Thumbnail
Τι θέσει καταλαμβάνει η Ελλάδα παγκοσμίως στην χρήση της αγγλικής γλώσσας

Τα αγγλικά είναι σήμερα η πιο διαδεδομένη γλώσσα παγκοσμίως, με περισσότερους από 1,5 δισεκατομμύριο ανθρώπους να τα μιλούν. Από αυτούς, πάνω από ένα δισεκατομμύριο τα χρησιμοποιούν ως δεύτερη γλώσσα, αριθμός που αυξάνεται συνεχώς.

Παρά τη θέση τους ως lingua franca της εποχής μας, το επίπεδο γνώσης των αγγλικών μεταξύ όσων τα μιλούν ως δεύτερη γλώσσα φαίνεται να χειροτερεύει. Αυτό προκύπτει από την ετήσια έρευνα της Education First (EF), η οποία καταγράφει τις επιδόσεις χωρών στην αγγλική γλώσσα μέσω του English Proficiency Index (EPI).

Η φετινή έρευνα, βασισμένη σε δεδομένα από 2,1 εκατομμύρια συμμετέχοντες, αποκαλύπτει ότι από τις 116 χώρες που αξιολογήθηκαν, πάνω από τις μισές σημείωσαν μείωση στην επάρκειά τους στα αγγλικά. Ειδικότερα, οι γυναίκες και οι φοιτητές παρουσιάζουν τις πιο αδύναμες γλωσσικές δεξιότητες.

ereuna

Ελλάδα: Στις κορυφαίες θέσεις παγκοσμίως

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 8η θέση παγκοσμίως, μεταξύ των χωρών με «πολύ υψηλή επάρκεια». Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Ολλανδία, ενώ ακολουθούν η Νορβηγία, η Σουηδία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

ereuna

Στον αντίποδα, χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία παρουσιάζουν μέτριες επιδόσεις, με τη Γαλλία να υποχωρεί στην 49η θέση. Ακόμη χαμηλότερα βρίσκονται χώρες όπως η Τουρκία (65η θέση) και το Αζερμπαϊτζάν (86η), όπου η επάρκεια στα αγγλικά χαρακτηρίζεται ως «χαμηλή».

Παρά τις γενικές τάσεις υποχώρησης, υπήρξαν και θετικές ενδείξεις. Για παράδειγμα, η μακροχρόνια μείωση στις δεξιότητες της ηλικιακής ομάδας 18-20 σταμάτησε φέτος. Επιπλέον, το έμφυλο χάσμα στις γνώσεις αγγλικών μειώθηκε, αν και παραμένει έντονο σε ορισμένες περιοχές. Στην Αφρική, οι γυναίκες συνεχίζουν να έχουν καλύτερες επιδόσεις από τους άνδρες, κάτι που διατηρεί τη μοναδικότητά της σε αυτό το πεδίο.

Αν και η Ευρώπη εξακολουθεί να κυριαρχεί στις πρώτες θέσεις του δείκτη EF EPI, η γενική τάση δείχνει ότι οι δεξιότητες στην αγγλική γλώσσα χρειάζονται ενίσχυση, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Ωστόσο, η σταθερή βελτίωση της Ελλάδας αποτελεί θετικό παράδειγμα για τις υπόλοιπες χώρες.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μήνυση Διευθυντή σε 4 εκπαιδευτικούς: Το σχολείο μπροστά σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι!

Επίδομα 300 ευρώ: Διευρύνονται οι δικαιούχοι – Πότε πληρώνεται και ποιοι το λαμβάνουν

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Εμανουέλ Μακρόν συζητούν στη Ρωμαϊκή Αγορά Αθηνών
Μακρόν σε Μητσοτάκη: «Αν η κυριαρχία σας απειλείται, κάντε ό,τι χρειάζεται, θα είμαστε εδώ για εσάς»

Με μια δήλωση «συμπόρευσης» Ελλάδας και Γαλλίας ο Γάλλος Πρόεδρος,

Μακρόν σε Μητσοτάκη: «Αν η κυριαρχία σας απειλείται, κάντε ό,τι χρειάζεται, θα είμαστε εδώ για εσάς»
εοδυ
Συναγερμός στη Ζάκυνθο: Νεκρός άνδρας από λεπτοσπείρωση – Τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα
Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στη Ζάκυνθο, τρία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα λεπτοσπείρωσης στο νησί
Συναγερμός στη Ζάκυνθο: Νεκρός άνδρας από λεπτοσπείρωση – Τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα