Άγιος Βασίλης
Συνολικά στο 17% των παιχνιδιών που πωλούνται στα καταστήματα λιανικής εντοπίστηκε πρόβλημα ασφάλειας. Το αντίστοιχο ποσοστό σε ηλεκτρονικά καταστήματα (e-shops) εκτινάχθηκε στο 41%

Είναι καλός και αγαθός ο Άι Βασίλης και έχει πάντα τις καλύτερες προθέσεις, αλλά στον μεγάλο σάκο του κάποια κερδοσκοπικά «δαιμόνια» στριμώχνουν και παιχνίδια που μπορεί να βλάψουν τα παιδιά.

Τα ευρήματα της έρευνας που δημοσιοποίησε η γαλλική Γενική Διεύθυνση για τον Ανταγωνισμό, την Κατανάλωση και την Καταπολέμηση της Απάτης (DGCCRF) ενώ κορυφώνεται η αγορά των Χριστουγέννων, είναι αποκαλυπτικά: σχεδόν ένα στα πέντε παιχνίδια που βρίσκονται στις προθήκες των καταστημάτων και σχεδόν ένα στα δύο που πωλείται μέσω Διαδικτύου είναι επικίνδυνα.

Η έρευνα διενεργήθηκε την περυσινή εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους και οδήγησε στην καταστροφή (στη Γαλλία) 120.000 επικίνδυνων και εν πάση περιπτώσει ακατάλληλων για τα παιδιά παιχνιδιών. Πρόκειται βέβαια για παιχνίδια που αφαιρέθηκαν από τη φυσική αγορά, από τις προθήκες των καταστημάτων, για να καταστραφούν. Εκείνα που διακινούνται μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου εξακολουθούν να διατίθενται στους ανυποψίαστους καταναλωτές – και να γεμίζουν το σάκκο του αθώου Άι Βασίλη.

Μιλάμε για παιχνίδια με εύκολη πρόσβαση σε επικίνδυνες για τα πολύ μικρά παιδιά μπαταρίες, για παιχνίδια με μεγάλη ένταση ακτινοβολιών LED, για άλλα μεπιθανότητες να προκαλέσουν αναφλέξεις, για προϊόντα με αποσπώμενα εξαρτήματα που μπορούν να προκαλέσουν πνιγμό ή ασφυξία σε περίπτωση που γίνει κακή χρήση του παιχνιδιού.

Συνολικά στο 17% των παιχνιδιών που πωλούνται στα καταστήματα λιανικής εντοπίστηκε πρόβλημα ασφάλειας. Το αντίστοιχο ποσοστό σε ηλεκτρονικά καταστήματα (e-shops) εκτινάχθηκε στο 41%.

Προκλητική ανευθυνότητα

«Δεν μπορεί κανείς να παίζει με την ασφάλεια των παιχνιδιών», δήλωσε την περασμένη Παρασκευή η υπουργός Εμπορίου της Γαλλίας Ολιβιά Γκρεγκουάρ με την ευκαιρία της παρουσίασης του ετήσιου απολογισμού της DGCCRF έπειτα από τους στοχευμένους ελέγχους που πραγματοποίησε η Γενική Διεύθυνση. Το 2022 ελέχθηκαν 2.200 επαγγελματίες του κλάδου παιχνιδιών, μεταξύ των οποίων 140 πλατφόρμες του Διαδικτύου και ψηφιακά καταστήματα εν γένει, όπου μπορεί κανείς να παραγγείλει παιχνίδια.

Στο ένα τρίτο των κατασκευαστών και των φυσικών ή ηλεκτρονικών καταστημάτων που ελέγχθηκαν εντοπίστηκαν «ανωμαλίες», κατά τον χαρακτηρισμό του εκπροσώπου τύπου της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού. Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η μεγάλη συχνότητα «ανωμαλιών» οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι πολλοί έλεγχοι έγιναν κατόπιν καταγγελιών εκ μέρους των μεμονωμένων καταναλωτών ή ενώσεων καταναλωτών.

Οι υπάλληλοι της DGCCRF συνέλεξαν 670 παιχνίδια «έπειτα από μια αρχική οπτική εξέταση η οποία δίνει αρχικές ενδείξεις επικινδυνότητας του αντικειμένου». Στη

συνέχεια τα παιχνίδια απεστάλησαν στο εργαστήριο για λεπτομερείς ελέγχους και αναλύσεις και στις περιπτώσεις που διαπιστώθηκε όντως η επικινδυνότητά τους, οι υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού μερίμνησαν ώστε τα αποθέματα των εν λόγω παιχνιδιών να κατασχεθούν.

«Τα επίπεδα ελέγχου και τα ευρήματα των ερευνών που διενεργήθηκαν το 2023 και διενεργούνται αυτή την ώρα με πιο εντατικό ρυθμό λόγω της μεγάλης εορταστικής κίνησης, είναι ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα με τα περυσινά», σημείωσε εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης.

Αποσπώμενα μέρη, κορδόνια, τοξικά

Οι έλεγχοι της DGCCRF πραγματοποιούνται σε δείγματα εμπορευμάτων που καλύπτουν όλη την αλυσίδα, από τον κατασκευαστή – προτού διατεθούν δηλαδή τα εμπορεύματα στην αγορά – μέχρι τη διανομή στα καταστήματα λιανικής. Σε περίπτωση που κάποιο ελάττωμα εντοπιστεί στη διαδικασία κατασκευής του παιχνιδιού, δίνεται η δυνατότητα στον κατασκευαστή να το προσαρμόσει ανάλογα με τα πρότυπα και να το διαθέσει στην αγορά.

Αν ήδη έχει φτάσει στα ράφια το ελαττωματικό εμπόρευμα, τότε ενεργοποιείται η διαδικασία απόσυρσής του από αυτά και καταστροφής του. Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), η DGCCRF είναι ιδιαίτερα προσεκτική στα μικρά αποσπώμενα στοιχεία σε παιχνίδια που λειτουργούν με μπαταρία.

Επίσης δίνει έμφαση στις μετρήσεις και την εκτίμηση των κινδύνων που μπορούν να προκύψουν από παιχνίδια με «μοντελοποίηση» πηλού, με δαχτυλομπογιές ή υλικά

μεταμφιέσεων που συχνά περιέχουν επικίνδυνες τοξικές ουσίες. Ενδελεχείς έλεγχοι γίνονται επίσης σε περιπτώσεις που τα παιχνίδια περιέχουν κορδόνια – «το μήκος των κορδονιών έχει μεγάλη σημασία για να αποφευχθεί ο κίνδυνος στραγγαλισμού», σημειώνουν οι ειδικοί της DGCCRF.

Πηγή: ΟΤ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μάθε τι σημαίνει το όνομά σου στα αρχαία ελληνικά

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα