Thumbnail
Η φέτα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά τυριά, ωστόσο αρκετοί παρατηρούν ότι χαλάει πολύ γρήγορα, ακόμη και όταν αποθηκεύεται στο ψυγείο. Ποιος είναι ο λόγος γι’ αυτό;

Το συνηθισμένο λάθος που κάνουμε
Ο βασικός λόγος που η φέτα αλλοιώνεται γρήγορα δεν είναι μόνο η αποθήκευση, αλλά ο τρόπος που την αγγίζουμε. Όταν πιάνουμε το τυρί με γυμνά χέρια, μεταφέρονται σε αυτό μικροοργανισμοί από την επιδερμίδα μας. Ακόμα και αν έχουμε πλύνει τα χέρια μας, μαγιά, βακτήρια και μούχλα μπορούν να περάσουν στο τυρί και να επηρεάσουν την ποιότητά του.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που ανοίγουμε τη συσκευασία και πιάνουμε τη φέτα με τα χέρια μας, δημιουργούμε ιδανικές συνθήκες για να αρχίσει να χαλάει. Η φέτα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη γιατί παραμένει σε υγρό περιβάλλον (άλμη) και φτιάχνεται από γάλα, που από τη φύση του είναι ευάλωτο στην ανάπτυξη μικροβίων.

Πώς να χειρίζεστε σωστά τη φέτα
Για να παραμείνει η φέτα φρέσκια για περισσότερο διάστημα:

Μην την αγγίζετε με γυμνά χέρια. Χρησιμοποιήστε καθαρή λαβίδα, κουτάλα ή φορέστε γάντια μιας χρήσης.

Μην βάζετε τα δάχτυλά σας στην άλμη. Η άλμη είναι ένα φυσικό συντηρητικό, αλλά αν επιμολυνθεί, χάνει την προστατευτική της δράση.

Θρυμματίστε τη φέτα έξυπνα. Αν θέλετε να τη χρησιμοποιήσετε τριμμένη, τοποθετήστε την πρώτα σε μια καθαρή σακούλα και πιέστε την από έξω, χωρίς να την αγγίξετε.

Η σημασία της άλμης στην αποθήκευση
Η άλμη δεν είναι απλώς ένα υγρό που διατηρεί το τυρί υγρό, λειτουργεί σαν φυσικό φράγμα ενάντια στα βακτήρια. Γι’ αυτό, μην την πετάτε. Εάν αγοράσατε φέτα χωρίς άλμη ή τη βγάλατε από τη συσκευασία και δεν θα την καταναλώσετε άμεσα, μπορείτε να φτιάξετε εύκολα τη δική σας: αναμείξτε 1 κουταλάκι αλάτι με 1 φλιτζάνι νερό και τοποθετήστε μέσα το τυρί. Έτσι, μπορεί να διατηρηθεί για έως και έναν μήνα στο ψυγείο.

Μια εναλλακτική μέθοδος συντήρησης είναι η φύλαξη της φέτας σε ελαιόλαδο. Εκτός από συντήρηση, αυτή η τεχνική της προσδίδει και επιπλέον άρωμα, ειδικά αν προσθέσετε μυρωδικά όπως ρίγανη ή δεντρολίβανο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Η διεφθαρμένη διαδικασία εισαγωγής των πλούσιων γόνων σε ελίτ Πανεπιστήμια

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ένταση και χημικά στη διαμαρτυρία για το ισραηλινό κρουαζιερόπλοιο
Ένταση και χημικά στη διαμαρτυρία για το ισραηλινό κρουαζιερόπλοιο στον Άγιο Νικόλαο (pics - vids)
Άγιος Νικόλαος: Μπουκάλια, πανό και σημαίες Παλαιστίνης - Μέσα σε ένταση φυγάδευσαν με πούλμαν τους ισραηλινούς τουρίστες - Αντιδράσεις για την άφιξη...
Ένταση και χημικά στη διαμαρτυρία για το ισραηλινό κρουαζιερόπλοιο στον Άγιο Νικόλαο (pics - vids)
ΔΥΠΑ
ΔΥΠΑ: Απολύτως νόμιμη και διαφανής η προκήρυξη των προγραμμάτων κατάρτισης - 8 αλήθειες για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν
ΔΥΠΑ: Απαντήσεις σε 8 σημεία για τα voucher κατάρτισης - «Τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες – Καμία αιφνιδιαστική αλλαγή, όλα διαφανή»
ΔΥΠΑ: Απολύτως νόμιμη και διαφανής η προκήρυξη των προγραμμάτων κατάρτισης - 8 αλήθειες για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν
ΕΑΠ
ΕΑΠ: Παγκόσμια αναγνώριση – Στην κορυφή του κόσμου σε παγκόσμια κατάταξη
Παγκόσμια Αναγνώριση για το ΕΑΠ – Στην Κορυφή των Ανοικτών Πανεπιστημίων του κόσμου στην παγκόσμια συνολική κατάταξη Webometrics Ranking of World...
ΕΑΠ: Παγκόσμια αναγνώριση – Στην κορυφή του κόσμου σε παγκόσμια κατάταξη
temu
Στο στόχαστρο της EE η Temu: Κινδυνεύουν εκατομμύρια καταναλωτές από μη ασφαλή προϊόντα
Προϊόντα που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια - Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απειλεί με πρόστιμο «μαμούθ» τον κινεζικό κολοσσό ηλεκτρονικού...
Στο στόχαστρο της EE η Temu: Κινδυνεύουν εκατομμύρια καταναλωτές από μη ασφαλή προϊόντα