Για χρόνια, τα τεχνητά γλυκαντικά παρουσιάζονταν ως ιδανική λύση για όσους επιθυμούν να μειώσουν την πρόσληψη θερμίδων και να χάσουν βάρος.
Ωστόσο, νέα μελέτη από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης φέρνει στο φως ανησυχητικά στοιχεία για τη δημοφιλή γλυκαντική ουσία ασπαρτάμη, αμφισβητώντας τον «διαιτητικό» της ρόλο.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Applied Physiology, Nutrition and Metabolism, αποκαλύπτει ότι η ασπαρτάμη – ιδιαίτερα σε μορφή αλάτων όπως το E962 – ενδέχεται να μπλοκάρει τη λειτουργία ενός κρίσιμου ενζύμου του εντέρου, της εντερικής αλκαλικής φωσφατάσης. Το ένζυμο αυτό φαίνεται να δρα προστατευτικά απέναντι στην παχυσαρκία και τις μεταβολικές διαταραχές.
«Η δράση της ασπαρτάμης οδηγεί τελικά σε αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα», τονίζει ο καθηγητής Ιατρικής του Χάρβαρντ, Ρίτσαρντ Άαρον Χόντιν, επισημαίνοντας πως η ουσία επηρεάζει δυσμενώς τον μεταβολισμό. Πειράματα σε ποντίκια κατέδειξαν ότι η κατανάλωση ασπαρτάμης αύξησε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μείωσε τη δράση του προστατευτικού ενζύμου και αύξησε τα σημάδια φλεγμονής, όπως η πρωτεΐνη TNF, που σχετίζεται με το μεταβολικό σύνδρομο.
Αν και τα ευρήματα δεν μπορούν ακόμη να γενικευτούν απόλυτα στους ανθρώπους, η μελέτη θέτει σοβαρές ενδείξεις ότι τα προϊόντα με συνθετικά γλυκαντικά ίσως δεν είναι τόσο αθώα όσο φαίνονται. Οι ειδικοί συνιστούν μετριοπάθεια και ισορροπία, τόσο στα «zero» προϊόντα όσο και σε αυτά με φυσική ζάχαρη, μέχρι να υπάρξουν σαφέστερα επιστημονικά συμπεράσματα.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 19/5 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/05
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ