Τα μανιτάρια αποτελούν εξαιρετική επιλογή για τη διατροφή, ειδικά για όσους ακολουθούν βίγκαν διατροφή. Στην ελληνική κουζίνα, τα καλλιεργούμενα μανιτάρια έχουν αποκτήσει δημοτικότητα, ενώ στα καταστήματα κυκλοφορούν τέσσερα βασικά είδη: αγαρικά, πορτομπέλο, πλευρώτους και λεντινούλα. Τα τελευταία χρόνια, τα ελληνικά πλευρώτους και η λεντινούλα (ή σιτάκε) έχουν κερδίσει τις εντυπώσεις λόγω της γεύσης τους.
Όσο για το καθάρισμα, παρά τον μύθο ότι τα μανιτάρια δεν πρέπει να πλένονται, ο καλύτερος τρόπος είναι να τα ξεπλένετε με νερό πριν τη χρήση, για να απομακρύνετε χώματα.
Μαγειρικές τεχνικές
Το σοτάρισμα είναι η πιο συνηθισμένη μέθοδος για τα αγαρικά, πορτομπέλο και λεντινούλες. Τα μανιτάρια μαγειρεύονται σε λίγη λιπαρή ουσία μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους, προσθέτοντας τελικά ζωμό ή κρασί για να δημιουργηθεί η σάλτσα. Αν τα μανιτάρια μπαίνουν σε πιάτο με κρέας, προσθέτουμε τα τελευταία 20 λεπτά του μαγειρέματος για να παραμείνουν σφριγηλά.
Συνδυασμοί γεύσεων
Τα αγαρικά συνδυάζονται άψογα με μελωμένο κρεμμύδι, σκόρδο, λευκό κρασί και ζωμό κότας. Για πιο έντονη γεύση, δοκιμάστε να τα ανακατέψετε με λεντινούλα. Επίσης, μια μικρή ποσότητα αποξηραμένων πορτσίνι μπορεί να απογειώσει τη γεύση των αγαρικών.
Πλευρώτους: Το ψητό μανιτάρι
Τα πλευρώτους, λόγω της υφής τους, δεν είναι ιδανικά για σάλτσες και καλύτερα μαγειρεύονται ψητά σε μεγάλα κομμάτια. Ιδανικά στο φούρνο ή τη σχάρα, μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας σε πολλά πιάτα.
Τα μανιτάρια, με τη σωστή προετοιμασία και μαγειρική τεχνική, μπορούν να προσφέρουν μοναδικές γεύσεις και υφές σε κάθε πιάτο.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/05
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ