γιατρός
ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ / INTIME NEWS
Το σύστημα υγείας λυγίζει κάτω από το υπέρογκο βάρος της κρατικής αδιαφορίας

Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί τα τελευταία χρόνια σχετικά με τις ολοένα και αυξανόμενες αδυναμίες του δημόσιου συστήματος υγείας, με το υγειονομικό προσωπικό να πασχίζει να κάνει το καλύτερο δυνατό και το κράτος να φοράει παρωπίδες.

Μάλιστα, τους τελευταίους μήνες μελανές στιγμές γεμίζουν την «ατμόσφαιρα», κάνοντας ξεκάθαρο ότι τα πράγματα δεν πάνε καθόλου, μα καθόλου καλά.

Θάνατοι στο «δρόμο»

63χρονη στην Κω

Ιδιαίτερα σοκαριστική ήταν η πρόσφατη πληροφορία ότι μία 63χρονη γυναίκα στην Κω έχασε τη ζωή της στην καρότσα ενός φορτηγού, καθώς κανένα ΕΚΑΒ δεν ήταν διαθέσιμο για να τη μεταφέρει, διότι την ίδια στιγμή βρισκόταν σε άλλο περιστατικό και θα καθυστερούσε.

Έτσι οι δικοί της άνθρωποι είχαν ως μόνη λύση να τη μετακινήσουν κατά τον τρόπο που αναφέρθηκε, συνοδεία αστυνομίας, όμως όταν η άτυχη γυναίκα έφτασε επιτέλους στο νοσοκομείο, διαπιστώθηκε ότι είχε ήδη αφήσει την τελευταία της πνοή εν κινήσει.

19χρονη έγκυος στη Νέα Μάκρη

Στη συνέχεια, μία 19χρονη γυναίκα, η οποία ήταν έγκυος, έχασε τη ζωή της, καθώς όπως αναφέρουν οι συγγενείς, η αναμονή για να έρθει το ΕΚΑΒ ήταν πολύωρη, με αποτέλεσμα και εκείνη να φτάσει στο νοσοκομείο χωρίς τις αισθήσεις της.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε η οικογένεια το ασθενοφόρο εκλήθη στο σημείο το πρωί και έφτασε εκεί νωρίς το μεσημέρι, ενώ οι ίδιοι αναφέρουν πως όταν μπήκε στο ΕΚΑΒ ήταν ζωντανή.

Η συγκεκριμένη περίπτωση ενέχει αρκετούς προβληματισμούς, καθώς ερωτήματα έχουν προκληθεί από το γεγονός ότι η νεαρή γυναίκα, η οποία ένιωσε έντονους πόνους στην κοιλιά, αντί να οδηγηθεί σε νοσοκομείο, παρά την σοβαρότητα της κατάστασης, μεταφέρθηκε σε κέντρο υγείας της περιοχής.

Σύμφωνα, όμως, με όσα αναφέρει το ΕΚΑΒ, η οικογένεια δεν εξέφρασε το επείγον της κατάστασης στην οποία είχε περιέλθει η νεαρή, ενώ κατά τη δεύτερη κλήση τονίστηκε ότι ήταν σημαντικό να σπεύσει ασθενοφόρο.

Τουρίστρια έχασε τη ζωή της περιμένοντας το ΕΚΑΒ

Νέα απώλεια ζωής σημειώθηκε στη Χαλκιδική, όταν 63χρονη τουρίστρια ξεψύχησε στο πεζοδρόμιο περιμένοντας το ΕΚΑΒ.

Η άτυχη γυναίκα είχε μόλις επιστρέψει από κρουαζιέρα και ένιωσε αδιαθεσία όσο βρισκόταν σε ταβέρνα και παρά το γεγονός ότι η αντίδραση του ασθενοφόρου ήταν άμεση, η απόσταση που έπρεπε να καλύψει χρειάστηκε περί τη 1 ώρα και 15 λεπτά.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η γυναίκα να πάθει ανακοπή και να αφήσει την τελευταία της πνοή πριν την παραλάβει το ΕΚΑΒ.

28χρονος που τον πήγαν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο

Μία άλλη περίπτωση ήταν αυτή ενός 28χρονου στη Λάρισα, ο οποίος μεταφέρθηκε από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και αυτό γιατί η πρώτη δομή δεν είχε διαθέσιμα τα μέσα για να μπορέσει να υποστηρίξει την ιδιάζουσα περίπτωση του νέου, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Πιο συγκεκριμένα, ο 28χρονος ένιωσε ενοχλήσεις και αδιαθεσία και κάλεσε ΕΚΑΒ, το οποίο τον μετέφερε στο Γενικό Νοσοκομείο Λαρίσης. Εκεί οι γιατροί διαπίστωσαν ότι το περιστατικό ήταν βαρύ και θα είχε καλύτερες πιθανότητες αν μεταφερθεί είτε στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, είτε στο Νοσοκομείο των Τρικάλων, τα οποία και διέθεταν στεφανιογράφο, ο οποίος δυνητικά θα ήταν χρήσιμος για την περίπτωση του νεαρού.

Εν συνεχεία, ο 28χρονος, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δεν έγινε δεκτός στο Πανεπιστημιακό, αλλά μεταφέρθηκε στα Τρίκαλα, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή.

Όπως είναι κατανοητό οι συγκεκριμένες κωλυσιεργίες μόνο βοηθητικές δεν υπήρξαν, συμβάλλοντας στην επιδείνωση της υγείας του, ενώ «κερασάκι στην τούρτα» ήταν το γεγονός ότι για να πραγματοποιηθεί νεκροψία-νεκροτομή θα πρέπει η σορός να μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη!

Αλλαγές στο Ογκολογικό Κέντρο Παίδων

Αντιδράσεις προκάλεσε και η απόσχιση του Ογκολογικού Κέντρου Παίδων από το υπόλοιπο νοσοκομείο και η μετατροπή του σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, από πλήρως δημόσιο που ήταν.

Η υγειονομική κοινότητα εξέφρασε έντονες αντιδράσεις, καθώς ιδιαίτερα θολός είναι ο τρόπος που θα λειτουργεί, η οικονομική επιβάρυνση που πιθανώς θα έχουν οι πολίτες, ο ρόλος των ήδη εργαζόμενων ιατρών, αλλά και η διοίκηση του τμήματος που πιθανώς να είναι αρκετά… ανεξέλεγκτη.

Το ίδιο το «κράτος» δήλωσε ότι κατά το συγκεκριμένο τρόπο η μονάδα θα αναβαθμιστεί, θα 'ναι πιο ευέλικτη και ότι όλες οι υπηρεσίες θα συνεχίσουν να παρέχονται δωρεάν σε όλους.

Εντούτοις δε θα 'ναι η πρώτη φορά που κρατική δομή αλλάζει χαρακτήρα και καλά για το κοινό καλό, διατηρεί για μικρό χρονικό διάστημα την κρατική της χρηματοδότηση και στη συνέχεια οδηγείται σε πλήρη ιδιωτικοποίηση.

Τάδε έφη Σπύρος Πνευματικός

Ανάρμοστες ήταν οι δηλώσεις του ιατρού και υποψήφιου βουλευτή Σπύρου Πνευματικού, ο οποίος σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο, πρότεινε «triage», δηλαδή διαλογή ασθενών και συγκεκριμένα καρκινοπαθών, στη λογική της αναλογίας «κόστους-οφέλους» (cost benefit ratio).

Σε γενικές γραμμές υποστήριξε ότι οι ασθενείς που βρίσκονται σε τελικό στάδιο της ασθένειάς τους έχουν μεγάλο κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό και χρήσιμο είναι να αναλογιστεί κανείς πόσο αποτελεσματικό είναι να τους δίνεται ιατρική επικουρία που εν τέλει δεν θα είναι αποτελεσματική.

Ολόκληρη η δήλωση:

«Πρέπει να δούμε την αξιολόγηση των πράξεων. Πόσες απ’ αυτές τις πράξεις που κάνουμε κάθε μέρα χρειάζονται; Δηλαδή ένα κόστος τεραστίων διαστάσεων μπορεί να γίνει αν περιορίσουμε μερικά πράγματα απ’ αυτά που δεν χρειάζονται να γίνουν. Δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάμε τον άρρωστο αν πάμε και του πούμε ότι "δεν έχει νόημα να κάνουμε αυτό για σας". Ένας καρκινοπαθής τελικού σταδίου δεν είναι υποχρεωτικό...

Δεν θα τα καταφέρει, δεν έχει καλή πρόγνωση, πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή. Γιατί; Γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση των συνανθρώπων. Υπάρχει ένα σημείο που δεν έχεις λόγο να κάνεις κάτι παραπάνω. Θα μου πει κάποιος ότι ο καλός Θεός έχει αποφασίσει διαφορετικά. Μα πράγματι, αλήθεια είναι αυτό το πράγμα, στο τέλος της ημέρας όμως τι θα γίνει;

Αυτά τα πράγματα τα έχουν δει… Η Αμερική είναι ένα τρομακτικό παράδειγμα: Ψάχνουν τα πάντα, ψάχνουν το κόστος των πράξεων, το cost benefit ratio σε μία πράξη κτλ. Όταν είχαμε πάει στις αρχές της δεκαετίας του ’90 με τη γυναίκα μου στην Αμερική, η πρώτη συζήτηση που είχαμε ακούσει ήταν πραγματικά πόσο ακριβό είναι το αμερικάνικο σύστημα. Γιατί ήταν τόσο πολύ ακριβό; Γιατί όλοι φτάνανε στο νοσοκομείο, σε όποια κατάσταση κι αν ήταν και γινόντουσαν τα πάντα για όλους. Και με αυτό τον τρόπο ανακαλύψανε ότι μετά από λίγο καιρό δεν θα μπορούσαν να παρέχουν υπηρεσίες σε κανέναν. Άρα θα πρέπει να κάνουν μια σχετική επιλογή το πόσο μπορούν να ξοδέψουν... Ακούγεται λίγο κυνικό - Δεν είναι κυνικό, είναι ανθρώπινο».

Στη συνέχεια ο ίδιος βγήκε και ζήτησε συγγνώμη, λέγοντας ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύθηκαν, ενώ σήμερα έγινε γνωστό ότι η Ν.Δ. προέβη σε διαγραφή του από τα ψηφοδέλτια.

Οι ασθενείς ως αριθμοί

Πλέον είναι ξεκάθαρο ότι το κράτος μήτε ασθενείς και πόνο κοιτάει, μήτε την εργασιακή εξόντωση του υγειονομικού προσωπικού.

Τα ΕΚΑΒ ανά όλη την Ελλάδα είναι ελάχιστα, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου οι πολίτες είναι σα να αναζητούν ψύλλο στα άχυρα και αγωνιώντας η υγεία τους να μην καταρρεύσει μέχρι να βρεθούν σε κάποια δομή υγείας.

Οι ιατροί και οι νοσηλευτές υπερεργάζονται με συχνές εφημερίες, ανύπαρκτες άδειες και ρεπό, σε νοσοκομεία χωρίς βασικές υποδομές και χώρους ικανούς να φιλοξενήσουν το πλήθος των ασθενών.

Το κράτος ψάχνει απεγνωσμένα τρόπο να κόψει από παντού χρηματοδοτήσεις, «πυροβολώντας» ακόμα και τον τομέα υγείας, έναν χώρο πολυπαθή που κάθε χρόνο αποδυναμώνεται όλο και περισσότερο.

Και εν τέλει, οι ασθενείς, χωρίς να είναι αρκετό το ψυχολογικό και σωματικό βάρος που καλούνται να αντιμετωπίσουν, έρχονται αντιμέτωποι με ελλείψεις, ιδιωτικοποιήσεις και δηλώσεις ανθρώπων που τους κατατάσσουν σε περιπτώσεις ανίατες και χωρίς λόγο ιατρικής βοήθειας από κάποιο σημείο και μετά, καθώς «κοστίζουν».

Η μόνη ελπίδα είναι άπαντες οι εργαζόμενοι του τομέα υγείας, που με κόπο συντηρούν όσα τους έχουν κληροδοτηθεί, μη φέροντας ευθύνη για τα κενά που πεισματικά το κράτος αρνείται να καλύψει.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

epal
Τάξη Μαθητείας ΕΠΑΛ: Εξέταστρα 100€ για απόκτηση πτυχίου και κατάργηση της δωρεάν προετοιμασίας των μαθητών...
ΣΥΝΕΚ: Η κυβέρνηση είναι σαφές ότι δεν νοιάζεται, παρά τις υποκριτικές διακηρύξεις των υπουργών και του πρωθυπουργού, για τους μαθητές και τις...
Τάξη Μαθητείας ΕΠΑΛ: Εξέταστρα 100€ για απόκτηση πτυχίου και κατάργηση της δωρεάν προετοιμασίας των μαθητών...
πλοίο, λιμάνι, αυτοκίνητα, τουρισμός, νησιά
Αναπληρωτές: Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση στον τόπο μόνιμης διαμονής τους για τις εορτές του Πάσχα
Η έκπτωση παρέχεται με τον μοναδικό κωδικό που έχουν λάβει οι δικαιούχοι από τον χρόνο πρόσληψής τους, εφόσον δεν έχουν ήδη εξαντλήσει τις δέκα (10)...
Αναπληρωτές: Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση στον τόπο μόνιμης διαμονής τους για τις εορτές του Πάσχα