nero
Alexandros Michailidis / SOOC
Απώτερος στόχος η επιδείνωση του προβλήματος ώστε να επιβληθεί ως αναγκαία λύση η ιδιωτικοποίησή του.

Το πρόβλημα του νερού είναι από τα πιο οξυμένα που αντιμετωπίζει το νησί της Κέρκυρας, όπως και πολλά άλλα νησιά και περιοχές της χώρας. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις με δραματικές επιπτώσεις για την υγεία, την ποιότητα ζωής των κατοίκων και την τοπική οικονομία.

Από την πλευρά τους κυβερνητικοί και τοπικοί παράγοντες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με περίσσια αδιαφορία μεταφέροντάς το στις πλάτες των πολιτών με γνώμονα το κυβερνητικό δόγμα περί ατομικής ευθύνης ή όποιος μπορεί να πληρώσει, μπορεί να απολαμβάνει τα κοινωνικά αγαθά, όπως το νερό. Απώτερος στόχος η επιδείνωση του προβλήματος ώστε να επιβληθεί ως αναγκαία λύση η ιδιωτικοποίησή του.

Είναι χαρακτηριστική η στάση του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και βουλευτή Κέρκυρας Στέφανου Γκίκα που υλοποιεί την παραπάνω πολιτική θριαμβολογώντας και παρουσιάζοντάς τη ως λύση του προβλήματος, ενώ είναι το πρόβλημα. Συγκεκριμένα σύμφωνα με το ρεπορτάζ «την εβδομάδα που πέρασε, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή σύσκεψη υπό τον κ. Γκίκα, στην οποία συμμετείχαν στελέχη του υπουργείου, ο δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας και ο γ.γ. Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κουτουλάκης, με στόχο τη διάθεση με διαδικασίες fast track, μηχανισμού αφαλάτωσης από ιδιωτική εταιρεία με δαπάνη του υπουργείου».

Για τη δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Κέρκυρα και σε άλλες περιοχές με τις πολυήμερες ή καθημερινές πολύωρες διακοπές , η αιτία δε βρίσκεται στην «κλιματική αλλαγή» ή στη μείωση των βροχοπτώσεων. Βασική αιτία είναι η έλλειψη υποδομών και οι πολιτικές διαχρονικά των κυβερνήσεων που αντιμετωπίζουν το νερό, όχι ως κοινωνικό αγαθό για όλους, αλλά ως εμπόρευμα που φέρνει κέρδος. Η πολιτική ιδιωτικοποίησης του νερού που έχει ήδη ξεκινήσει με την Οδηγία 2000/60 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιμετωπίζει το νερό ως εμπόρευμα, αδιαφορώντας για τις συνέπειες, τόσο για τις λαϊκές οικογένειες όσο και τους αγρότες.

Για αυτό και με την υποχρηματοδότηση των Δήμων και την έλλειψη υποδομών έχουν οδηγήσει στη διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών ύδρευσης, έχουν αφήσει στην τύχη του ένα δίκτυο απαρχαιωμένο που δε συντηρείται, βλάβες για μέρες ή και μήνες δεν αποκαθίστανται  με αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες νερού.

Όπως και να ‘χει, ο βασικός άξονας της κυβερνητικής πολιτικής είναι πως το νερό πρέπει να περάσει στα λεγόμενα ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα). Για αυτό και ο Στ. Γκίκας  ως εκπρόσωπος τη κυβέρνησης προσφεύγει σε «ιδιωτική εταιρεία» για να «λυθεί το πρόβλημα». Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται τοπικές και περιφερειακές αρχές. Για την Κέρκυρα σχεδιάζεται, εδώ και χρόνια η κατασκευή εργοστασίου αφαλάτωσης με δημόσιο χρήμα που θα ανήκει σε ιδιώτη, ο οποίος δεν θα βάλει ούτε ένα ευρώ. Για να βγάλει κέρδος ο ιδιώτης θα πρέπει να πουλήσει το παραγόμενο νερό.
Χρυσοπληρώνουμε το νερό!
 
Έχοντας μετατρέψει το νερό σε εμπόρευμα, αναγκάζουν τον λαό να το χρυσοπληρώνει. Ήδη το εμφιαλωμένο νερό το χρυσοπληρώνουμε. Άλλα όχι μόνο αυτό ακόμα και τις σταγόνες νερού που τρέχουν από τις βρύσες. Δεξαμενές και άλλα είδη για οικογενειακή εγκατάσταση και χρήση  χρυσοπληρώνονται από του δημότες για να έχουν νερό. Η ατομική λύση έχει επιβληθεί. Αντίθετα υπάρχει αρκετό νερό για να γεμίζουν οι πισίνες των ξενοδοχείων, αφού πρωτεύει για τους κάθε είδους υποτακτικούς της κυβέρνησης το κέρδος των λίγων.

Κυβέρνηση, τοπικές και περιφερειακές αρχές και κεφάλαιο είναι υπόλογοι για τη μέχρι σήμερα εμπορευματοποίηση του νερού, αλλά και το ξεπούλημα που προετοιμάζουν με τη συγκρότηση της Ρυθμιστικής Αρχής για το Νερό και την προώθηση των συγχωνεύσεων δημοτικών επιχειρήσεων προκειμένου να δημιουργηθούν επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Αυτός που καταναλώνει νερό θα πληρώνει υπέρογκα ποσά για νερό-εμπόρευμα, που η διαχείρισή του θα γίνεται με κριτήριο το μέγιστο κέρδος. Έχουν ευθύνη που μια σειρά υποδομών απαραίτητων για την παροχή νερού, πόσιμου και άρδευσης, δεν προχωράνε εδώ και δεκαετίες, ενώ η αναβάθμιση των δικτύων και υποδομών δεν χρηματοδοτούνται, κάνοντας το πρόβλημα ακόμα μεγαλύτερο.

Να θυμίσουμε επί τη ευκαιρία  ότι από τη δεκαετία του 1990 και μετά με τη συγκρότηση των καποδιστριακών και μετέπειτα καλλικρατικών δήμων οι δημοτικές αρχές έχουν μετατραπεί σε απρόσωπους μηχανισμούς που όχι μόνο δεν υπηρετούν, αλλά αντίθετα λειτουργούν σε βάρος των δημοτών.

Τοπικοί άρχοντες ανεξέλεγκτοι που ναι μεν ψηφίζονται, αλλά δεν ελέγχονται από τον λαό,  σα να ασκούν επάγγελμα και ενδιαφέρονται για το προσωπικό και κομματικό τους συμφέρον. Η γραφειοκρατία των δήμων στέκεται απέναντι και εχθρική προς τον λαό κατά κανόνα. Άλλωστε τα περί «τοπικής αυτοδιοίκησης» αποτελούν πια σχήμα λόγου με ιστορικές ρίζες.

Τι πρέπει να γίνει:

Με βάση την αρχή: Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, να αγωνιστούμε συλλογικά ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΕΝΟΙ:

• Στην ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση του νερού.
• Στη δημιουργία Ιδιωτικής Εταιρείας ή οποιουδήποτε φορέα δεν ανήκει στον δημόσιο τομέα τόσο ως προς τον έλεγχο, όσο και ως προς τη διαχείριση των υδάτων και στη λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια
Να διεκδικήσουμε ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ:
• Την αναβάθμιση / στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών, με κριτήριο τις ανάγκες και το έργο που καλούνται να υπηρετήσουν προκειμένου να επιτελούν τον ρόλο τους. Όλες οι αρμοδιότητες που σχετίζονται με την διαχείριση του νερού και τα απαιτούμενα έργα υπάγονται και εκτελούνται αποκλειστικά από οργανικές μονάδες δημόσιου φορέα.
• Τη διασφάλιση φθηνού, ελεγμένου, ποιοτικού νερού με ταυτόχρονη προστασία στο φυσικό περιβάλλον.
• Την άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής, για εξασφάλιση της επάρκειας του νερού για ύδρευση και άρδευση. Αντικατάσταση όλων των απαρχαιωμένων δικτύων ύδρευσης και άρδευσης, συντήρηση και επισκευή όλων των υφιστάμενων υποδομών, με ευθύνη του κράτους.
 
* Ο Γιώργος Κ. Καββαδίας είναι φιλόλογος στο 3ο ΓΕΛ Κερατσινίου, μέλος της ΣΕ του περιοδικού «Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης» του Εκπαιδευτικού Ομίλου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 9/9

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Διάρρηξη
Πώς φοιτήτρια «τσάκωσε» διαρρήκτη στην Αθήνα – Τι αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου
Έκανε πως κοιμάται και κάλεσε την αστυνομία – Η ανάρτηση του προέδρου της ΕΛΜΕ Ηρακλείου και πατέρα της φοιτήτριας
Πώς φοιτήτρια «τσάκωσε» διαρρήκτη στην Αθήνα – Τι αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου