Ο εμπαιγμός των συνταξιούχων και οι αλχημείες στις συντάξεις
Έφτασε όμως η στιγμή των  πληρωμών των συντάξεων και αποδείχθηκε πόσο μεγάλο ψέμα  ήταν  οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για τέσσερις αυξήσεις που θα λάβει το σύνολο των συνταξιούχων και θα βελτιώσει τη ζωή τους

Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι γνωρίζουν πολύ καλά πως δώδεκα ολόκληρα χρόνια ζούνε χωρίς ούτε ένα ευρώ αύξηση, ενώ ταυτόχρονα  έχουν υποστεί τεράστιες περικοπές  απ' όλες τις κυβερνήσεις, ως και 40%. Οι περικοπές αυτές μόνο στους συνταξιούχους έχουν στερήσει περίπου 8,5 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Όπως αναφέρει η Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών, εκατοντάδες χιλιάδες «παλιοί» συνταξιούχοι που έχουν προσωπική διαφορά δεν πήραν αύξηση ή πήραν πολύ μικρότερη, το επίδομα Χριστουγέννων, των 250 ευρώ δόθηκε μόνο σε μια μερίδα των συνταξιούχων και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη 13η και 14η σύνταξη που έχουν πληρωθεί με εισφορές δεκαετιών, ενώ οι επικουρικές συντάξεις εξαιρέθηκαν...

«Όσο για τις  υποσχέσεις της κυβέρνησης για ένα νέο φτωχοεπίδομα λίγο πριν τις εκλογές σε όσους/ες έχουν προσωπική διαφορά και δεν πήραν ούτε ευρώ αύξηση, είναι άλλη μία κοροϊδία, αφού δεν πρόκειται για αύξηση αλλά για ένα εφάπαξ ποσό, που δε θα προστεθεί στις συντάξεις και δε θα αναδιαμορφώσει με βάση τις τωρινές αυξήσεις τις συντάξεις όλων αυτών που έχουν προσωπική διαφορά» αναφέρει χαρακτηριστικά η Ένωση. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι γνωρίζουν πολύ καλά πως δώδεκα ολόκληρα χρόνια ζούνε χωρίς ούτε ένα ευρώ αύξηση, ενώ ταυτόχρονα  έχουν υποστεί τεράστιες περικοπές  απ' όλες τις κυβερνήσεις, ως και 40%. Οι περικοπές αυτές μόνο στους συνταξιούχους έχουν στερήσει περίπου 8,5 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Χωρίς ίχνος τσίπας, όλο το προηγούμενο διάστημα κυβέρνηση και τα “παπαγαλάκια “ των Μ.Μ.Ε. διαφήμιζαν ασταμάτητα τις δήθεν «μεγάλες αυξήσεις» που θα έβλεπαν στην τσέπη τους οι συνταξιούχοι  το 2023, ενώ ταυτόχρονα σιωπούσαν για την ακρίβεια που έτρεχε όλο το 2022 με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Tο ίδιο κάνουν για τις νέες αυξήσεις στο ράφι στα βασικά είδη διατροφής, στην ενέργεια  τις πρώτες μέρες του 2023 που ήδη έχουν «εξαερώσει» τις όποιες αυξήσεις περίμεναν να λάβουν οι συνταξιούχοι.

Έφτασε όμως η στιγμή των  πληρωμών των συντάξεων και αποδείχθηκε πόσο μεγάλο ψέμα  ήταν  οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για τέσσερις αυξήσεις που θα λάβει το σύνολο των συνταξιούχων και θα βελτιώσει τη ζωή τους.

Συγκεκριμένα όπως είχαμε σημειώσει και σε προηγούμενες ανακοινώσεις μας:

1) Το ποσοστό 7,75% δεν καλύπτει ούτε τον επίσημο πληθωρισμό

2) Εξαιρούνται οι επικουρικές συντάξεις.

3) Εκατοντάδες χιλιάδες «παλιοί» συνταξιούχοι που έχουν προσωπική διαφορά δεν πήραν αύξηση ή πήραν πολύ μικρότερη.

4) Το επίδομα Χριστουγέννων, των 250 ευρώ δόθηκε μόνο σε μια μερίδα των συνταξιούχων και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη 13η και 14η σύνταξη που έχουν πληρωθεί με εισφορές δεκαετιών.

5) Με τη διατήρηση της  εισφοράς αλληλεγγύης του Ν.3865/10, για περισσότερους από 50.000 συνταξιούχοι «ψαλιδίστηκε» σημαντικά η αύξηση 7,75% από την αλλαγή κλίμακας στην ΕΑΣ.

Μόνο η προσωπική διαφορά στέρησε σε περισσότερους από 750.000 οποιαδήποτε πραγματική αύξηση και αποκάλυψε ακόμα περισσότερο πως ο νόμος Κατρούγκαλου έχει νομιμοποιήσει διαχρονικά την τεράστια λεηλασία των συντάξεων. Είναι προκλητικό να αποδέχεσαι μετά από 12 χρόνια μηδενικών αυξήσεων στις συντάξεις την ύπαρξη και τη λειτουργία αυτού του απίθανου μηχανισμού που στερεί ακόμα και τις μικρές αυτές αυξήσεις από τον κόσμο των συνταξιούχων που ζει με τη σύνταξη των 800 και 1000ευρώ.

Όσο για τις  υποσχέσεις της κυβέρνησης για ένα νέο φτωχοεπίδομα λίγο πριν τις εκλογές σε όσους/ες έχουν προσωπική διαφορά και δεν πήραν ούτε ευρώ αύξηση, είναι άλλη μία κοροϊδία, αφού δεν πρόκειται για αύξηση αλλά για ένα εφάπαξ ποσό, που δε θα προστεθεί στις συντάξεις και δε θα αναδιαμορφώσει με βάση τις τωρινές αυξήσεις τις συντάξεις όλων αυτών που έχουν προσωπική διαφορά. 

Στις μικρότερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις έπαιξε ρόλο και η διατήρηση της εισφοράς αλληλεγγύης και οι μεγαλύτερες ποσοστιαίες κρατήσεις που προβλέπονται. Έτσι   συνταξιούχοι ( που είναι όλοι/ες σχεδόν οι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί που βγήκαν στη σύνταξη μετά το 2016 με περισσότερα από 37 χρόνια εργασίας) και που είχαν κύριες συντάξεις μεικτά από 1.340 έως 1.400 ευρώ πριν τις αυξήσεις θα έχουν από 1/1/2023 για πρώτη φορά κράτηση 3% υπέρ ΕΑΣ ενώ δεν είχαν καθόλου εισφορά πριν την αύξηση του 7,75%.

Για παράδειγμα: Συνταξιούχος με σύνταξη 1.340 ευρώ δεν έχει προσωπική διαφορά και η σύνταξη του διαμορφώνεται σε 1.443 ευρώ μεικτά με την αύξηση 7,75%. Περνάει όμως το φράγμα των 1.400 ευρώ και επιβάλλεται κράτηση 3% υπέρ ΕΑΣ. Η κράτηση είναι στα 43 ευρώ έτσι η  νέα σύνταξη διαμορφώνεται στα 1.400 ευρώ με αποτέλεσμα η  αύξηση (πριν τις φορολογικές κρατήσεις) να πέφτει από τα 104ευρώ στα 60.

Το ίδιο συνέβη  και με τους/τις συνταξιούχοι με σύνταξη 1.582 μεικτά έως και 1.700 ευρώ, που έχουν μετά τις αυξήσεις κράτηση 6% ΕΑΣ από 3% που είχαν πριν την αύξηση. Αυτό σημαίνει πως θα έχουν μείον 3% από το 7,75% της αύξησης.

Είναι καιρός να απαιτήσουμε αγωνιστικά να σταματήσει από όλους τους διαχειριστές τις εξουσίας, νυν αλλά και πρώην, ο εμπαιγμός που γίνεται στον κόσμο των συνταξιούχων. Η αντιασφαλιστική πολιτική τους διαχρονικά νομιμοποίησε όλες τις περικοπές (κατάργηση των δώρων,κατάργηση του ΕΚΑΣ, αύξηση των  κρατήσεων για την Υγεία στην κύρια σύνταξη από 4% σε 6% και στην επικουρική από 0% σε 6%, αλλαγές στις συντάξεις χηρείας, επιβολή της εισφοράς αλληλεγγύης, χωρισμός των  ανάπηρους σε 3 κατηγορίες σύμφωνα με το ποσοστό αναπηρίας για την απόδοση της εθνικής σύνταξης … κ.λ.π. )και η προσωπική διαφορά του ν. Κατρούγκαλου λειτούργησε ως  βραδυφλεγής βόμβα, που τώρα ενεργοποιήθηκε με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες να μη δουν αυξήσεις, όχι μόνο φέτος, αλλά και τα επόμενα χρόνια.

Να διεκδικήσουμε: Πραγματικές αυξήσεις  σε όλες τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, με την ενσωμάτωση στη σύνταξη της προσωπικής διαφοράς και όλου του πληθωρισμού. Άμεση καταβολή της 13ης και 14ης σύνταξης. Καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους δίχως δικαστήρια και προαπαιτούμενα. Διεύρυνση της φορολογικής κλίμακας. Άμεση έκδοση των συντάξεων. Να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης του Ν.3865/10 ΑΚΑΓΕ. Όχι στην ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα  της περιουσίας των ασφαλιστικών μας φορέων. Να ακυρωθεί  η φορολόγηση των αναδρομικών για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

 Όχι στην ακρίβεια. Κατάργηση κάθε πλειστηριασμού στην εργατική - λαϊκή κατοικία.

Άμεση πρόσληψη προσωπικού στην Υγεία. Δωρεάν Υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ταξη
Σοκ σε σχολείο: Mαθητής υπέστη ηλεκτροπληξία όταν ακούμπησε γυμνό καλώδιο
Ο μαθητής κατέβαινε την ώρα του διαλείμματος μαζί με άλλους συμμαθητές του στο προαύλιο και, ενώ το κουτί βρίσκεται στο πλάι της κλίμακας σε ύψος...
Σοκ σε σχολείο: Mαθητής υπέστη ηλεκτροπληξία όταν ακούμπησε γυμνό καλώδιο