Βούτυρο
Χειρότερη από το βούτυρο η μαργαρίνη; Τι έδειξε νέα έρευνα

Σημαντικούς κινδύνους για την υγεία ενδέχεται να ενέχει η αυξημένη κατανάλωση μαργαρίνης, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Clinical Nutrition. Οι ερευνητές κατέγραψαν αύξηση 41% στον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και 29% στον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε άτομα που καταναλώνουν τακτικά μεγαλύτερες ποσότητες μαργαρίνης.

Η μελέτη εξέτασε τη διατροφική επίδραση τριών βασικών τύπων λιπών που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή διατροφή — βούτυρο, μαργαρίνη και μη υδρογονωμένα έλαια όπως το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο. Στόχος των ερευνητών ήταν να διαπιστώσουν εάν υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα σε αυτούς τους τύπους λιπών και την εμφάνιση χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και τα καρδιολογικά προβλήματα.

Μαργαρίνη και αυξημένος κίνδυνος μεταβολικών νοσημάτων

Τα δεδομένα έδειξαν ότι η κατανάλωση μαργαρίνης σε ποσότητες άνω των 7 γραμμαρίων ημερησίως σχετίζεται με αισθητά αυξημένο κίνδυνο για τις παραπάνω παθήσεις. Αντίθετα, η κατανάλωση βουτύρου σε μέτρια επίπεδα συνδέθηκε με 31% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με χαμηλότερες ποσότητες.

Αναθεώρηση παλαιών αντιλήψεων για το βούτυρο

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι, παρά την παραδοσιακή σύνδεση του βουτύρου με αυξημένα επίπεδα LDL («κακής») χοληστερόλης, η παρούσα μελέτη δείχνει πως σχετίζεται θετικά με τα επίπεδα της HDL («καλής») χοληστερόλης, χαμηλότερα τριγλυκερίδια και βελτιωμένη αναλογία μεταξύ των δύο. Τα μη υδρογονωμένα έλαια παρουσίασαν ελαφρά αύξηση στα επίπεδα LDL, χωρίς ωστόσο να συνοδεύονται από ανάλογη αύξηση του σωματικού λίπους ή του κινδύνου διαβήτη.

Η επίδραση των τρανς λιπαρών και η σημασία των συστατικών

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μεγάλο μέρος της αρνητικής επίδρασης της μαργαρίνης μπορεί να οφείλεται στην παρουσία τρανς λιπαρών, ειδικά σε παλαιότερες εκδοχές του προϊόντος. Τα σύγχρονα υποκατάστατα συχνά δεν περιέχουν υδρογονωμένα λίπη, γεγονός που ενδεχομένως να μετριάζει αυτούς τους κινδύνους. Ωστόσο, η ετικέτα και η σύσταση του προϊόντος παραμένουν κρίσιμοι παράγοντες κατά την επιλογή.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 3/6 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 3/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Γιατί αισθάνεστε συνέχεια ότι ζεσταίνεστε
Καιρός: Ο Ιούνιος ξεκινά με χαρακτηριστικά που θυμίζουν μέσα Ιουλίου - Ποιες θα είναι οι πιο ζεστές μέρες
Καλοκαιρινό ξεκίνημα Ιουνίου με υψηλές θερμοκρασίες και τοπικές αστάθειες – Αναλυτική πρόγνωση
Καιρός: Ο Ιούνιος ξεκινά με χαρακτηριστικά που θυμίζουν μέσα Ιουλίου - Ποιες θα είναι οι πιο ζεστές μέρες
zaxaraki
Σοφία Ζαχαράκη: «Άμεσα νέο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση»
Τι σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και για το Εθνικό Απολυτήριο
Σοφία Ζαχαράκη: «Άμεσα νέο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση»