Νομοσχέδιο ομόφυλα ζευγάρια Σύνταγμα
ΜΗΤΣΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/INTIME NEWS
Μία ιστορική στιγμή - Ανοίγει ένα μέλλον πιο αισιόδοξο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Κάπου σε μία μεσογειακή χώρα, ένα εξαιρετικά σημαντικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε, λίγο πριν την αλλαγή της 15ης Φεβρουαρίου, δίνοντας στα ομόφυλα ζευγάρια δυνατότητες που πριν μερικά χρόνια αποτελούσαν όνειρο, αντικείμενο ενός διακαή και αρκετά δύσκολου αγώνα. Και βασικότερο όλων, την ισότητα στον γάμο, ένα δικαίωμα αυτονόητο και αναφαίρετο.

Οι πολυετείς προσπάθειες της LGBTQI+ κοινότητας δεν υπήρξαν αναίμακτες, κυριολεκτικά και μεταφορικά, αλλά απέδωσαν καρπούς, μέσα σε έναν κυκεώνα κοινωνικών και οικονομικών αλλαγών, μέσα σε στροβιλισμούς εξέλιξης. Εντούτοις, τα συνήθη ευτράπελα, η ρητορική μίσους από εκκλησία και πολιτικούς, καθώς και οι ανυπόστατες δηλώσεις δεν έλειψαν, σκιαγραφώντας τον αναχρονισμό που επικρατεί ακόμα σε μία κοινωνία που θέλει να λέγεται «προοδευτική» και «ευρωπαϊκή».

Το νομοσχέδιο πέρασε με 175 «ναι», 77 «όχι» και 2 «παρών».

Τα κολλήματα και κωλύματα της εκκλησίας

Η εκκλησία, ένας παλαιός και απαρχαιωμένος θεσμός, εξακολουθεί να ασκεί μεγάλη επιρροή στους πολίτες, αποτελώντας ακόμα άρρηκτα συνδεδεμένο κομμάτι του κράτους, ενίοτε θέλοντας να έχει «λέγειν» και «πράττειν» σε ζητήματα πολιτικά και νομοθετικά, καταστάσεις που εκ των πραγμάτων δεν την αφορούν και θα έπρεπε να μένουν έξω από την εμβέλειά της.

Η εκκλησία που κηρύσσει την αγάπη και την κατανόηση, όπως ήταν φυσικό αρνήθηκε να ανοίξει τα στενά όρια σκέψης της και να αγκαλιάσει, έστω, με σεβασμό τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία, παρότι στους κόλπους της προφανώς και υπάρχουν ιερείς που ανήκουν, «κρυφά», στην LGBTQI+, συνεχίζοντας την υποκρισία. Εδώ να τονιστεί ότι ο γάμος που φέρνει το νομοσχέδιο είναι πολιτικός και όχι θρησκευτικός, άρα η εκκλησία θα μπορούσε κάλλιστα να μην λάβει κάποια θέση. Αντίθετα, εξέδωσε ανακοίνωση με στόχο να αναδείξει όλα τα «λάθη» που εντοπίζει στο νομοσχέδιο.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «οι εμπνευστές του νομοσχεδίου και οι συνευδοκούντες σε αυτό προωθούν την κατάργηση της πατρότητας και της μητρότητας και τη μετατροπή τους σε ουδέτερη γονεϊκότητα, την εξαφάνιση των ρόλων των δύο φύλων μέσα στην οικογένεια και θέτουν πάνω από τα συμφέροντα των μελλοντικών παιδιών τις σεξουαλικές επιλογές των ομοφυλόφιλων ενηλίκων» και ακόμα ότι «η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία καταδικάζει μελλοντικά παιδιά να μεγαλώσουν χωρίς πατέρα ή μητέρα σε ένα περιβάλλον σύγχυσης των γονεϊκών ρόλων». Στη συνέχεια διερωτάται κιόλας, μα ποιος είναι τέλος πάντων ο «ουσιαστικός λόγος αυτής της απόφασης που αλλάζει συνολικά και άρδην τον θεσμό του γάμου και την ιδιότητα του γονέα και γιατί προωθείται με τόση επιμονή»!

Μέσω της συγκεκριμένης άποψης η θέση της εκκλησίας έγινε πλήρως κατανοητή, ενώ μετά τέθηκε αίτημα να γίνει δημοψήφισμα και ονομαστική ψηφοφορία.

Παρεμφερείς και ακόμα πιο ακραίες μεμονωμένες δηλώσεις έγιναν από έτερους ιερείς που δεν υπάρχει λόγος να αναφερθούν. Το ζήτημα είναι να γίνει κατανοητό στην εκκλησία ότι η πρόοδος θα έρχεται, ανεξαρτήτως οπισθοδρομικών απόψεων σε οτιδήποτε ανανεωτικό. Εδώ να θυμηθούμε τι στάση τηρούσε η εκκλησία προ ετών για τις μονογονεϊκές οικογένειες, τις μητέρες χωρίς σύζυγο, το δικαίωμα ψήφου των γυναικών και άλλα πολλά, που τώρα θεωρούνται παγιωμένα πράγματα.

Τάδε έφη Σαμαράς

Ο Σαμαράς, δεν αρκέστηκε να κρατήσει την άποψή του για τον εαυτό του, αλλά θέλησε να δηλώσει άστοχα και ανόητα την αντίθεση του στο νομοσχέδιο, ένα νομοσχέδιο που έφερε το κόμμα του.

Πιο συγκεκριμένα δήλωσε ότι, «ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν είναι υποχρεωτικός. Αν θέλει μία χώρα να το κάνει, αν θέλει όχι. Άρα ξεκινάει από ένα ψέμα. Όλη η επιχειρηματολογία υπέρ της ψήφισης του έχει ξεκινήσει από ένα ψέμα». Υποστήριξε μεταξύ άλλων την εκκλησία και τον ρόλο της, γιατί τέλος πάντων την έχουμε κορόνα στο κεφάλι μας...

Μετά αναφέρθηκε και στην «woke» κουλτούρα, γιατί προφανώς θεωρεί ότι το να ζητάει κανείς τα αυτονόητα είναι κομμάτι μίας κουλτούρας και όχι ζωτική ανάγκη.

Η απάντηση της κυβέρνησης σε όσα είπε ήταν «κανένα σχόλιο».

«Λίγο» το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ στάθηκε κατώτερο των περιστάσεων και εξέπληξε αρκετούς από τους ψηφοφόρους του, τηρώντας αντίθετη στάση προς το νομοσχέδιο, παρότι στο παρελθόν προσπαθούσε να πείσει για τις κάπως «ανοιχτόμυαλες» απόψεις του, δίνοντας την ιδέα ότι σε κάτι τέτοιο θα ήταν υπέρ.

Το ΚΚΕ τελικά κατέληξε να καταψηφίσει το νομοσχέδιο, τασσόμενο στην συντηρητική του κλίση.

Εδώ να αναφερθεί ότι τα άλλα κόμματα που τάχθηκαν κατά είναι οι Σπαρτιάτες, η Ελληνική Λύση και η Νίκη, παρατάξεις ακροδεξιάς ιδεολογίας.

Κόσμος στο Σύνταγμα και στη Βουλή

Κόσμος της LGBTQI+ βρισκόταν από το απόγευμα στο Σύνταγμα παρακολουθώντας εναγωνίως τις συζητήσεις και την ψηφοφορία, με έκδηλη ανυπομονησία, μέσα σε ένα κλίμα που «μύριζε» αλλαγή.

Εντός της Βουλής, δημόσια πρόσωπα και μη της κοινότητας παρακολούθησαν την διαδικασία ψηφοφορίας, όπως ο Φώτης Σεργουλόπουλος και ο Γιώργος Καπουτζίδης, ο οποίος δήλωσε την έντονη συναισθηματική του φόρτιση για όσα συνέβησαν.

Οι εικόνες από το κοινοβούλιο και από την πλατεία Συντάγματος προκάλεσαν συγκίνηση, δείχνοντας τον κόσμο να αγκαλιάζεται σε συνθήκες ομόνοιας και αλληλοϋποστήριξης.

ns_omofyla_1
ns_omofyla_2
ns_omofyla_3
ns_omofyla_4

Πηγή φωτογραφιών: INTIME NEWS

Η αναγγελία του πρώτου γάμου

Η συγκεκριμένη όμως νίκη δεν πρέπει να βάλλεται από τις πικρόχολες αντιδράσεις του κόσμου, των πολιτικών και των ιερέων, αλλά με πλήρη περηφάνεια να δοθεί η ευκαιρία στην LGBTQI+ να κοιτάει στο μέλλον με τρόπο που ποτέ άλλοτε δεν μπόρεσε και να μάχεται για κάθε δικαίωμα που ακόμα δεν έχει δοθεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πρώτη αναγγελία γάμου ομόφυλου γάμου δημοσιεύθηκε σε εφημερίδα και θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Σμύρνη.

Υστερόγραφο

Η ψήφιση του νομοσχεδίου δεν αποτελεί ιστορική στιγμή μόνο για τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, που έκανε ένα βήμα παραπέρα στα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα και την ελευθερία της αγάπης.

Μπορεί εκ των προτέρων οι αντίθετες απόψεις να λένε ότι «και τις μας νοιάζει εμάς», αλλά εν τέλει αφορά τον καθένα ξεχωριστά, καθώς προάγει παναθρώπινες αξίες και λειτουργεί λυτρωτικά για τα ομόφυλα ζευγάρια. Οι αντίθετες απόψεις πάντα θα υπάρχουν, αλλά η χθεσινή μέρα έδειξε ότι το «πίσω» των λίγων δεν μπορεί και δεν έχει δικαίωμα να κρατάει το «μπροστά» των πολλών.

Και από εδώ και πέρα ξεκινάει μία νέα περίοδος, γιατί; Γιατί έτσι έπρεπε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα