Το κτήνος του φασισμού
«Γι’ αυτό ο αγώνας μας κατά του φασισμού είναι αγώνας κατά της βαρβαρότητας κατά της βίας και του πολέμου, είναι αγώνας ζωής, είναι αγώνας για τη ζωή»

Δεν έχει καμιά σχέση με τις εικόνες της ανθρώπινης φύσης. Είναι μια επιστροφή κάποιων υπανθρώπων στα σκοτάδια του ζωικού βασιλείου. Είναι η γέννηση του κτήνους με το μορφή του ανθρώπου.

Βεβαίως η ζωή είναι μια δωρεά και η ανθρωποποίησή μας επίσης. Αλλά ο εξανθρωπισμός είναι μια υπόθεση της κοινωνίας και κάθε ανθρώπου. Είναι μια δύσκολη και όμορφη διαδικασία. Συνδέεται με την πνευματική καλλιέργεια, με το αίσθημα της αγάπης και με την αδελφοσύνη μεταξύ των ανθρώπων. Λίγοι άνθρωποι κατακτούν τον εξανθρωπισμό στην ολότητά του και μόνο αυτοί γεύονται την ομορφιά της ζωής και αισθάνονται την αυτοπραγμάτωσή τους.

Ωστόσο, η αποκτήνωση του ανθρώπου – ακριβώς στον αντίποδα του εξανθρωπισμού – είναι και αυτή μια δύσκολη διαδρομή. Γιατί πώς μπορεί να ακυρωθεί πλήρως η λογική και η κριτική σκέψη του ανθρώπου; Πώς μπορεί να καταργηθεί ακόμα και ο πιο βαθύς πυρήνας του συναισθήματος, της αγάπης και της συμπόνιας και να οδηγηθείς στους τόπους της απόλυτης φρίκης;

Πώς μπορεί να μαυρίζει η ψυχή του ανθρώπου και να κινείται μόνο στα πεδία του θανάτου και της πλήρους απαξίωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας; Πώς μπορεί να μετασχηματιστεί ένας άνθρωπος που τον έχει πάρει αγκαλιά η μάνα του και έχει γνωρίσει το χάδι και το φιλί της και να γίνει ανθρωπόμορφο τέρας σκορπώντας τη βία και την καταστροφή;

Κανένας μα κανένας δεν μπορεί να καμωθεί ότι δεν γνωρίζει που οδηγείται μια κοινωνία στην οποία αναπτύσσεται ο φασισμός. Ακόμα και το μικρό παιδί γνωρίζει την οδυνηρή συνέχεια της βίας και της απαξίωσης του «άλλου», του «διαφορετικού», γιατί «όλοι είμαστε άλλοι», «όλοι είμαστε διαφορετικοί». Γι’ αυτό ο αγώνας μας κατά του φασισμού είναι αγώνας κατά της βαρβαρότητας κατά της βίας και του πολέμου, είναι αγώνας ζωής, είναι αγώνας για τη ζωή.

Η ιστορία της φρίκης του Ολοκαυτώματος είναι πρόσφατη. Η γενιά, που το βίωσε ή που το έμαθε στον ίδιο χρόνο που γινόταν, είναι εδώ. Κανένας δεν μπορεί να δηλώνει εκ των υστέρων το περίφημο «δεν ήξερα» και «το εκτελούσα εντολές»! Αναρωτιέμαι πώς αισθάνονται οι Γερμανοί με αυτό το βάρος της ενοχής του μαζικού θανάτου, της δολοφονίας εκατομμυρίων ανθρώπων;

Και τώρα πάλι η ακροδεξιά σηκώνει κεφάλι! Ευρώπη, πού πας;

Ας δούμε μερικές μαρτυρίες, για να μην ξεχνάμε, για να συνειδητοποιούμε, για να αγωνιζόμαστε ενεργά κατά του κτήνους του φασισμού.

«Οι συνθήκες διαβίωσης των Σοβιετικών αιχμαλώτων ήταν τόσο φρικτές, που ακόμα και ο ίδιος ο Ρούντολφ Ες έτυχε να γίνει μάρτυρας ενδείξεων κανιβαλισμού: «Εγώ ο ίδιος βρέθηκα μπροστά από έναν Ρώσο που κειτόταν ανάμεσα σε δύο σειρές από τούβλα. Είχαν ανοίξει το σώμα του και του είχαν αφαιρέσει το συκώτι. Μπορούσαν να δείρουν κάποιον μέχρι θανάτου προκειμένου να φάνε».

Όταν ήθελες να πας στην τουαλέτα, έπρεπε να πατήσεις πάνω στους ανθρώπους. Μερικοί έπεφταν μέσα στις τρύπες που υπήρχαν στους διαδρόμους». Μέρα και νύχτα ακουγόταν ένα παράπονο: «Νερό, μαμά! Νερό, μαμά». 

Από το βιβλίο: Rees L., Άουσβιτς,

«Ποτέ δεν θα ξεχάσω τα προσωπάκια των παιδιών που ‘χα δει τα κορμάκια τους να μετατρέπονται σε τουλίπες καπνού κάτω από το βουβό γαλάζιο τα’ ουρανού.

Ποτέ δεν θα ξεχάσω εκείνες τις φλόγες που έκαψαν για πάντα την πίστη μου.

Ποτέ δεν θα ξεχάσω τη σιωπή εκείνης της νύχτας που μου στέρησε για πάντα την επιθυμία για ζωή.

Ποτέ δεν θα ξεχάσω εκείνες τις στιγμές που σκότωσαν το Θεό μου, την ψυχή μου και τα όνειρά μου, τα οποία πήραν την όψη της ερήμου.

Ποτέ δεν θα ξεχάσω όλα αυτά, ακόμα κι αν με καταδικάσουν να ζήσω όσους αιώνες ζει και ο Θεός. Ποτέ.

Εγώ ήμουν κατήγορος, κι ο Θεός ο κατηγορούμενος. Είχα ανοίξει τα μάτια μου κι ήμουν μόνος, τρομερά μόνος μέσα στον κόσμο, χωρίς Θεό, χωρίς ανθρώπους. Χωρίς αγάπη, χωρίς συμπόνια. Τώρα πια δεν ήμουν τίποτε άλλο παρά ένας σωρός από στάχτες, μια ένιωθα πιο δυνατός από τον παντοδύναμο Θεό.

Πού είναι ο Θεός; Πώς να τον πιστέψω; Πώς να πιστέψω στο έλεος του Θεού;».

Από το βιβλίο: Βιζέλ Ε., Η νύχτα

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα