Οι περισσότερες πυρκαγιές στο σπίτι ξεσπούν στην κουζίνα, κάτι εύλογο, αφού είναι ο χώρος όπου γίνονται πολλές δουλειές και υπάρχουν εστίες φωτιάς. Και βασική αιτία είναι το «μηχάνημα» που έδωσε το όνομά του και στον χώρο: η κουζίνα. Όμως, υπάρχουν απλοί κανόνες ασφαλείας που μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς την ώρα που μαγειρεύουμε.
- Βεβαιωθείτε ότι ο φούρνος σας λειτουργεί σωστά (δηλαδή δεν έχει μηχανικά προβλήματα) και είναι καθαρός. Φροντίστε να καθαρίζετε γρήγορα τυχόν υπολείμματα φαγητού, κυρίως λίπους, που έχουν απομείνει μετά το μαγείρεμα, τα οποία μπορεί να καούν την επόμενη φορά που θα ανάψετε τον φούρνο, με αποτέλεσμα να βγει πολύς καπνός και πιθανώς να ξεσπάσει φωτιά.
- Οι κουζίνες που μαγειρεύουν… μόνες τους είναι η κύρια αιτία πυρκαγιών στην κουζίνα. Φροντίστε, λοιπόν, να είστε πάντα στο σπίτι -αν όχι στον χώρο. Επίσης, μη μαγειρεύετε αν νιώθετε κουρασμένοι -η υπνηλία μπορεί να οδηγήσει σε απροσεξίες. Το ίδιο και το αλκοόλ: ένα ποτήρι κρασί την ώρα του μαγειρέματος είναι μάλλον ωραίο, αλλά η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα.
- Καλύψτε τα σκεύη σας όταν μαγειρεύετε -ανάλογα και με το τι μαγειρεύετε βέβαια. Μια ανοιχτή κατσαρόλα με νερό που βράζει, δεν είναι πρόβλημα (εκτός αν φοράτε γυαλιά και τα θαμπώνει ο ατμός!), αλλά ένα τηγάνι με λάδι μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα. Απλώς χρησιμοποιείτε τα καπάκια των μαγειρικών σκευών.
- Ένα βασικό «σύνεργο» της πυρασφάλειας είναι οι ανιχνευτές καπνού. Εξοπλίστε το σπίτι σας με αυτούς, αλλά μην εγκαταστήσετε κάποιον κοντά στη συσκευή της κουζίνας. Ο λόγος; Θα βαρεθείτε τους… λάθος συναγερμούς.
- Ένα παιδί που σας ακολουθεί ή ένας σκύλος που τρίβεται στα πόδια σας είναι ωραίο. Όμως, όχι την ώρα που μαγειρεύετε. Ο κίνδυνος να αφαιρεθείτε και να κάνετε κάποιο λάθος ή να σκοντάψετε την ώρα που κρατάτε κάποιο σκεύος, δεν απειλεί μόνο με πυρκαγιά, αλλά και με άλλα ατυχήματα (λ.χ. εγκαύματα). Φροντίστε, λοιπόν, να είστε μόνοι όταν μαγειρεύετε στην κουζίνα.
- Χρειάζεται διπλή προσοχή όταν τηγανίζετε. Μην ξεχνάτε να ελέγχετε πόσο έχει κάψει το λάδι, ιδίως όταν κάνετε κι άλλες δουλειές την ίδια ώρα (λ.χ. ψιλοκόβετε λαχανικά).
- Καθώς την ώρα του μαγειρέματος μπορεί να κάνετε πολλές δουλειές παράλληλα, μπορεί να ξεχάσετε ότι κάτι ψήνεται στον φούρνο ή τηγανίζεται. Για το ενδεχόμενο αυτό, είναι πολύ χρήσιμος ένας χρονοδιακόπτης, ο οποίος, χτυπώντας, σας ειδοποιεί ότι κάποια δουλειά έχει τελειώσει και πρέπει να φροντίσετε γι’ αυτή.
- Πυροσβεστήρας: επιβεβλημένος εξοπλισμός της κουζίνας για κάθε ενδεχόμενο. Το σημαντικό είναι να προμηθευτείτε πυροσβεστήρα κατάλληλο για χρήση στην κουζίνα, να μάθετε να τον χρησιμοποιείτε σωστά και να τον αναγομώνετε τακτικά, με βάση τις οδηγίες του κατασκευαστή.
- Κάθε κατσαρόλα ή τηγάνι πρέπει να μπαίνει στο σωστό μάτι. Βάζοντας μια μικρή κατσαρόλα σε ένα μεγάλο μάτι, δημιουργείτε τον κίνδυνο στο υπερθερμασμένο σημείο που δεν καλύπτεται από το σκεύος, να ακουμπήσει κάποιο ύφασμα ή άλλο εύφλεκτο υλικό και να ανάψει. Ο κανόνας αυτός είναι απόλυτος αν χρησιμοποιείτε γκαζιέρα: εδώ οι φλόγες είναι πραγματικές.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 12/9
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη