Αντιδράσεις προκαλεί στη Ζάκυνθο η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ζακύνθου για τη διεθνή απεργία των λιμενεργατών στις 30 Οκτωβρίου, με τη ΔΑΚΕ Δ.Ε. Ζακύνθου να κάνει λόγο για υπέρβαση των ορίων της συνδικαλιστικής αλληλεγγύης και για πολιτική καθοδήγηση στα σχολεία. Σε ανακοίνωσή της, με τίτλο «Άλλο η συνδικαλιστική αλληλεγγύη, άλλο η κομματική καθοδήγηση στα σχολεία!», η παράταξη υποστηρίζει ότι η απόφαση της ΟΛΜΕ να στηρίξει την κινητοποίηση δεν συνεπάγεται υιοθέτηση όλων των πολιτικών θέσεων της τοπικής ΕΛΜΕ. Παράλληλα, τονίζει ότι η ενημέρωση των μαθητών για κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα πρέπει να προάγει την ελεύθερη σκέψη και τον κριτικό προβληματισμό, χωρίς να κατευθύνει τις απόψεις τους προς συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές.
Αναλυτικά η ανακοίνωση παρακάτω:
Άλλο η συνδικαλιστική αλληλεγγύη, άλλο η κομματική καθοδήγηση στα σχολεία!
Η διεθνής κινητοποίηση των λιμενεργατών της 30ής Οκτωβρίου και το δικαίωμά τους να αγωνίζονται για την ειρήνη και τα εργασιακά τους δικαιώματα είναι απολύτως σεβαστά.
Ωστόσο, η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ζακύνθου, που επικαλείται τη σχετική απόφαση της ΟΛΜΕ (235/27-10-2026), δημιουργεί εύλογους προβληματισμούς ως προς το περιεχόμενο και κυρίως τους στόχους της.
Η ΟΛΜΕ αποφάσισε να στηρίξει την κινητοποίηση. Δεν υιοθέτησε, όμως, το σύνολο των πολιτικών και γεωπολιτικών τοποθετήσεων της ΕΛΜΕΖ, ούτε διατύπωσε τις συγκεκριμένες προτάσεις αναδιαμόρφωσης των σχολικών μαθημάτων.
Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕΖ «Παρασκευή 30 Οκτώβρη– Διεθνής Απεργία Λιμενεργατών:
ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ» υπερβαίνει το πλαίσιο της απλής συνδικαλιστικής αλληλεγγύης, υιοθετώντας συγκεκριμένες ιδεολογικές προσεγγίσεις και καλώντας τους εκπαιδευτικούς να τις μεταφέρουν στις σχολικές αίθουσες μέσω οργανωμένων δραστηριοτήτων.
Πού τελειώνει, λοιπόν, η συνδικαλιστική αλληλεγγύη και πού αρχίζει η κομματική καθοδήγηση;
Η επιστολή της ΕΝΕΔΕΠ μπορεί ασφαλώς να αποτελέσει αντικείμενο ενημέρωσης, συζήτησης και κριτικής προσέγγισης. Δεν μπορεί, όμως, να παρουσιάζεται ως μοναδική πολιτική αλήθεια ούτε να χρησιμοποιείται για την καθοδήγηση των μαθητών προς συγκεκριμένες πολιτικές και συνδικαλιστικές επιλογές.
Η ΕΛΜΕ Ζακύνθου εκπροσωπεί εκπαιδευτικούς διαφορετικών πολιτικών αντιλήψεων και δεν αποτελεί προέκταση κανενός κόμματος. Ο εκπαιδευτικός συνδικαλισμός οφείλει να διατηρεί την αυτονομία του και να μην υποκαθίσταται από κομματικές επιδιώξεις.
Η σχολική αίθουσα είναι χώρος γνώσης, ελεύθερης σκέψης και κριτικού προβληματισμού. Δεν είναι χώρος κομματικής καθοδήγησης.
Το να επικαλείται κανείς την ειρήνη είναι εύκολο. Το να σέβεται την πνευματική ελευθερία των παιδιών είναι δυσκολότερο.
Όποιος δεν αντιλαμβάνεται αυτή τη στοιχειώδη διαφορά, ίσως χρειάζεται πρώτα ο ίδιος ένα μάθημα για τον πραγματικό ρόλο της εκπαίδευσης.
29/10/2026
ΔΑΚΕ Δ.Ε ΖΑΚΥΝΘΟΥ