αρχαια ελλαδα
Οι διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων ήταν αρκετά διαφορετικές από τις σημερινές.

Αν καλούσαμε στο τραπέζι μας προσωπικότητες όπως ο Ηρόδοτος ή ο Αριστοφάνης, πιθανότατα θα εντυπωσιάζονταν με την ποικιλία και τον πλούτο των τροφίμων που έχουμε σήμερα. Πολλές από τις σύγχρονες τροφές δεν υπήρχαν στην αρχαιότητα, ενώ και ο τρόπος με τον οποίο γευματίζουμε ήταν για εκείνους ξένος.

Οι αρχαίοι Έλληνες ξεκινούσαν τη μέρα τους με ένα πολύ λιτό πρωινό. Συνήθως περιλάμβανε λίγο ψωμί από κριθάρι, βουτηγμένο σε ανέρωτο κρασί, συνοδευόμενο από ελιές ή σύκα. Ένα άλλο συνηθισμένο ρόφημα ήταν ο κυκεώνας, φτιαγμένος από βρασμένο κριθάρι και αρωματισμένος με βότανα, όπως θυμάρι ή μέντα, το οποίο θεωρούσαν ότι είχε θεραπευτικές ιδιότητες.

Το μεσημέρι έτρωγαν πιο πλούσια. Το τραπέζι περιλάμβανε ψάρια όπως σαρδέλες, μπαρμπούνια και τσιπούρες, όσπρια όπως φακές, φασόλια και ρεβίθια, αυγά, ψωμί, τυρί, ξηρούς καρπούς, φρούτα και ελιές. Αντίθετα με τις σύγχρονες συστάσεις για ελαφρύ βραδινό, οι αρχαίοι θεωρούσαν το δείπνο ως το κύριο γεύμα της ημέρας. Συνοδευόταν από επιδόρπια, τα λεγόμενα τραγήματα, τα οποία ήταν συνήθως φρούτα (νωπά ή αποξηραμένα), καρύδια, σταφύλια ή γλυκά φτιαγμένα με μέλι.

Στο θέμα του κρέατος, προτιμούσαν το χοιρινό και το μοσχάρι. Κατσίκι και αρνί κατανάλωναν πιο σπάνια. Το κυνήγι είχε επίσης σημαντική θέση στη διατροφή τους, με ορτύκια, τσίχλες και ελάφια να περιλαμβάνονται στα θηράματα. Οι Κρητικοί έτρωγαν ακόμη και σαλιγκάρια, από την εποχή του Μίνωα.

Τα φρούτα και τα λαχανικά κατείχαν βασική θέση στη διατροφή τους, αν και δεν υπήρχε η ποικιλία που έχουμε σήμερα. Πορτοκάλια, ροδάκινα ή μπανάνες δεν υπήρχαν, όμως έτρωγαν μήλα, ρόδια, αχλάδια, δαμάσκηνα, κεράσια και σύκα. Λαχανικά όπως μαρούλι, βλίτα, αγκινάρες, σέλινο, άνηθος και αγγούρια τα καλλιεργούσαν στους κήπους τους, ενώ άλλα, όπως μανιτάρια ή σπαράγγια, τα μάζευαν από τη φύση.

Το ψωμί ήταν ιδιαίτερα αγαπητό, με πολλές παραλλαγές: από χοντροαλεσμένο αλεύρι, σιμιγδάλι, κεχρί ή και λαγάνες. Για να δώσουν γεύση στο φαγητό τους, χρησιμοποιούσαν πολλά βότανα και καρυκεύματα όπως ρίγανη, βασιλικό, δυόσμο, θυμάρι, κόλιανδρο, κάρδαμο, κάππαρη και σουσάμι.

Τα φαγητά τους ήταν γενικά απλά και ελαφριά. Συνήθως μαγείρευαν στη σούβλα ή στον φούρνο. Τα γλυκά παρασκευάζονταν χωρίς ζάχαρη ή κακάο και είχαν ως βάση το μέλι, τα φρούτα και το αλεύρι. Το κρασί ήταν σταθερά παρόν στα γεύματα και το ελαιόλαδο θεωρούνταν ιερό αγαθό, δώρο της θεάς Αθηνάς.

Οι αρχαίοι Έλληνες γενικά ακολουθούσαν λιτή διατροφή. Κατανάλωναν ποικιλία τροφών, αλλά σε μικρές ποσότητες. Πίστευαν ότι το φαγητό είναι για να ευχαριστεί τον ουρανίσκο και όχι για να γεμίζει το στομάχι. Οι πιο αυστηροί στη διατροφή τους ήταν οι Σπαρτιάτες, που ακολουθούσαν ένα ιδιαίτερα λιτό καθημερινό διαιτολόγιο, με λίγο ψωμί και τον γνωστό μέλανα ζωμό. Σε γιορτινές περιστάσεις, μπορεί να έτρωγαν και λίγο χοιρινό, με πίτα και κρασί.

Η διατροφή των αρχαίων Ελλήνων, παρότι απλή, ήταν ισορροπημένη και στηριζόταν σε ντόπια και φυσικά προϊόντα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 19/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/05

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Παιδί
«Καμπανάκι» από την ΕΛΣΤΑΤ: Ένα στα τρία φτωχά παιδιά στερείται βασικές ανάγκες
Σοβαρές στερήσεις για χιλιάδες παιδιά στην Ελλάδα – Φτώχεια, ανισότητες και αποκλεισμός από βασικές ανάγκες
«Καμπανάκι» από την ΕΛΣΤΑΤ: Ένα στα τρία φτωχά παιδιά στερείται βασικές ανάγκες
bullying
Εκπαιδευτικοί Ζακύνθου για εξαγγελίες κυβέρνησης για την παραβατικότητα ανηλίκων: «Καταστολή αντί για στήριξη»
ΕΛΜΕ Ζακύνθου κατά των εξαγγελιών για την παραβατικότητα: “Καταστολή αντί για στήριξη, στιγματισμός αντί για πρόληψη”
Εκπαιδευτικοί Ζακύνθου για εξαγγελίες κυβέρνησης για την παραβατικότητα ανηλίκων: «Καταστολή αντί για στήριξη»
polonia
Σοκαριστικό περιστατικό: Κολώνα κατέρρευσε πάνω σε γυναίκα όταν άνδρας ακούμπησε για να ξαποστάσει
Κατέρρευσε κολώνα όταν άνδρας ακούμπησε για να ξεκουραστεί – Ελαφρά τραυματισμένη γυναίκα
Σοκαριστικό περιστατικό: Κολώνα κατέρρευσε πάνω σε γυναίκα όταν άνδρας ακούμπησε για να ξαποστάσει