Ένα πράσινο φύλλο με πικάντικη προσωπικότητα και ένα όνομα που διχάζει τους γευσιγνώστες — ο κόλιανδρος, ή αλλιώς Coriandrum sativum, δεν είναι απλώς συστατικό για σάλτσες και κάρι. Η επιστήμη αναδεικνύει πλέον τον κόλιανδρο ως έναν διατροφικό «σύμμαχο» με πολλαπλές δράσεις στον οργανισμό, από το έντερο και το πάγκρεας μέχρι το καρδιαγγειακό και το ήπαρ.
Από το πιάτο στο εργαστήριο
Οι βιοενεργές ενώσεις του — όπως η λιναλοόλη, οι πολυφαινόλες και η κερσετίνη — δίνουν επιστημονική βάση σε όσα η παραδοσιακή βοτανοθεραπεία γνωρίζει εδώ και αιώνες: ο κόλιανδρος είναι πολύ περισσότερο από ένα αρωματικό. Μελέτες σε ζώα και πρώιμα δεδομένα από ανθρώπινες δοκιμές δείχνουν ότι διαθέτει:
Πεπτικές ιδιότητες, καταπραΰνοντας σπασμούς και φούσκωμα
Ρυθμιστική δράση στο σάκχαρο, μέσω ενίσχυσης της ινσουλίνης
Αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ικανότητες, με οφέλη για καρδιά, εγκέφαλο και ανοσοποιητικό
Αποτοξινωτική συμβολή, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά βαρέα μέταλλα και την υποστήριξη του ήπατος
Οφέλη με επιστημονικό υπόβαθρο
✔ Υγεία του εντέρου: Οι φυσικές ενώσεις του κόλιανδρου δρουν ως ήπια σπασμολυτικά και διεγείρουν τα πεπτικά ένζυμα, καθιστώντας τον βοηθητικό σε παθήσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
✔ Γλυκαιμικός έλεγχος: Οι σπόροι του έχουν τη δυνατότητα να μειώνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, κάτι που τον καθιστά ενδιαφέρον στόχο για διατροφική παρέμβαση σε περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2.
✔ Καρδιαγγειακή προστασία: Φαίνεται να μειώνει την αρτηριακή πίεση και να βελτιώνει τη χοληστερίνη, μέσω αγγειοδιασταλτικής και αντιφλεγμονώδους δράσης.
✔ Δράση αποτοξίνωσης: Μπορεί να συνδέεται με βαρέα μέταλλα όπως μόλυβδος και υδράργυρος και να τα αποβάλλει μέσω της ενίσχυσης των ενζύμων του ήπατος.
Ο κόλιανδρος ως λειτουργικό τρόφιμο
Αν και το φύλλο του διχάζει γευστικά λόγω της χαρακτηριστικής αίσθησης «σαπουνιού» για κάποιους, τα οφέλη του δεν αμφισβητούνται. Ενσωματώνεται σε προσεγγίσεις προληπτικής ιατρικής και διατροφής και κερδίζει έδαφος ως φυτική παρέμβαση με πολυδιάστατες επιδράσεις στον οργανισμό.
Η καθημερινή κατανάλωσή του σε φρέσκια ή αποξηραμένη μορφή (φύλλα και σπόροι) μπορεί να αποτελέσει μια απλή και φυσική προσθήκη σε ένα διατροφικό μοτίβο που στοχεύει όχι απλώς στην απόλαυση — αλλά και στην υγεία.
Πηγή: onmed.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 6/6 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 6/6
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ