σουβλακια ακριβεια
Με την εκτιμώμενη άνοδο της τιμής του κρέατος αναμένεται ο παραδοσιακός γύρος να φθάσει στα 5 ευρώ.

Η εκτίναξη των τιμών των πρώτων υλών, όπως το κρέας, το γιαούρτι, η πίτα και οι πατάτες έχουν αυξήσει σημαντικά την τιμή του παραδοσιακού γύρου στον ν. Ηρακλείου. Όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι από τον κλάδο της εστίασης, η κατάσταση για εκείνους που έχουν σουβλατζίδικα είναι ιδιαίτερα δύσκολη με τους περισσότερους εξ αυτών να δηλώνουν χρεωμένοι.

Ο παραδοσιακός γύρος είναι ένα αγαπημένο φαγητό που τρώγεται παντού στο χέρι ή σε κάποιο μαγαζί. Ωστόσο, όπως έχει συμβεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο με την έναρξη της ενεργειακής κρίσης (Αύγουστος 2021), η τιμή του γύρου έχει ανέβει.

Πιο συγκεκριμένα, τα βασικά συστατικά τα οποία συγκροτούν τον γύρο είναι: η πίτα, το κρέας, οι πατάτες και το γιαούρτι. Και τα 4 αυτά υλικά έχουν υποστεί μεγάλη αύξηση της τιμής τους, ιδίως μετά τον πόλεμο που ξέσπασε στην ανατολική πλευρά της Ευρώπης, μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Οι τιμές εκτινάχθηκαν με άμεση συνέπεια ο γύρος στον ν. Ηρακλείου να κοστίζει μέχρι και 4,60 ευρώ.

Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης, κ. Γιώργος Μαργαριτάκης, μιλώντας στο neakriti.gr ανέφερε τη διακύμανση των τιμών στον παραδοσιακό γύρο.

«Τον Αύγουστο του 2021, η τιμή του ήταν 3 ευρώ και 90 λεπτά. Πέρυσι τέτοια περίοδο είχαμε αύξηση της τιμής του κατά 30 λεπτά. Από 3,90 ευρώ πήγαμε στα 4 ευρώ και 20 λεπτά. Και πλέον, η τιμή του γύρου πάει από 4,40 μέχρι και 4,60. Δηλαδή, υπάρχει αύξηση της τιμής του κατά 70 λεπτά. Βέβαια, η τιμή αυτή ισχύει για τον ν. Ηρακλείου. Στα Χανιά, η τιμή είναι χαμηλότερη και φθάνει τα 3,90 ευρώ. Αλλά, σε αντίθεση με τους άλλους νομούς σε επίπεδο περιφέρειας, στον ν. Ηρακλείου ο γύρος είναι ένα πλήρες γεύμα. Καλύπτει το άτομο διατροφικά. Και αυτό που υποστηρίζω είναι πως συμφέρει οικονομικά τους καταστηματάρχες να γίνει και ο γύρος στον ν. Ηρακλείου στο ίδιο μέγεθος μ΄ εκείνο των Χανίων ή του Ρεθύμνου ή της Αθήνας. Υπάρχει διαφορά στην ποσότητα», υποστήριξε ο κ. Μαργαριτάκης.

«Οι αυξήσεις που έχουμε δεχτεί είναι τεράστιες. Μέσα σ' έναν χρόνο, οι πατάτες έχουν σημειώσει αύξηση της τάξης του 25-30%. Πριν από έναν χρόνο, το γιαούρτι το παίρναμε 0,90 ευρώ και τώρα το παίρνουμε 1,40 ευρώ. Ακόμη, έχει αυξηθεί η τιμή της πίτας, μέσα σ΄ ένα χρόνο. Η πίτα κοστίζει τώρα σε εμάς 0,15 ευρώ μαζί με τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Είναι μεγάλο κόστος. Και την ίδια στιγμή, τον Φεβρουάριο πέρυσι την αγοράζαμε με τιμή 0,07 ευρώ».

Το σενάριο για τα 5 ευρώ

Οι ειδήσεις δεν είναι δυστυχώς ευοίωνες. Όπως είπε ο κ. Μαργαριτάκης, υπάρχει πρόθεση να αυξηθεί η τιμή του χοιρινού, με άμεση συνέπεια ο γύρος να αγγίξει τα 5 ευρώ. Το σενάριο είναι εφικτό και πιθανό. «Δε γνωρίζουμε το πότε. Υπάρχει ενημέρωση πως θα αυξηθεί η τιμή του χοιρινού. Η τιμή του χοιρινού αναμένεται να πάρει κάποια λεπτά πάνω. Και μπορεί να φθάσει η τιμή του γύρου χοιρινού στα 5 ευρώ. Βέβαια, τώρα η τιμή του γύρου χοιρινού και γύρου κοτόπουλου είναι ίδια. Παλιά υπήρχε διαφορά, όπου το κοτόπουλο κόστιζε παραπάνω. Τώρα, δεν υπάρχει αυτό το σενάριο», είπε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα