Το πρόβλημα των σκουπιδιών αναδεικνύεται ως διαχρονικό και ανεπίλυτο δημιουργώντας νέες εντάσεις στις τόσες άλλες ανάμεσα σε κοινωνικές ομάδες και πολιτική εξουσία ή και σε διαμάχες μεταξύ κατοίκων διαφορετικών περιοχών.
Αυτό είναι και ένα από τα καινούργια στοιχεία του οικολογικού αυτού προβλήματος. Κανένας δεν θέλει τα σκουπίδια του και προσπαθεί να τα φορτώσει σε άλλους! Και από τη στιγμή, που τα ταχέως αναπτυσσόμενα αστικά κέντρα δεν έχουν κυριολεκτικά ούτε καν κάποιο στοιχειώδη χώρα αποθήκευσης ή διαχείρισης, προσπαθούν να βρουν κάποιο «παραμελημένο» και ελεύθερο χώρα απόρριψης. Έτσι παρουσιάζεται στα επιφαινόμενα το όλο πρόβλημα.
Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Καθόλου. Πριν από την εμφάνιση αυτής της όψης (του που βάζουμε τα σκουπίδια) διαμορφώνεται η ουσία του όλους ζητήματος. Η ουσία του καταναλωτικού μας πολιτισμού και της υλικής μας ευδαιμονίας. Η ευτυχία μας προσμετράται από τις ποσότητες των σκουπιδιών. Δείγμα της «τελειότητας» της κουλτούρας της αγοράς. Το «πάρε – δώσε» των αγαθών, η εμπορία των προϊόντων μας αποτελεί μέρος του πυρήνα των κοινωνικών σχέσεών μας.
Σακούλες και σακούλες εξέρχονται κάθε μέρα από το νεοελληνικό νοικοκυριό. Αχρησιμοποίητα ή μισοχρησιμοποιημένα υλικά, σημαντικά περισσεύματα τροφίμων – δείγμα βουλιμίας και άγχους μήπως μείνουμε νηστικοί -, πλαστικά επί πλαστικών και χίλια δύο είδη συνθέτουν το «απεκκριτικό» συλλογικό σύστημα μας. Η απαρχή του όλου προβλήματος έγκειται στο ότι είμαστε υπερβολικά καταναλωτικοί, στο ότι παράγουμε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών.
Απαιτείται, λοιπόν, η ορθολογική διαχείριση και η αμφισβήτηση αυτής της αντίληψης, μιας αντίληψης που είναι στοιχείο πολιτιστικής υπανάπτυξης. Η ροή των προϊόντων και των υλών στη φύση είναι κυκλική. Μια αέναη επαναληψιμότητα δημιουργεί έναν ατέλειωτο αριθμό κύκλων χρησιμοποίησης και επαναχρησιμοποίησης σε μία κατεύθυνση σπειροειδούς ανέλιξης. Η συσσώρευση κέρδους γίνεται η ουσιαστική θεωρία μας, η καθολική πρακτική μας. Την ασπάζονται ως σύγχρονη θεότητα ακόμη και όσοι περιθωριοποιούνται απ’ αυτή.
Σπάζουμε τους «κύκλους» της Φύσης σε πολλά σημεία, για παράδειγμα: στην εισροή της οικονομίας μας με την εξάντληση των φυσικών πόρων, στην εκροή με την τρομακτική συσσώρευση αποβλήτων. Οι αποικοδομητές των τόσων οικοσυστημάτων της βιόσφαιρας δεν προλαβαίνουν αποδομήσουν τους όγκους των αγαθών.
Σε αρκετές περιπτώσεις «δεν γνωρίζουν» δρόμους αποικοδόμησης για τα τόσα συνθετικά προϊόντα της ανθρώπινης επινόησης. Χιλιάδες ουσίες μπαίνουν ακατάπαυστα στις διεργασίας της φύσης, χωρίς νοιαζόμαστε αν υπάρχουν (ή αν υπάρξουν) μικροοργανισμοί που θα μπορέσουν να τις διασπάσουν και έτσι να ξανατεθούν στις τόσες τροχιές της οικολογικής αλυσίδας.
Είναι σημαντική η ανάπτυξη οικολογικές συνείδησης εν τοις πράγμασι από τους πολίτες. Και αυτό αφορά πολλά πεδία από εκείνο της προσωπικής ευθύνης μέχρι το αντίστοιχο της πολιτικής πίεσης και της δημιουργίας πολύπτυχου οικολογικού κινήματος.
Η ιστορία είναι γνωστή. Θυμόμαστε το πρόβλημα των σκουπιδιών μόνο εκείνα τα διαστήματα που τα σκουπίδια ξεχειλίζουν στα πεζοδρόμια. Και μετά πάλι σιωπή και μακαριότητα σα να μην υπάρχει πρόβλημα. Αρκετά εκατομμύρια τόνοι οικιακών απορριμμάτων πετάγονται ανά έτος στη χώρα μας.
Αν σκεφτούμε πως σε κάθε χωματερή η ρύπανση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα αγγίζει περιφερειακά περιοχή ακτίνας 10 km, καταλαβαίνει κανείς πως το πρόβλημα είναι εθνικού βεληνεκούς και οι συνέπειες απρόβλεπτες δεδομένου ότι απέχουμε σημαντικά από την αποτελεσματική λύση. Τα προγράμματα ανακύκλωσης χαρτιού, γυαλιού, μετάλλου κλπ πρέπει να επεκταθούν σε όλους τους δήμους. Το μεγάλο πρόβλημα των βιομηχανικών μονάδων, που σχεδόν δεν τηρούν καμία νομοθετική πρόβλεψη, δεν μπορεί παρά να πάρει τον δρόμο του απόλυτου ελέγχου.
Η υγειονομική ταφή, για όσα δεν ανακυκλώνονται, μπορεί να αποτελέσει μία ανάσα προσωρινής οικολογικής πνοής, συγκρινόμενη δε με το σημερινό χαοτικό ελληνικό φαινόμενο των χωματερών της υπαίθρου και της πλήρους αυθαιρεσίας, μπορεί να ορθολογικοποιήσει αρκετά το όλο φαινόμενο. Μεγάλο μέρος των σκουπιδιών δεν είναι άχρηστα υλικά. Μπορούν να αποτελέσουν σημαντική πηγή ενέργειας και χρήσιμων υλικών πόρων.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Αυτά είναι τα ελληνικά επώνυμα που προέρχονται από αλβανικές λέξεις
Αλλαγές στο ωράριο εκπαιδευτικών από 1/9/2025: Ποιοι θα διδάσκουν λιγότερες ώρες
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ