Η έρευνα, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Nutrition, εστίασε σε 105 ενήλικες με αυξημένο σωματικό βάρος ή παχυσαρκία. Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν καθημερινά ένα γεύμα που περιείχε αβοκάντο για διάστημα 12 εβδομάδων. Στόχος της μελέτης δεν ήταν η απώλεια κιλών, αλλά η επίδραση του αβοκάντο στην κατανομή και αποθήκευση του σωματικού λίπους.
Τα ευρήματα έδειξαν πως οι γυναίκες που έτρωγαν καθημερινά αβοκάντο παρουσίασαν σημαντική μείωση του σπλαχνικού λίπους, του τύπου λίπους που περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα και συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Παράλληλα, μειώθηκε και η αναλογία σπλαχνικού προς υποδόριο λίπος, κάτι που θεωρείται θετική εξέλιξη για την υγεία. Αντιθέτως, στους άνδρες της μελέτης δεν παρατηρήθηκε κάποια ιδιαίτερη μεταβολή, ενώ δεν σημειώθηκαν αλλαγές ούτε στην ανοχή στη γλυκόζη (δείκτης που σχετίζεται με τον διαβήτη) σε κανένα από τα δύο φύλα.
Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Naiman Khan, η εστίαση δεν ήταν στο αδυνάτισμα, αλλά στην κατανόηση του πώς μπορεί ένα τρόφιμο όπως το αβοκάντο να επηρεάζει την εναπόθεση λίπους στο σώμα. Η διαφορά που παρατηρήθηκε μεταξύ ανδρών και γυναικών ενισχύει την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα, ώστε να κατανοηθούν καλύτερα οι μηχανισμοί πίσω από αυτό το φαινόμενο.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
750 ευρώ σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 20/6
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ