Στη φυλακή οδηγείται μετά την απολογία του ο 37χρονος ιδρυτής και πρόεδρος της ΜΚΟ «Παιδική Χαρά» Κωνσταντίνος Φιρινίδης, ο οποίος θεωρείται το κεντρικό πρόσωπο στο σκάνδαλο υπεξαίρεσης χρημάτων που προορίζονταν για παιδιά με σοβαρές ασθένειες.
Ο κατηγορούμενος κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος μετά το τέλος της διαδικασίας ενώπιον του 1ου τακτικού ανακριτή Θεσσαλονίκης, με το δρόμο της προφυλάκισης να έχει πάρει, λίγα 24ωρα νωρίτερα, και η πρώην σύντροφός του.
«Είμαι μετανιωμένος και συντετριμμένος»
Κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας απολογίας του, ο 37χρονος εμφανίστηκε συντετριμμένος, ρίχνοντας το βάρος των πράξεών του στην εξάρτησή του από τον τζόγο.
Όπως φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά, «είμαι μετανιωμένος και συντετριμμένος. Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από όλους- δεν το λέω προσχηματικά. Όλο αυτό το έκανα λόγω της εξάρτησής μου από το στοίχημα. Χρειαζόμουν λεφτά για να παίζω». Μάλιστα, περιγράφοντας την καθημερινότητά του, ισχυρίστηκε πως μπορεί να έκανε και 30 διαφορετικά πονταρίσματα τη μέρα, επικαλούμενος τα αρχεία των στοιχηματικών εταιρειών ως απόδειξη της εξάρτησής του.
Ο κατηγορούμενος αμφισβήτησε ευθέως το ύψος της ζημιάς που αναφέρεται στη δικογραφία. Ενώ οι αρχές μιλούν για 2,8 εκατ. ευρώ που δεν αποδόθηκαν, εκείνος υποστήριξε ότι το ποσό κυμαίνεται μεταξύ 400.000 και 600.000 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τον τρόπο ζωής του, αρνήθηκε τις κατηγορίες περί πολυτελούς διαβίωσης, λέγοντας πως τα χρήματα που δαπανήθηκαν για τέτοιους σκοπούς ήταν ελάχιστα, και απέδωσε την όλη εικόνα σε μια προσωπική αδυναμία, τονίζοντας «είχα μια μεγαλομανία. Ήθελα να φαίνομαι κοινωνικά ανώτερος».
«Ποτέ δεν ψαρεύαμε κόσμο» – Η άρνηση για τις μεθόδους και τα «στημένα»
Ο 37χρονος θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπήρχε οργανωμένο σχέδιο προσέλκυσης δωρητών με παραπλανητικές μεθόδους. Σύμφωνα με την απολογία του, οι γονείς των παιδιών ήταν εκείνοι που απευθύνονταν στην οργάνωση αυτοβούλως, «οι γονείς των παιδιών έρχονταν μόνοι τους για να βοηθηθούν. Ποτέ δεν ψαρεύαμε κόσμο», φέρεται να είπε.
Αναφορικά με τις καταγγελίες για χειραγώγηση αγώνων σε τοπικά πρωταθλήματα της Πιερίας, ο κατηγορούμενος εμφανίστηκε κατηγορηματικός, διαψεύδοντας οποιαδήποτε εμπλοκή. Ισχυρίστηκε ότι όσα ακούγονται περί «στημένων» αγώνων δεν έχουν καμία βάση, λέγοντας πως «ήταν λόγια του αέρα για να δείχνω ότι δίνω χρήματα», ενώ παραδέχτηκε μόνο ότι χορήγησε περίπου 30.000 ευρώ σε δύο ποδοσφαιρικά σωματεία υπό τη μορφή χορηγίας.
Η υπόθεση αφορά τη διαχείριση ενός ποσού που αγγίζει τα 3,9 εκατ. ευρώ, τα οποία είχαν συγκεντρωθεί για την ενίσχυση 34 οικογενειών. Ωστόσο, σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, μόλις 1,1 εκατ. ευρώ έφτασε στους δικαιούχους, με το υπόλοιπο ποσό να κατευθύνεται – σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο – σε ταξίδια, αγορές πολυτελείας και στοιχηματικές συναλλαγές.
Ο 37χρονος αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες, οι οποίες περιλαμβάνουν απάτη, υπεξαίρεση, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, δωροδοκία για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα και συμμετοχή σε συμμορία. Πρόκειται για τέσσερα κακουργήματα και ένα πλημμέλημα. Σημειώνεται ότι εκτός από την πρώην σύντροφό του, οι οποίοι κρατούνται, οι υπόλοιποι τρεις εμπλεκόμενοι – μεταξύ των οποίων ο αδελφός της 35χρονης – αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.