ketchup
Αν και προέρχεται από ντομάτες, που είναι γνωστές για τα θρεπτικά τους οφέλη, η σύγχρονη μορφή της περιλαμβάνει αρκετή ζάχαρη και συχνά συγκαταλέγεται στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, γεγονός που εγείρει ερωτήματα για την επίδρασή της στην υγεία.

Από πού ξεκίνησε η κέτσαπ;
Η ιστορία της κέτσαπ έχει βαθιές ρίζες, που φτάνουν έως και τον 18ο αιώνα. Πρώτη της μορφή ήταν μία κινεζική σάλτσα ψαριού, γνωστή στους Βρετανούς ναυτικούς, οι οποίοι την έφεραν στην Ευρώπη και προσπάθησαν να την αναπαραγάγουν. Οι πρώτες δυτικές παραλλαγές δεν περιείχαν καθόλου ντομάτες, αλλά βασίζονταν σε υλικά όπως μανιτάρια, στρείδια και καρύδια. Μόλις το 1812 δημιουργήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες η πρώτη γνωστή συνταγή κέτσαπ από ντομάτα.

Στα τέλη του 19ου αιώνα, ο Henry Heinz παρουσίασε μια πιο ισορροπημένη εκδοχή, με ξύδι, ζάχαρη και ένα μείγμα μπαχαρικών που εξισορροπούσε τις πέντε βασικές γεύσεις γλυκιά, ξινή, αλμυρή, πικρή και umami δημιουργώντας έτσι το προϊόν που γνωρίζουμε σήμερα.

Τι περιέχει η σύγχρονη κέτσαπ;
Αν και τα συστατικά διαφέρουν ανάλογα με τον παραγωγό, η βασική σύσταση της τυπικής κέτσαπ περιλαμβάνει:

Πολτοποιημένες ντομάτες (148 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια προϊόντος)

Ξύδι

Ζάχαρη

Αλάτι

Εκχυλίσματα από βότανα και μπαχαρικά

Από διατροφικής άποψης, μια μερίδα των 15 γραμμαρίων παρέχει:

15 θερμίδες

3,5 γραμμάρια υδατανθράκων (εκ των οποίων 3,4 γρ. σάκχαρα)

0,2 γραμμάρια πρωτεΐνης

0,3 γραμμάρια αλατιού

Αμελητέα ποσότητα λιπαρών

Πού τοποθετείται η κέτσαπ στον διατροφικό χάρτη;
Η διατροφική της αξία βρίσκεται κάπου στη μέση. Περιέχει λιγότερα λιπαρά από τη μαγιονέζα, αλλά περισσότερη ζάχαρη από τη μουστάρδα. Σε σύγκριση με σάλτσες όπως το μπάρμπεκιου, η κέτσαπ έχει συγκρίσιμα επίπεδα σακχάρων, ενώ υστερεί σε λιπαρά. Δεν θεωρείται ακριβώς υγιεινή, αλλά και όχι η χειρότερη επιλογή στο πιάτο.

Γιατί θεωρείται ανθυγιεινή;


1. Υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη:
Ακόμα και μία μικρή μερίδα μπορεί να περιέχει σχεδόν ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη. Με δεδομένο ότι η ημερήσια σύσταση για προστιθέμενη ζάχαρη περιορίζεται σε επτά κουταλάκια, είναι εύκολο να ξεπεραστεί το όριο με τη συχνή χρήση.

2. Ανήκει στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα (UPF):
Η παρασκευή της συχνά περιλαμβάνει βιομηχανικά πρόσθετα όπως συντηρητικά, σταθεροποιητές, γλυκαντικά και τροποποιημένο άμυλο, γεγονός που την κατατάσσει στα UPF, τα οποία συνδέονται με αρνητικές επιδράσεις στην υγεία.

3. Συνοδεύει συχνά ανθυγιεινά τρόφιμα:
Συχνά καταναλώνεται μαζί με τηγανητές πατάτες, επεξεργασμένα κρέατα ή fast food, συμβάλλοντας στη γενική κακή ποιότητα ενός γεύματος.

Υπάρχουν θετικά;
Παρά τα αρνητικά της χαρακτηριστικά, η κέτσαπ βασίζεται στις ντομάτες, οι οποίες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνες A, C και Κ, φυλλικό οξύ και κάλιο. Το σημαντικότερο όφελος όμως προέρχεται από την λυκοπένιο, μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία. Έχει συνδεθεί με την πρόληψη κάποιων μορφών καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ η θερμική επεξεργασία των ντοματών – όπως συμβαίνει στην παραγωγή της κέτσαπ ενισχύει την απορρόφησή του από τον οργανισμό.

Παρόλα αυτά, η ποσότητα λυκοπενίου που προσφέρει μια κουταλιά της σούπας κέτσαπ είναι περιορισμένη και δεν επαρκεί για να χαρακτηριστεί η σάλτσα αυτή «καλή πηγή» αντιοξειδωτικών.

Τι κάνει μία κέτσαπ πιο υγιεινή;
Ο βασικός προβληματισμός είναι η ποσότητα ζάχαρης. Ακόμα και οι λεγόμενες «light» εκδοχές με μειωμένα σάκχαρα και αλάτι περιέχουν γλυκαντικά όπως στέβια ή σουκραλόζη, τα οποία επίσης ανήκουν στα UPF.

Αναζητώντας πιο υγιεινές επιλογές, καλό είναι να προτιμώνται σάλτσες με λιγότερα συστατικά, χωρίς πρόσθετα και με περιορισμένο ή καθόλου γλυκαντικό περιεχόμενο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/9

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

melania
Μώλωπες: Απλά βήματα για γρήγορη επούλωση και ανακούφιση
Οι μελανιές ή μώλωπες είναι μικρές εσωτερικές αιμορραγίες που δημιουργούνται όταν ένα χτύπημα ή τραυματισμός προκαλεί ρήξη τριχοειδών αγγείων κάτω...
Μώλωπες: Απλά βήματα για γρήγορη επούλωση και ανακούφιση
aleuri
Ποιο αλεύρι θεωρείται πιο υγιεινό;
ο κλασικό λευκό αλεύρι για όλες τις χρήσεις είναι σίγουρα το πιο συνηθισμένο, ωστόσο η υψηλή του επεξεργασία, που αφαιρεί πίτουρο και φύτρο, το...
Ποιο αλεύρι θεωρείται πιο υγιεινό;
tsoulias2.jpg
Νίκος Τσούλιας: Σημαντικά στοιχεία από την προεδρία μου στην ΟΛΜΕ
"Περιστατικά που καταγράφονται βαθιά στη μνήμη μου και αποτελούν “οάσεις”, που φαινομενικά προσδιορίζονται ως προσλήψεις επιβεβαίωσής μου, αλλά στην...
Νίκος Τσούλιας: Σημαντικά στοιχεία από την προεδρία μου στην ΟΛΜΕ