Η συνήθεια να αφήνετε την πόρτα του φούρνου ανοιχτή μετά το μαγείρεμα μπορεί να φαίνεται αθώα ή ακόμα και πρακτική ιδίως τις κρύες μέρες του χειμώνα, όταν πολλοί θεωρούν ότι έτσι «εκμεταλλεύονται» τη ζέστη που απομένει. Ωστόσο, αυτή η πρακτική ενδέχεται να προκαλέσει φθορές στον χώρο και να αυξήσει τον κίνδυνο ατυχημάτων, ιδίως όταν υπάρχουν μικρά παιδιά ή κατοικίδια.
Ας δούμε γιατί οι ειδικοί προτείνουν να αποφεύγουμε την έκθεση της κουζίνας στη θερμότητα του φούρνου.
1. Φθορές στα ξύλινα έπιπλα και τις επιφάνειες
Όταν ο φούρνος παραμένει ανοιχτός μετά τη χρήση, η θερμότητα που εκπέμπει διαχέεται στον χώρο της κουζίνας, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τα ντουλάπια, τους πάγκους και τα ράφια ειδικά αν είναι φτιαγμένα από ξύλο ή MDF. Η παρατεταμένη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί με την πάροδο του χρόνου να προκαλέσει παραμορφώσεις, ρωγμές ή ξεφλούδισμα, μειώνοντας τη διάρκεια ζωής των επίπλων.
2. Φθορά των τοίχων από υγρασία και θερμότητα
Η θερμότητα δεν επηρεάζει μόνο τα έπιπλα. Σε συνδυασμό με την υγρασία που απελευθερώνεται από τον ζεστό αέρα του φούρνου, μπορεί να αλλοιώσει τις βαμμένες ή επενδυμένες επιφάνειες των τοίχων. Ειδικά σε κουζίνες με ταπετσαρία ή ευαίσθητα χρώματα, είναι πιθανό να εμφανιστεί ξεφλούδισμα ή αποκόλληση, οδηγώντας σε συχνότερα και κοστοβόρα βαψίματα.
3. Αυξημένος κίνδυνος ατυχημάτων και εγκαυμάτων
Ένας φούρνος που μόλις έχει σβήσει διατηρεί υψηλή θερμοκρασία για αρκετή ώρα. Αν παραμείνει ανοιχτός, αυξάνεται ο κίνδυνος κάποιος να έρθει κατά λάθος σε επαφή με τις καυτές επιφάνειες είτε αγγίζοντας την πόρτα, είτε πλησιάζοντας πολύ κοντά στο εσωτερικό του.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται όταν στο σπίτι υπάρχουν παιδιά ή κατοικίδια, τα οποία ενδέχεται να αγνοήσουν τον κίνδυνο και να τραυματιστούν σοβαρά.
4. Επιδείνωση της ατμόσφαιρας στον χώρο
Αφήνοντας την πόρτα του φούρνου ανοιχτή, η θερμότητα που απελευθερώνεται κάνει την κουζίνα αποπνικτική, ιδίως αν δεν υπάρχει σωστός αερισμός. Αυτό μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ενοχλητικό, ειδικά σε μικρούς χώρους ή κατά τους θερμούς μήνες.
Τι μπορείτε να κάνετε
Κλείνετε πάντα την πόρτα του φούρνου μετά το τέλος του μαγειρέματος.
Αφήστε τη συσκευή να κρυώσει φυσικά, χωρίς να διαχέεται η θερμότητα στον υπόλοιπο χώρο.
Αερίστε την κουζίνα, αν θέλετε να αποβάλλετε τη ζέστη ή τους ατμούς.
Καθαρίζετε τακτικά τον φούρνο, ώστε να αποτρέψετε τη συσσώρευση λίπους και υπολειμμάτων, που επηρεάζουν την απόδοση και την ασφάλεια της συσκευής.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/05
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ