξε ότι οι βούρτσες είχαν λιγότερα βακτήρια από τα σφουγγάρια, μειώνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης.
Πώς να διατηρήσετε τις βούρτσες σας καθαρές
Ακόμα και οι βούρτσες καθαρισμού για τα πιάτα χρειάζονται τακτικό καθαρισμό.

Η μελέτη βρήκε τρεις αποτελεσματικές μεθόδους:

  • Βύθιση σε χλωρίνη: Ένα διάλυμα χλωρίνης μπορεί να απολυμάνει αποτελεσματικά τη βούρτσα σας.
  • Πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων: Η υψηλή θερμοκρασία στο πλυντήριο πιάτων μπορεί να σκοτώσει πολλά βακτήρια.
  • Βάλτε τη βούρτσα σας για λίγα λεπτά σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό για να σκοτώσετε τα βακτήρια.

Πότε να αντικαταστήσετε τη βούρτσα καθαρισμού ή το σφουγγάρι σας

Aκόμα και με καλό καθάρισμα, οι βούρτσες και τα σφουγγάρια χρειάζονται αντικατάσταση σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Τα σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να τα αντικαταστήσετε με καινούργια:

  • Για βούρτσες: Αν οι τρίχες φθείρονται ή μαλακώνουν, ήρθε η ώρα να την αντικαταστήσετε. Η εταιρεία καθαρισμού Molly Maid συστήνει την αντικατάσταση τους κάθε 4 εβδομάδες.
  • Για σφουγγάρια: Αν το σφουγγάρι σας έχει μυρωδιά ή έχει σκληρύνει, πετάξτε το αμέσως. Συνιστάται η αντικατάστασή του κάθε εβδομάδα.

Η κουζίνα σας είναι εστία βακτηρίων; Πώς να την καθαρίσετε σωστά

Η κουζίνα μας μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε εστία πολλών βακτηρίων, από το ωμό κοτόπουλο μέχρι τις βρεγμένες πετσέτες για τα πιάτα. Ένας απλός τρόπος για να μειώσετε την ανάπτυξη βακτηρίων είναι να χρησιμοποιείτε μια βούρτσα πιάτων αντί για σφουγγάρι όταν πλένετε τα πιάτα στο χέρι. Επιπλέον, φροντίστε να καθαρίζετε και να αντικαθιστάτε τακτικά τη βούρτσα καθαρισμού των πιάτων σας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τεχνητή νοημοσύνη
Έρευνα: Οι μισοί μαθητές δεν μπορούν να ξεχωρίσουν αν το περιεχόμενο που παράγει η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι αληθινό
Περισσότεροι από τους μισούς μαθητές δεν μπορούν να διακρίνουν αν το περιεχόμενο που δημιουργεί η τεχνητή νοημοσύνη είναι αληθινό, σύμφωνα με νέα...
Έρευνα: Οι μισοί μαθητές δεν μπορούν να ξεχωρίσουν αν το περιεχόμενο που παράγει η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι αληθινό
psari
Ποια ψάρια τρώγονται κάθε εποχή; Οδηγός εποχικής κατανάλωσης από τις ελληνικές θάλασσες
Τι ψάρια είναι καλό να προτιμάμε ανάλογα με την περίοδο του χρόνου – Οφέλη για την υγεία, το περιβάλλον και την τσέπη μας
Ποια ψάρια τρώγονται κάθε εποχή; Οδηγός εποχικής κατανάλωσης από τις ελληνικές θάλασσες