Thumbnail
Η φέτα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά τυριά, ωστόσο αρκετοί παρατηρούν ότι χαλάει πολύ γρήγορα, ακόμη και όταν αποθηκεύεται στο ψυγείο. Ποιος είναι ο λόγος γι’ αυτό;

Το συνηθισμένο λάθος που κάνουμε
Ο βασικός λόγος που η φέτα αλλοιώνεται γρήγορα δεν είναι μόνο η αποθήκευση, αλλά ο τρόπος που την αγγίζουμε. Όταν πιάνουμε το τυρί με γυμνά χέρια, μεταφέρονται σε αυτό μικροοργανισμοί από την επιδερμίδα μας. Ακόμα και αν έχουμε πλύνει τα χέρια μας, μαγιά, βακτήρια και μούχλα μπορούν να περάσουν στο τυρί και να επηρεάσουν την ποιότητά του.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που ανοίγουμε τη συσκευασία και πιάνουμε τη φέτα με τα χέρια μας, δημιουργούμε ιδανικές συνθήκες για να αρχίσει να χαλάει. Η φέτα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη γιατί παραμένει σε υγρό περιβάλλον (άλμη) και φτιάχνεται από γάλα, που από τη φύση του είναι ευάλωτο στην ανάπτυξη μικροβίων.

Πώς να χειρίζεστε σωστά τη φέτα
Για να παραμείνει η φέτα φρέσκια για περισσότερο διάστημα:

Μην την αγγίζετε με γυμνά χέρια. Χρησιμοποιήστε καθαρή λαβίδα, κουτάλα ή φορέστε γάντια μιας χρήσης.

Μην βάζετε τα δάχτυλά σας στην άλμη. Η άλμη είναι ένα φυσικό συντηρητικό, αλλά αν επιμολυνθεί, χάνει την προστατευτική της δράση.

Θρυμματίστε τη φέτα έξυπνα. Αν θέλετε να τη χρησιμοποιήσετε τριμμένη, τοποθετήστε την πρώτα σε μια καθαρή σακούλα και πιέστε την από έξω, χωρίς να την αγγίξετε.

Η σημασία της άλμης στην αποθήκευση
Η άλμη δεν είναι απλώς ένα υγρό που διατηρεί το τυρί υγρό, λειτουργεί σαν φυσικό φράγμα ενάντια στα βακτήρια. Γι’ αυτό, μην την πετάτε. Εάν αγοράσατε φέτα χωρίς άλμη ή τη βγάλατε από τη συσκευασία και δεν θα την καταναλώσετε άμεσα, μπορείτε να φτιάξετε εύκολα τη δική σας: αναμείξτε 1 κουταλάκι αλάτι με 1 φλιτζάνι νερό και τοποθετήστε μέσα το τυρί. Έτσι, μπορεί να διατηρηθεί για έως και έναν μήνα στο ψυγείο.

Μια εναλλακτική μέθοδος συντήρησης είναι η φύλαξη της φέτας σε ελαιόλαδο. Εκτός από συντήρηση, αυτή η τεχνική της προσδίδει και επιπλέον άρωμα, ειδικά αν προσθέσετε μυρωδικά όπως ρίγανη ή δεντρολίβανο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/9

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

cake
Εντυπωσιακή τούρτα σκακιέρα με σοκολάτα, βανίλια και βουτυρόκρεμα
Μια τούρτα που συνδυάζει σοκολάτα και βανίλια σε ένα εντυπωσιακό εφέ σκακιέρας, ιδανική για να τραβήξει όλα τα βλέμματα σε γενέθλια και γιορτές.
Εντυπωσιακή τούρτα σκακιέρα με σοκολάτα, βανίλια και βουτυρόκρεμα
dora
Εορτολόγιο 14 Σεπτεμβρίου – Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού: Γιατί νηστεύουμε, ποια ονόματα γιορτάζουν σήμερα
Η γιορτή αυτή θεωρείται ισάξια σε βαρύτητα με τη Μεγάλη Παρασκευή
Εορτολόγιο 14 Σεπτεμβρίου – Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού: Γιατί νηστεύουμε, ποια ονόματα γιορτάζουν σήμερα
klopi_reymatos.jpg
Προσοχή! Διακοπές ρεύματος σήμερα (14/9) σε Αθήνα, Πειραιά και Καματερό – Αναλυτικά οι περιοχές
Καθ’ όλη τη διάρκεια των διακοπών, οι αγωγοί θεωρούνται υπό τάση – απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή
Προσοχή! Διακοπές ρεύματος σήμερα (14/9) σε Αθήνα, Πειραιά και Καματερό – Αναλυτικά οι περιοχές