Αυτές είναι οι 5 καλύτερες τροφές που προστατεύουν τον προστάτη
Οι συγκεκριμένες τροφές χάρη στα θρεπτικά συστατικά τους μπορούν να ενισχύσουν την ομαλή λειτουργία αυτού του πολύτιμου για τους άνδρες αδένα

Η διατροφή σας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία σας, συμπεριλαμβανομένης της υγείας του προστάτη σας. Αυτές οι 5 τροφές μπορεί να τον ωφελήσουν.

Μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή, προάγει τη συνολική μας υγεία και μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης πολλών ασθενειών. Οι συγκεκριμένες τροφές χάρη στα θρεπτικά συστατικά τους μπορούν να ενισχύσουν την ομαλή λειτουργία αυτού του πολύτιμου για τους άνδρες αδένα.

Οι 5 τροφές που προστατεύουν τον προστάτη σας

  1. Ντομάτες
  2. Ρόδι
  3. Πράσινο τσάι
  4. Πράσινα λαχανικά
  5. Σπόροι κολοκύθας

1. Ντομάτες

«Οι ντομάτες είναι μια πλούσια πηγή λυκοπενίου, ενός αντιοξειδωτικού που έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του συγκεκριμένου αδένα», αναφέρει η διαιτολόγος  Kelsey Costa, MS, RDN στο Men’s Health. Η κατανάλωση μαγειρεμένης ή πολτοποιημένης ντομάτας, όπως η σάλτσα για σπαγγέτι ή ο χυμός ντομάτας, μπορεί να ενισχύσει την απορρόφηση αυτού του ευεργετικού αντιοξειδωτικού από τον οργανισμό.

Το λυκοπένιο βοηθά στην εξουδετέρωση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών και στη μείωση του οξειδωτικού στρες στο σώμα. «Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του οξειδωτικού στρες και των προβλημάτων του προστάτη, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου», είπε.

«Το λυκοπένιο έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, αποτρέπει τη βλάβη του DNA, ενώ αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό και την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων».

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το λυκοπένιο θα μπορούσε, επίσης, να ωφελήσει τους άνδρες που διατρέχουν κίνδυνο για καρκίνο του εν λόγω αδένα. Μπορείτε να το προσλάβετε από διάφορες πηγές. Τροφές πλούσιες σε λυκοπένιο είναι, επίσης, το καρπούζι, το γκρέιπφρουτ και η παπάγια.

2.Ρόδι

Τα ρόδια προάγουν την υγεία του προστάτη καθώς διαθέτουν υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών και έχουν τη δυνατότητα να προστατεύουν από χρόνιες ασθένειες που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες. Αν και χρειάζεται να γίνει περισσότερη έρευνα, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ (NCI), το ρόδι έχει διαπιστωθεί ότι περιορίζει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του προστάτη.

Ακόμη, είναι ένα πολύ εύπεπτο τρόφιμο. Επίσης, «ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά και τα φυτοθρεπτικά συστατικά που υπάρχουν και στα μούρα μπορεί να έχουν προστατευτική δράση έναντι ορισμένων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του προστάτη», λέει στο Men’s Health η διαιτολόγος – διατροφολόγος  Brianne Okuszka, R.D.N..

3. Πράσινο τσάι

Γνωρίζουμε ότι δεν είναι φαγητό, αλλά αξίζει να αναφερθούμε σε αυτό το εξαιρετικά υγιεινό ρόφημα. «Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που ονομάζονται κατεχίνες και άλλες ευεργετικές ενώσεις, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι διαθέτουν ιδιότητες μείωσης του κινδύνου καρκίνου», λέει η Costa.

«Οι προστατευτικές του ιδιότητες αποδίδονται στη δυνατότητά του να επηρεάζει το πόσο γρήγορα αναπτύσσεται ένας όγκος, να προωθεί τη φυσική διαδικασία κυτταρικού θανάτου σε καρκινικά κύτταρα, να επηρεάζει τα σήματα που σχετίζονται με τις ορμόνες, να ρυθμίζει τον κύκλο ανάπτυξης των κυττάρων και να μετριάζει τις επιβλαβείς «συμπεριφορές» των καρκινικών κυττάρων».

4.Πράσινα λαχανικά

Προσθέστε στη διατροφή σας τα εξαιρετικά υγιεινά, πλούσια σε φυτικές ίνες σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, το λάχανο και το κουνουπίδι. «Ορισμένες ενώσεις στα σταυρανθή λαχανικά μπορεί να βοηθήσουν στη ρύθμιση των επιπέδων των ορμονών, ιδιαίτερα των ανδρογόνων, όπως η τεστοστερόνη.

«Οι ορμονικές ανισορροπίες μπορούν να συμβάλουν σε προβλήματα του προστάτη και αυτά τα λαχανικά μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των ορμονών», λέει η Okuszka. Επιπλέον, η χρόνια φλεγμονή είναι ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου για παθήσεις του προστάτη, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των σταυρανθών λαχανικών μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στον προστάτη αδένα.

5. Σπόροι κολοκύθας

Οι σπόροι κολοκύθας μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας του αδένα. Οι σπόροι κολοκύθας παρέχουν φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο και καλά λιπαρά.

Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε ψευδάργυρο μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία του προστάτη. Πασπαλίστε λίγο στη βρώμη σας, χρησιμοποιήστε το στις  σαλάτες ή φάτε σπόρους κολοκύθας σκέτες ως πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και χορταστικό σνακ.

Πηγή: oloygeia.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα