τυριά
Το ερώτημα δεν είναι απλώς αν μπορούμε να καταψύξουμε το τυρί, αλλά αν αξίζει να το κάνουμε.

Πώς επηρεάζεται το τυρί από την κατάψυξη;
Η βασική αλλοίωση οφείλεται στο νερό που περιέχει το τυρί. Κατά την κατάψυξη, το νερό παγώνει και σχηματίζει κρυστάλλους πάγου. Αυτοί οι κρύσταλλοι επηρεάζουν τη δομή του τυριού: προκαλούν ρωγμές, αποδυναμώνουν τη συνοχή του και κατά την απόψυξη οδηγούν σε απώλεια υγρών και αλλαγή υφής. Τα μαλακά τυριά ιδιαίτερα γίνονται πιο θρυπτά, χάνουν τη βελούδινη αίσθησή τους και πολλές φορές βγάζουν νερά.

Ποια τυριά αντέχουν στην κατάψυξη;
Τα πιο σκληρά και ώριμα τυριά, όπως η παρμεζάνα και το πεκορίνο, αλλά και τα βιομηχανικά τυριά σε μπλοκ όπως το τσένταρ, διατηρούνται σχετικά καλά. Ακόμα κι έτσι, ενδέχεται να εμφανίσουν μια ελαφρώς μεταλλική επίγευση αν παραμείνουν για μεγάλο διάστημα στην κατάψυξη. Τριμμένα ή κομμένα σε φέτες, τα τυριά αυτά μπορούν να μπουν στην κατάψυξη χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα και να χρησιμοποιηθούν άμεσα σε μαγειρικές εφαρμογές.

Ποια τυριά πρέπει να αποφεύγουμε να καταψύχουμε;
Φρέσκα τυριά, όπως το κότατζ, το μπρι ή εκείνα με υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία, αλλοιώνονται έντονα. Η υφή τους γίνεται ανομοιογενής και η γεύση τους φτωχότερη. Επιπλέον, τυριά με τρύπες ή αέρα στο εσωτερικό τους, επιδεινώνονται ακόμη περισσότερο λόγω της εναλλαγής θερμοκρασιών.

Τι ισχύει με τη φέτα;
Η φέτα μπορεί να αποθηκευτεί στην κατάψυξη, όμως αυτό θα επηρεάσει τη χαρακτηριστική της υφή. Αφυδατώνεται και γίνεται πιο σκληρή. Ως εκ τούτου, προτιμήστε να τη χρησιμοποιήσετε σε μαγειρεμένα φαγητά και όχι ωμή.

Οδηγίες για σωστή κατάψυξη τυριών:

Θερμοκρασία αποθήκευσης: Καταψύχετε στους -18°C.

Διάρκεια αποθήκευσης: Καταναλώστε το τυρί εντός 2-3 μηνών για βέλτιστη ποιότητα.

Συσκευασία: Χρησιμοποιείτε την αρχική συσκευασία ή σακούλες που κλείνουν αεροστεγώς, αφαιρώντας τον αέρα.

Για φέτες: Τοποθετήστε αντικολλητικό χαρτί ανάμεσά τους για εύκολο διαχωρισμό.

Για τη φέτα: Κόψτε τη σε μικρότερα κομμάτια, τοποθετήστε τα σε ειδικές σακούλες και καταναλώστε μέσα σε 2 μήνες. Αποψύξτε τη στο ψυγείο για μία νύχτα.

Απόψυξη και κατανάλωση:
Ξεπαγώστε το τυρί πάντα στο ψυγείο και καταναλώστε το μέσα σε 2-3 ημέρες. Εναλλακτικά, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε απευθείας σε φαγητά που μαγειρεύονται, όπως τοστ, πίτσες ή κατσαρόλας. Σημαντικό: Μην το ξαναβάλετε στην κατάψυξη αφού ξεπαγώσει.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έρχεται «βαρύς» καύσωνας στην Αττική: Πάνω από 42°C τις επόμενες ημέρες

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/76

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σαλάτα
Φακόρυζο με πίκλες κρεμμυδιού & καβουρδισμένο αμύγδαλο – Η σαλάτα που (επιτέλους) δε θα σε κουράσει
Είναι μια σαλάτα-γεύμα που συνδυάζει φυτικές πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και πολύ γεύση – μια εξαιρετική επιλογή για χορτοφάγους, για όσους...
Φακόρυζο με πίκλες κρεμμυδιού & καβουρδισμένο αμύγδαλο – Η σαλάτα που (επιτέλους) δε θα σε κουράσει
idiki agogi
Ειδική Αγωγή: Ανοίγουν νέοι πίνακες εκπαιδευτικών τον Ιούλιο - Ποιους κλάδους εκπαιδευτικών θα αφορά
Μέσα στον Ιούλιο η προκήρυξη θα σταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση και μέσα στον ίδιο μήνα θα εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ και θα ξεκινήσουν οι...
Ειδική Αγωγή: Ανοίγουν νέοι πίνακες εκπαιδευτικών τον Ιούλιο - Ποιους κλάδους εκπαιδευτικών θα αφορά
κεμ
Κεμπάπ κοτόπουλου: Ελαφριά, πεντανόστιμη και πρωτεϊνούχα εκδοχή του αγαπημένου πιάτου
Με βάση τον κιμά κοτόπουλου, πλούσια μυρωδικά και λιγότερα λιπαρά, αυτό το πιάτο συνδυάζει μοναδική γεύση με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη
Κεμπάπ κοτόπουλου: Ελαφριά, πεντανόστιμη και πρωτεϊνούχα εκδοχή του αγαπημένου πιάτου