σύνταξη ευρώ
Πιο κοντά στην πληρωμή των αναδρομικών που διεκδικούν για τις επικουρικές τους συντάξεις από τις αντισυνταγματικές μειώσεις 11 μηνών βρίσκονται 1,1 εκατ. συνταξιούχοι από όλα τα Tαμεία και τα ποσά που προσδοκούν να εισπράξουν ξεπερνούν τις 4.000 ευρώ

Μία νέα εξέλιξη μάλιστα που έρχεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι πιθανό να προκαλέσει θετική ανατροπή για τους συνταξιούχους όχι μόνον για τις επικουρικές, αλλά και για τις κύριες συντάξεις.

Όπως αποκαλύπτει το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις», στις 12 Ιουνίου,  θα διεξαχθεί νέα πιλοτική δίκη στο ΣτΕ, στην οποία θα εξεταστεί όχι απλώς αν δικαιούνται αναδρομικά οι συνταξιούχοι, αλλά εάν μπορούν να διεκδικήσουν ποσά παρελθόντων ετών, και όχι μόνον του 11μήνου που τους έχουν επιδικαστεί για μειώσεις σε επικουρικές αλλά και σε κύριες συντάξεις!

Το ενδιαφέρον της δίκης αυτής έγκειται στο γεγονός ότι το αίτημα δεν έφτασε στο ΣτΕ από κάποια αγωγή συνταξιούχων, αλλά κατόπιν απόφασης του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών (με αριθμό 11344/2022), που εκδίκασε την αγωγή των συνταξιούχων, και προκειμένου να καταλήξει σε απόφαση ζητάει τη συνδρομή του ΣτΕ, καθώς διακυβεύονται αναδρομικά όχι 11 μηνών αλλά από το 2012 έως το 2018!

Το Πρωτοδικείο ζητά απαντήσεις από το ΣτΕ στα εξής ερωτήματα:

  • Εάν μία «συμπληρωματική» αγωγή, που έχει ασκηθεί μετά την αρχική κύρια αγωγή, θεωρείται ως παρεμπίπτουσα της πρώτης.
  • Εάν η αγωγή κριθεί ως παρεμπίπτουσα, τότε αν μπορούν οι συνταξιούχοι να διεκδικήσουν σε αυτήν άλλες μειώσεις από αυτές που ζητούσαν στην αρχική αγωγή.
  • Εάν τα αποτελέσματα της παρεμπίπτουσας αγωγής ανατρέχουν αναδρομικά από το χρόνο που ασκήθηκε η κύρια αγωγή (εν προκειμένω από το 2012) ή αν οι συνταξιούχοι διέπονται από την ισχύ των αποφάσεων για αναδρομικά 11 μηνών (Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016).

Η νέα υπόθεση που έφτασε σε πιλοτική δίκη αφορά αγωγή που είχαν καταθέσει συνταξιούχοι τον Μάιο του 2012 ζητώντας την ακύρωση των μειώσεων που τους είχαν επιβληθεί σε κύριες και επικουρικές συντάξεις με τους νόμους 3986 και 4024 του 2011. Σε συνέχεια αυτής της αγωγής, τα ίδια πρόσωπα κατέθεσαν νέα αγωγή το 2018 ζητώντας ακύρωση των περικοπών των νόμων 4051 και 4093 του 2012.

Εκεί «σκόνταψε» το Πρωτοδικείο και ζητάει από το ΣτΕ να κρίνει αν τα ίδια πρόσωπα μπορούν να κάνουν δύο αγωγές. Και σε περίπτωση που δικαιωθούν για τη δεύτερη αγωγή τους (ως παρεμπίπτουσα της αρχικής), αν θα πρέπει να πάρουν αναδρομικά από το χρόνο που έκαναν την αρχική αγωγή! Εν προκειμένω, αν οι συνταξιούχοι που έκαναν τη δεύτερη αγωγή τους το 2018 νομιμοποιούνται να πάρουν αναδρομικά από το 2012 που υπέβαλαν την αρχική αγωγή.

Αν το ΣτΕ βγάλει θετική απάντηση στα προδικαστικά ερωτήματα που θέτει το Πρωτοδικείο, τότε οι συνταξιούχοι θα λάβουν έξτρα αναδρομικά τόσο για τις κύριες συντάξεις τους, πέραν αυτών που πληρώθηκαν το 2020, όσο και για τις επικουρικές.

Το «κλειδί» της υπόθεσης είναι στην ερμηνεία που θα δώσει στο ΣτΕ για το πότε μία αγωγή θεωρείται ως «παρεμπίπτουσα» της αρχικής. Νομικοί κύκλοι στους οποίους απευθύνθηκε το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» μετέφεραν την εκτίμηση ότι οι πιθανότητες ενός θετικού ή αρνητικού αποτελέσματος είναι 50%-50%. Αν δεν ευδοκιμήσει η πιλοτική δίκη, θα επαναβεβαιωθεί το 11μηνο των επιστροφών για τις επικουρικές τους συντάξεις μαζί με τα Δώρα.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το σεμινάριο Ειδικής Αγωγής με το χαμηλότερο κόστος από ΑΕΙ - 50 ευρώ εγγραφή έως 22-9

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Ύλη, Προετοιμασία, Ειδικότητες, παλιά θέματα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ για ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ - με μόνο 65 ευρώ εγγραφή

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

σχετικά άρθρα

νηπιαγωγειο.
Η επόμενη μέρα: Νηπιαγωγοί «υιοθετούν» τα πληγωμένα σχολεία της Θεσσαλίας
Εκπαιδευτικοί από την Κομοτηνή έως το Καστελόριζο συλλέγουν και στέλνουν στους συναδέλφους τους ό,τι χρειάζονται για να μπορέσει το κουδούνι να...
Η επόμενη μέρα: Νηπιαγωγοί «υιοθετούν» τα πληγωμένα σχολεία της Θεσσαλίας