Δύο βασικές κατηγορίες παγωτού
Τα παγωτά χωρίζονται σε τυποποιημένα και χύμα. Και στις δύο περιπτώσεις, η σωστή συντήρηση και υγιεινή είναι απαραίτητες για την ασφάλεια του καταναλωτή.
Τυποποιημένα παγωτά
Πωλούνται σε supermarket και ψιλικατζίδικα και φυλάσσονται σε ειδικούς καταψύκτες. Αυτοί οι καταψύκτες θα πρέπει:
Να διατηρούν θερμοκρασία κάτω από τους -18°C
Να είναι καθαροί και να μην περιέχουν άλλα είδη προϊόντων
Να μην είναι εκτεθειμένοι στον ήλιο
Αποφύγετε να αγοράσετε παγωτό αν:
Είναι μαλακό ή έχει υφή που θυμίζει γιαούρτι, βούτυρο ή περιέχει κόκκους σαν άμμο
Το περιτύλιγμα είναι σχισμένο, κολλημένο ή υγρό
Η συσκευασία έχει παραμορφωμένο σχήμα ή το καπάκι ξεχειλίζει
Υπάρχουν κρύσταλλοι ή σπασίματα στο παγωτό, σημάδι ότι έχει αποψυχθεί και ξανακαταψυχθεί
Έχει περίεργη ή ξινή γεύση ή άσχημη μυρωδιά
Επιπλέον συμβουλές:
Ελέγχετε πάντα την ημερομηνία λήξης, κυρίως στα οικογενειακά παγωτά, όπου η αναγραφή είναι υποχρεωτική
Η μεταφορά από το κατάστημα στο σπίτι πρέπει να γίνεται γρήγορα, κατά προτίμηση σε ισοθερμική συσκευασία
Προσοχή στα έντονα χρώματα: μπορεί να οφείλονται σε χημικές χρωστικές, ακόμη και αν είναι επιτρεπόμενες
Χύμα παγωτά
Διατίθενται σε ζαχαροπλαστεία και εργαστήρια παρασκευής παγωτού. Προτού τα καταναλώσουμε, πρέπει να εμπιστευόμαστε πλήρως την καθαριότητα και την αξιοπιστία του καταστήματος.
Βασικοί κανόνες:
Το παγωτό φυλάσσεται σε ειδικές βιτρίνες στους -13°C
Οι βιτρίνες πρέπει να είναι καθαρές, χωρίς υπολείμματα παγωτού στα τοιχώματα
Να βρίσκονται μακριά από τον ήλιο, τη σκόνη και τα καυσαέρια
Το κουτάλι σερβιρίσματος πρέπει να βρίσκεται σε δοχείο με τρεχούμενο νερό ή να αλλάζεται κάθε ώρα
Ενδείξεις κακής συντήρησης:
Υπολείμματα γύρω από το σκεύος του παγωτού δείχνουν ότι έχει λιώσει και ξαναπαγώσει
Παράξενη υφή, αλλοιωμένη γεύση ή περίεργη μυρωδιά είναι σημάδια αλλοίωσης
Διατροφικές πληροφορίες & θερμίδες
Ένα τυπικό παγωτό περιέχει περίπου 300 θερμίδες
Ακόμα και εκείνα που αναγράφουν "0% ζάχαρη" ή "0% λιπαρά" μπορεί να φτάνουν τις 200 θερμίδες, λόγω των γλυκαντικών και άλλων συστατικών
Αν περιέχουν επικάλυψη (σοκολάτα ή άλλα), οι θερμίδες αυξάνονται σημαντικά
Σημαντικό: Η αίσθηση δροσιάς που προσφέρει το παγωτό είναι προσωρινή. Οι θερμίδες του, όταν μεταβολίζονται, μπορεί να αυξήσουν τη θερμοκρασία του σώματος και να μας κάνουν να διψάμε περισσότερο.
Τι να προσέχετε
Μην καταναλώνετε ποτέ παγωτό που έχει λιώσει και ξαναπαγώσει
Διατηρείτε πάντα τα παγωτά στον καταψύκτη, χωρίς διακοπή στην ψύξη
Ενημερώνεστε για την προέλευση και τις συνθήκες διατήρησης των χύμα παγωτών
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Οι «Σεϋχέλλες» της Αττικής: Η παραλία-έκπληξη μόλις 1,5 ώρα από την Αθήνα!
Προσοχή! Ανακαλείται εμφιαλωμένο νερό λόγω πιθανής μόλυνσης
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 11/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ