voutes
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Ολοκληρώθηκε η πρώτη αποτύπωση του φαινομένου στις Βούτες – Τι δείχνουν οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις για τις ρωγμές, τον ρόλο των παλιών δεξαμενών και τα επόμενα βήματα αντιμετώπισης

Σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο οικισμός των Βουτών Ηρακλείου, μετά τα εκτεταμένα φαινόμενα καθιζήσεων και ρηγματώσεων σε κατοικίες. Το πρωί της Τρίτης, 29 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον Δήμαρχο Ηρακλείου, Αλέξη Καλοκαιρινό, στο Δημαρχείο της Λότζια με τη συμμετοχή επιστημόνων, αυτοδιοικητικών και τεχνικών στελεχών.

Η εικόνα που διαμορφώνεται μέχρι στιγμής δείχνει ένα σύνθετο πρόβλημα, με γεωλογικά, τεχνικά και υδρολογικά χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όπως ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμης Λέκκας και ο καθηγητής του ΕΜΠ Κώστας Λουπασάκης, το φαινόμενο φαίνεται να είναι παλιότερο και να έχει επιταχυνθεί τις τελευταίες ημέρες. Ο σχηματισμός του εδάφους στην περιοχή χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνος όταν βραχεί, ενώ αναφέρθηκαν και πιθανές διαρροές από εσωτερικά δίκτυα παλαιών κατοικιών και υπόγειες δεξαμενές που πλέον δεν είναι στεγανές.

Στο τραπέζι της σύσκεψης μπήκαν τα πρώτα μέτρα. Δημιουργήθηκε ομάδα εργασίας υπό τον κ. Λέκκα και τη Γενική Γραμματέα του Δήμου Μαρία Σκραφνάκη, με τη συμμετοχή καθηγητών, αντιδημάρχων, γεωλόγων και τεχνικών της ΔΕΥΑΗ. Ήδη προχωρά η εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης των ρηγμάτων και η συλλογή γεωλογικών και σεισμολογικών δεδομένων, ενώ οι ειδικοί προχωρούν σε αποτύπωση της περιοχής με σύγχρονα μέσα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, δεν θεωρείται πιθανό να προκλήθηκε το πρόβλημα από συγκεκριμένη διαρροή αγωγού, αλλά αντίθετα, η διάρρηξη αγωγού μπορεί να είναι αποτέλεσμα της ευρύτερης αστάθειας του εδάφους.

Ο Δήμος, παράλληλα, κινείται ήδη για την προσωρινή στέγαση των κατοίκων των εννέα κατοικιών που κρίθηκαν επισκευάσιμες, ενώ προγραμματίζει παρεμβάσεις και αιτείται έκτακτη χρηματοδότηση. Την Τετάρτη, 30 Απριλίου, στις Βούτες θα βρεθεί κλιμάκιο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, προκειμένου να οριοθετήσει την πληγείσα ζώνη και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο οδικός χάρτης που συντάσσεται περιλαμβάνει, όπως δήλωσε ο κ. Καλοκαιρινός, «τη διερεύνηση και αξιολόγηση του φαινομένου, τον εντοπισμό των αιτίων και την αντιμετώπισή τους με απλό αλλά αποτελεσματικό τρόπο, με στόχο την ασφάλεια των κατοίκων και την αποκατάσταση της περιοχής».

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Ρεύμα: Η ηλεκτρική συσκευή που μπορεί να καίει όσο 65 ψυγεία μαζί

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Γνωρίζετε τι σημαίνει η λέξη «σωμασκία»;

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΑΠΘ
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στην Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας
Συνολικά υλοποιήθηκαν περισσότερες από 60 δράσεις διάχυσης των Εργαλειοθηκών στις περιοχές ευθύνης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με τη συνδρομή...
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στην Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας
μητσοτακης
Μητσοτάκης για Τσίπρα: «Το ΕΑΜ το άφησε στον Πολάκη και κράτησε το ΕΛΑΣ»

Με αιχμηρές αναφορές στον χώρο της αντιπολίτευσης τοποθετήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας τις...

Μητσοτάκης για Τσίπρα: «Το ΕΑΜ το άφησε στον Πολάκη και κράτησε το ΕΛΑΣ»
Άδωνις Γεωργιάδης και Αλέξης Τσίπρας
Επίθεση Γεωργιάδη σε Τσίπρα: «Επαναστάτης του κουραμπιέ, έκανε έναν αχταρμά με το "Α" του αναρχισμού»
«Οι γνήσιοι αριστεροί μπορεί και να ενοχλούνται που καπηλεύεται την ιστορία του ΕΛΑΣ» σημείωσε καυστικά ο υπουργός Υγείας
Επίθεση Γεωργιάδη σε Τσίπρα: «Επαναστάτης του κουραμπιέ, έκανε έναν αχταρμά με το "Α" του αναρχισμού»