μετρο απεργια
Ποιοι μετακινούνται δωρεάν στα ΜΜΜ

Δωρεάν θα μπορούν να κινούνται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης οι άνεργοι και οι ένστολοι, σύμφωνα με σχετική απόφαση των υπουργών Μεταφορών & Υποδομών, Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση, οι άνεργοι θα έχουν δικαίωμα πλήρους απαλλαγής από την καταβολή κομίστρου μετακίνησης στις περιοχές αρμοδιότητας ΟΑΣΑ ΑΕ και ΟΣΕΘ ΑΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Δικαιούχοι πλήρους απαλλαγής από την καταβολή κομίστρου είναι οι εξής κατηγορίες ανέργων:

  • Άνεργοι, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).
  • Άνεργοι κάτοχοι βεβαιώσεων ανεργίας οι οποίες εκδίδονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).

Οι δικαιούχοι έχουν το δικαίωμα δωρεάν μετακίνησης εφόσον διαμένουν μόνιμα εντός των ορίων της Περιφέρειας Αττικής (πλην της Π.Ε. Νήσων), με τα αστικά μέσα συγκοινωνίας του ΟΑΣΑ AE (Ο.ΣΥ. Α.Ε. και ΣΤΑ.ΣΥ ΑΕ), ή εντός των ορίων της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, με τα αστικά μέσα συγκοινωνίας του ΟΣΕΘ ΑΕ (ΟΑΣΘ).

Η δωρεάν μετακίνηση των ανέργων είναι δυνατή μόνο μέσω προσωποποιημένων ηλεκτρονικών καρτών μετακίνησης για τα ΜΜΜ της Αθήνας, ενώ στη Θεσσαλονίκη με την επίδειξη πρόσφατης βεβαίωσης ανεργίας, του ισχύοντος αποδεικτικού ανανέωσης της κάρτας ανεργίας από τον ΟΑΕΔ ή τον e-EΦΚΑ, κατά περίπτωση, και της αστυνομικής τους ταυτότητας ή του διαβατηρίου τους.

Να σημειωθεί ότι οι προσωποποιημένες ηλεκτρονικές κάρτες μετακίνησης μηνιαίας ισχύος, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τους δικαιούχους κατόχους τους με χρήση του εξοπλισμού Έκδοσης, Πώλησης, Επαναφόρτισης, Επικύρωσης και Ελέγχου του Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου που έχει εγκατασταθεί σε οχήματα, σταθμούς και στάσεις του δικτύου των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς αρμοδιότητας ΟΑΣΑ και μπορούν να αντικατασταθούν σε περιπτώσεις απώλειας, κλοπής ή δυσλειτουργίας.

Η προσωποποιημένη ATH.ENA Card

Η προσωποποιημένη ATH.ENA Card φέρει τη φωτογραφία, το ονοματεπώνυμο και περιέχει στοιχεία για το προφίλ του κατόχου της, όπως αν δικαιούται μειωμένο κόμιστρο ή δωρεάν μετακίνηση, καθώς και ποια είναι η διάρκεια ισχύος του δικαιώματος αυτού.

Τα βασικά πλεονεκτήματα της προσωποποιημένης κάρτας για τον επιβάτη είναι:

Αν χαθεί, κλαπεί ή καταστραφεί, ο κάτοχός της δεν θα χάσει το κόμιστρο που απομένει ή την χρηματική αξία που ήταν αποθηκευμένη σε αυτήν κατά την στιγμή που δήλωσε την απώλεια, κλοπή ή καταστροφή της.

Η προσωποποιημένη κάρτα μπορεί να φορτιστεί μέσα από το site της προσωποποιημένης ATH.ENA Card και σε συνδυασμό με τη χρήση κινητού τηλεφώνου ή tablet που διαθέτει NFC λειτουργία.

Δωρεάν μετακίνηση και για τους ένστολους

Με δεύτερη απόφαση ορίζεται και για το 2022 η ισχύς της δωρεάν μετακίνησης των ενστόλων της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος με τα μέσα συγκοινωνίας του Ο.Α.Σ.Α. και του Ο.Α.Σ.Θ.

Επισημαίνεται πως η συγκεκριμένη παροχή αποτελεί Υπηρεσία Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος και δεν προκαλεί επιπλέον δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, δεδομένου ότι το δικαίωμα της δωρεάν μετακίνησης δίνεται ως αντάλλαγμα για τη διάθεση προσωπικού για την παροχή υπηρεσιών φύλαξης χώρων πραγματοποίησης συγκοινωνιακού έργου, πυρασφάλειας, καθώς και την υποβοήθηση στην εκτέλεση υποστηρικτικών δράσεων και εκπαιδεύσεων πυρασφάλειας, αναγκαίων για το έργο του Ο.Α.Σ.Α., για τις οποίες έχει αρμοδιότητα η Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα.

 Θεωρείται μάλιστα ότι η αξία των παρεχόμενων υπηρεσιών από την Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα είναι ίση προς την αξία του αντιτίμου του συνόλου των μετακινήσεων των ανωτέρω δικαιούχων.

Το ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, για την εκτέλεση της υπηρεσίας τους και για όσο χρόνο πληρούται το κριτήριο της υπηρεσιακής τους ιδιότητας, δικαιούται ηλεκτρονικές κάρτες ελεύθερης μετακίνησης στα μέσα μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ), αρμοδιότητας του Ο.Α.Σ.Α., ή κάρτες ελεύθερης μετακίνησης στα μέσα μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ), αρμοδιότητας του Ο.Σ.Ε.Θ. (Ο.Α.Σ.Θ.)

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το σεμινάριο Ειδικής Αγωγής με το χαμηλότερο κόστος από ΑΕΙ - 50 ευρώ εγγραφή έως 25-9

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Ύλη, Προετοιμασία, Ειδικότητες, παλιά θέματα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ για ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ - με μόνο 65 ευρώ εγγραφή

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

σχετικά άρθρα