Μαγιό
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Οι άνθρωποι περιέχουν 8% ιούς

Στα κύτταρά μας παραμένουν ακόμα σημάδια αρχαίων πανδημιών, υπό τη μορφή ιικών γονιδίων που ενσωματώθηκαν στο DNA μας εκατομμύρια χρόνια πριν.

Οι λεγόμενοι «ενδογενείς ρετροϊοί» αποτελούν σήμερα περίπου το 8% του ανθρώπινου γονιδιώματος, όπως αναφέρει ο Άιντεν Μπερνς, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο «Ταφτς» της Βοστώνης, στο The Conversation.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι ρετροϊοί, όπως ο HIV, ενσωματώνουν τα γονίδιά τους στο DNA των ζώων που μολύνουν. Αν καταφέρουν να μολύνουν τα πρόδρομα κύτταρα από τα οποία παράγονται τα ωάρια και τα σπερματοζωάριά τους, το γενετικό τους υλικό κληροδοτείται στις επόμενες γενιές.

Μέχρι σήμερα, έχουν αναγνωριστεί περίπου 30 ενδογενείς ρετροϊοί στον άνθρωπο, ενώ άλλοι έχουν βρεθεί στους πλησιέστερους συγγενείς μας, τους χιμπατζήδες και τους γορίλες.

Έρευνες από την ομάδα του Μπερνς και άλλους επιστήμονες δείχνουν ότι το DNA των ενδογενών ρετροϊών ενεργοποιείται σε καρκινικούς ιστούς και κατά την ανθρώπινη εμβρυακή ανάπτυξη. Μια πρόσφατη έρευνα του «Ταφτς» προσφέρει νέα στοιχεία για τον ρόλο τους στους υγιείς ιστούς.

Η ομάδα του Μπερνς εστιάστηκε στους ενδογενείς ιούς HML-2, οι οποίοι εκτιμάται ότι προσέβαλαν τον άνθρωπο τελευταία φορά πριν από 5 εκατομμύρια χρόνια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα γονίδιά τους είναι ακόμα ενεργά και παράγουν ιικές πρωτεΐνες.

Εξετάζοντας πάνω από 14.000 δείγματα ιστών από το ανθρώπινο σώμα, οι ερευνητές ανακάλυψαν 37 ενεργούς ιούς HML-2, χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρες οι συνέπειες αυτής της δραστηριότητας.

Αν και αυτές οι αλληλουχίες ίσως συνδέονται με ασθένειες, η εξέλιξη φαίνεται να έχει βρει τρόπους να αξιοποιήσει αυτά τα ιικά κατάλοιπα. Το πιο γνωστό παράδειγμα είναι το γονίδιο της συγκιτίνης, ένα ιικό γονίδιο που σήμερα παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία του πλακούντα.

Αυτό ισχύει όχι μόνο για τον άνθρωπο, αλλά και για όλα τα θηλαστικά, καθώς ο ιός μόλυνε τον κοινό πρόγονό τους πριν από δεκάδες εκατομμύρια χρόνια.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι γονίδια ενδογενών ρετροϊών επιτρέπουν σε ζώα όπως ποντίκια, γάτες και πρόβατα να εξουδετερώνουν σύγχρονους συγγενικούς ιούς.

Ενώ στο παρελθόν τα ξένα ιικά γονίδια θεωρούνταν υπεύθυνα για την πρόκληση καρκίνου και άλλων παθήσεων, η ανακάλυψη ότι οι ενδογενείς ρετροϊοί είναι ενεργοί σε υγιείς ιστούς αποδυναμώνει αυτήν την άποψη. Παρόλα αυτά, οι ακριβείς λειτουργίες αυτών των εισαγόμενων γονιδίων παραμένουν ασαφείς.

Οι ερευνητές θα συνεχίσουν τις έρευνές τους για τη συνεξέλιξη των ενδογενών ιών και του ανθρώπινου γονιδιώματος.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Αποτελέσματα Κοινωνικού Τουρισμού: Όλη η λίστα όσων δικαιούνται Voucher

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ζαχαρη
"Χωρίς ζάχαρη": Υγιεινή επιλογή ή διατροφική αυταπάτη;
Παρότι δείχνουν να αποτελούν μια καλύτερη εναλλακτική, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η απουσία ζάχαρης δεν σημαίνει αυτόματα και υψηλότερη διατροφική...
"Χωρίς ζάχαρη": Υγιεινή επιλογή ή διατροφική αυταπάτη;
εκαβ
Νίσυρος: 50χρονος εργάτης ακρωτηριάστηκε σε μηχάνημα με ιμάντα – Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην Κω
Σοβαρό εργατικό ατύχημα στη Νίσυρο: Ακρωτηριασμός 50χρονου και εσπευσμένη αεροδιακομιδή στην Κω
Νίσυρος: 50χρονος εργάτης ακρωτηριάστηκε σε μηχάνημα με ιμάντα – Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην Κω
γιατροι
Εθνικό Σχέδιο Πρόληψης: Τρεις νέες δωρεάν προληπτικές εξετάσεις εντάσσονται στο πρόγραμμα «Προλαμβάνω»
Μάχη με την υπέρταση και τον καρκίνο: Δωρεάν αξονικές και εξετάσεις δέρματος για ασφαλισμένους και ανασφάλιστους
Εθνικό Σχέδιο Πρόληψης: Τρεις νέες δωρεάν προληπτικές εξετάσεις εντάσσονται στο πρόγραμμα «Προλαμβάνω»