σουτζουκακια
Αρωματισμένα με κύμινο και σκόρδο, βουτηγμένα σε πλούσια κόκκινη σάλτσα, αυτά τα μυρωδάτα κεφτεδάκια από την καρδιά της Σμύρνης έχουν περάσει από γενιά σε γενιά, τιμώντας κάθε φορά το τραπέζι στο οποίο σερβίρονται.

Υλικά:

500 γρ. κιμάς (μισός μοσχαρίσιος, μισός χοιρινός)

2 φέτες ψωμί (μουσκεμένες και στυμμένες)

3-4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

1/2 κ.γ. κύμινο φρεσκοτριμμένο

60 ml ξηρό λευκό κρασί

1 αυγό (ελαφρώς χτυπημένο)

80 ml ελαιόλαδο (και επιπλέον για το τηγάνισμα)

Αλάτι, πιπέρι

Αλεύρι για αλεύρωμα

500 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, τριμμένα

1/2 κ.γ. ζάχαρη

1/8 κ.γ. κανέλα

1/8 κ.γ. κύμινο

80 ml ελαιόλαδο

2 κ.σ. βούτυρο αγελάδας

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Ξεκινάμε ζυμώνοντας σε ένα μεγάλο μπολ τον κιμά με το ψωμί, το σκόρδο, το αυγό, το κύμινο, το κρασί, το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο. Ζυμώνουμε καλά, περίπου για 5-6 λεπτά, μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο και ομοιογενές.

Πλάθουμε το μείγμα σε μακρόστενα σουτζουκάκια και τα περνάμε από λίγο αλεύρι. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και προσθέτουμε λίγο λάδι ή βούτυρο. Σοτάρουμε τα σουτζουκάκια μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ ρόδισμα απ’ όλες τις πλευρές. Τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν.

Για τη σάλτσα, βάζουμε σε κατσαρόλα το λάδι και το βούτυρο να ζεσταθούν. Προσθέτουμε τα ντοματάκια και ένα φλιτζάνι νερό. Μόλις πάρουν βράση, ρίχνουμε τη ζάχαρη, την κανέλα, το κύμινο και το αλατοπίπερο. Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει χωρίς καπάκι για 5-6 λεπτά.

Τέλος, βυθίζουμε προσεκτικά τα σουτζουκάκια μέσα στη σάλτσα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για ακόμη 5-6 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, ώστε να ενσωματωθούν τα αρώματα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κρέας
Πόσο συχνά καταναλώνουν κρέας οι πιο μακρόβιοι άνθρωποι του πλανήτη;
Ο Dan Buettner, κορυφαίος ερευνητής της μακροζωίας και δημιουργός της θεωρίας των Μπλε Ζωνών, εξηγεί τι πραγματικά κρύβεται πίσω από τη μεγάλη...
Πόσο συχνά καταναλώνουν κρέας οι πιο μακρόβιοι άνθρωποι του πλανήτη;
ΩΝΑΣΕΙΑ
Νέα Ωνάσεια σχολεία: Ποια συγκροτήματα «αφαιρέθηκαν» από το πρόγραμμα – Οι τελικές αλλαγές για το 2026-27
Στο δημοσιευμένο ΦΕΚ δεν περιλαμβάνεται αναλυτικός κατάλογος με τα σχολεία που αφαιρέθηκαν από το πρόγραμμα. Η πολιτική ηγεσία επέλεξε να ανακοινώσει...
Νέα Ωνάσεια σχολεία: Ποια συγκροτήματα «αφαιρέθηκαν» από το πρόγραμμα – Οι τελικές αλλαγές για το 2026-27
καζακσταν
Ασύλληπτες σκηνές (βίντεο): Οδηγός έκανε «κολιές» με αυτοκίνητο και γκρέμισε 12μετρο χριστουγεννιάτικο δέντρο
Σε μία από τις απότομες στροφές, το όχημα χάνει τον έλεγχο και προσκρούει απευθείας στο χριστουγεννιάτικο δέντρο, ύψους περίπου 12 μέτρων, το οποίο...
Ασύλληπτες σκηνές (βίντεο): Οδηγός έκανε «κολιές» με αυτοκίνητο και γκρέμισε 12μετρο χριστουγεννιάτικο δέντρο