Θα ήθελα να καταθέσω την άποψή μου όσον αφορά την κλιματική αλλαγή και τη σχέση της με τις πολλές πυρκαγιές στη χώρα μας και φέτος (και όχι μόνο).
Καταρχήν να διευκρινίσουμε τι σημαίνει ο όρος «κλιματική αλλαγή»: Eίναι (όπως λέει και η λέξη) μια αλλαγή στο κλίμα – όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως – που οφείλεται κυρίως στο «φαινόμενο του θερμοκηπίου» και έχει ως αποτέλεσμα πολλά και ποικίλα κλιματικά φαινόμενα, με δυσάρεστες επιπτώσεις σε ανθρώπους, ζώα, φυτά και γενικότερα σ’ όλον τον πλανήτη, σε έμβια και μη όντα.
Τι είναι όμως το «φαινόμενο του θερμοκηπίου»? Θα προσπαθήσω να το περιγράψω με απλά λόγια: Φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της γης, λόγω του ότι κάποιες αέριες χημικές ενώσεις στην ατμόσφαιρα της γης απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία και δεν την επιτρέπουν να ανακλάται (δηλαδή να επιστρέφει) πάλι πίσω στο διάστημα. Έτσι η ατμόσφαιρα της γης λειτουργεί ως ένα θερμοκήπιο, «εγκλωβίζοντας» την ηλιακή ακτινοβολία πάνω στη γη. Οι κυριότερες αέριες χημικές ενώσεις που απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία (και κατά συνέπεια δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου) είναι κατά κύριο λόγο το CO2 (διοξείδιο του άνθρακα), κατά 50% περίπου και ακολουθούν το CH4 (μεθάνιο), οι χλωροφθοράνθρακες, τα οξείδια του αζώτου και το Ο3 (όζον). Τα αποτελέσματα του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι δραματικά για όλον τον πλανήτη: Ξηρασίες, φαινόμενο «Ελ Νίνιο», πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη θερινή περίοδο, λιώσιμο των πάγων με αποτέλεσμα την άνοδο της στάθμης της θάλασσας (το οποίο με τη σειρά του έχει ως αποτέλεσμα κάποια στιγμή να πλημμυρίσουν κάποιες περιοχές), μείωση στα αποθέματα νερού λόγω του λιωσίματος των πάγων και άλλα.
Πολλοί άνθρωποι συγχέουν το «φαινόμενο του θερμοκηπίου» με την «τρύπα του όζοντος». Είναι όμως 2 διαφορετικά φαινόμενα. Η τρύπα του όζοντος είναι – με λίγα λόγια – η διάσπαση του όζοντος στη στρατόσφαιρα (δηλαδή την ατμόσφαιρα της γης στα 20 με 25 χιλιόμετρα πάνω απ’ αυτήν), κυρίως λόγω των χλωροφθορανθράκων, που έχει ως αποτέλεσμα να διαπερνά την ατμόσφαιρα η πολύ βλαβερή υπεριώδης ακτινοβολία (UV), η οποία προκαλεί καρκίνο του δέρματος, βλάβες στα μάτια και άλλα άσχημα συμπτώματα, όχι μόνο στους ανθρώπους αλλά και στα υπόλοιπα έμβια όντα. Δεν θα πρέπει να συγχέουμε λοιπόν τα 2 φαινόμενα. Το μόνο κοινό τους στην ουσία είναι ότι και τα 2 προκαλούνται από ανθρώπινες ενέργειες…
Όσον αφορά το φαινόμενο του θερμοκηπίου τώρα: Ανέφερα ότι η κυριότερη αέρια χημική ένωση στην οποία οφείλεται είναι το CO2 (διοξείδιο του άνθρακα). Εάν το CO2 βρισκόταν στην ατμόσφαιρα σε φυσιολογικές ποσότητες, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα – ίσα ίσα σε φυσιολογικές ποσότητες ωφελεί στο να μην έχουμε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, συνεπώς στο να διατηρείται η ζωή στον πλανήτη μας. Το πρόβλημα δημιουργείται από την υπερβολικά μεγάλη συγκέντρωση του CO2 στην ατμόσφαιρα κι αυτό άρχισε να εμφανίζεται πριν από 2 αιώνες, με τη βιομηχανική επανάσταση στον αναπτυγμένο κόσμο. Κι αυτό γιατί το CO2 παράγεται κυρίως από τις διάφορες καύσεις που λαμβάνουν χώρα στον πλανήτη, στις οποίες το CO2 παράγεται ως προϊόν. Και καύσεις βασικά έχουμε από τα εργοστάσια και από τα μέσα μεταφοράς (εκτός του ότι ρυπαίνουν και το περιβάλλον).
Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι: Υπάρχει κάποια αντισταθμιστική χημική αντίδραση στη φύση, η οποία να μπορεί να ελαττώνει τη συγκέντρωση του CO2 και να μειώνει κατά συνέπεια την ένταση του φαινομένου του θερμοκηπίου? Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Κι αυτή είναι η ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ. Φωτοσύνθεση είναι μια χημική αντίδραση η οποία γίνεται με τη βοήθεια της χλωροφύλλης, η οποία βρίσκεται στους χλωροπλάστες των φυτών. Συγκεκριμένα η χλωροφύλλη απορροφά το ηλιακό φως, το οποίο δρα ως καταλύτης σ’ αυτήν τη χημική αντίδραση, κατά την οποία αντιδρά H2O (νερό) και CO2 και παράγονται O2 (oξυγόνο) και γλυκόζη. Έτσι η φωτοσύνθεση έχει πολλαπλά οφέλη: 1) Συντελεί στην ανάπτυξη των φυτών λόγω παραγωγής της γλυκόζης, 2) μας προσφέρει το πολύτιμο για τη ζωή οξυγόνο και 3) καταναλώνει μεγάλο μέρος του CO2, το οποίο ευθύνεται κυρίως για το φαινόμενου του θερμοκηπίου, συνεπώς ελαττώνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Συνεπώς η ύπαρξη δασών και γενικότερα πράσινων φυτών (που δημιουργούν τη φωτοσύνθεση) συμβάλλει ευεργετικά στη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Και τι κάνει ο σύγχρονος άνθρωπος και ο «πολιτισμός» του γι’ αυτό? Καίει ασύστολα τα δάση και υλοτομεί επίσης ασύστολα τα δέντρα, με αποτέλεσμα έτσι να χάνεται σε μεγάλο βαθμό η ευκαιρία να ελαττώσουμε το καταστροφικό φαινόμενο του θερμοκηπίου…
Και τι λένε τα συστημικά ΜΜΕ γι’ αυτό? Ότι οι πυρκαγιές στα δάση οφείλονται κυρίως στην κλιματική αλλαγή (δηλαδή το φαινόμενο του θερμοκηπίου), αποκρύπτοντας έτσι εντέχνως άλλες αιτίες πυρκαγιών στα δάση, όπως ΟΙ ΕΜΠΡΗΣΜΟΙ. Βλέπεις τα συμφέροντα είναι πολλά: Η οικοπεδοποίηση των δασών περιμένει να πάρει σειρά για να χτιστούν πάνω στα καμένα ξενοδοχεία, εστιατόρια, καζίνα, βίλες και οτιδήποτε άλλο, ενώ επίσης οι ανεμογεννήτριες περιμένουν να πάρουν σειρά για να τοποθετηθούν πάνω στα καμμένα… Η επικαλούμενη «πράσινη ενέργεια». Δηλαδή να καταστρέψουμε πρώτα το περιβάλλον για να το σώσουμε δήθεν μετά… Ο παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο!
Εγώ προσωπικά να δεχτώ ότι σε ένα μικρό βαθμό οι πυρκαγιές οφείλονται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Γιατί όντως από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι μπορεί να αναφλεγούν κάποια πλαστικά που είναι πεταμένα στα δάση (επίσης λόγω της νοοτροπίας πολλών σύγχρονων ανθρώπων που δεν σέβονται ΚΑΘΟΛΟΥ το περιβάλλον και πετούν οτιδήποτε οπουδήποτε…) και να πιάσει έτσι φωτιά ένα δάσος.
Γιατί όμως μας αποκρύπτουν το αντίστροφο?? Ότι δηλαδή το φαινόμενο του θερμοκηπίου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό - εκτός από τις πολλές καύσεις - και στις πυρκαγιές των δασών? Και να το εξηγήσω όσο γίνεται πιο απλά: Εξήγησα προηγουμένως ότι η φωτοσύνθεση που γίνεται κυρίως στα δάση μπορεί να μειώσει σε μεγάλο βαθμό το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Όταν λοιπόν καίμε ασύστολα τα δάση (είτε λόγω εμπρησμών είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο), τότε ελαττώνεται αρκετά και η έκταση στην οποία λαμβάνει χώρα η φωτοσύνθεση, συνεπώς χάνεται σε σημαντικό βαθμό αυτός ο αντισταθμιστικός παράγοντας (φωτοσύνθεση) που μπορεί να μειώσει το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Έτσι αυξανομένων των πολλών καύσεων και ελαττωμένης της αντίδρασης της φωτοσύνθεσης που γίνεται στα δάση, το φαινόμενο του θερμοκηπίου ΚΑΛΠΑΖΕΙ.
« Όταν το τελευταίο δέντρο θα έχει κοπεί, όταν τα ποτάμια θα έχουν όλα μολυνθεί, όταν τα ψάρια της θάλασσας θα είναι όλα νεκρά, τότε ο άνθρωπος θα καταλάβει ότι τα χρήματα δεν τρώγονται » ...
Παλιά σοφή ρήση των Ινδιάνων.
* Κώστας Μαντζανάς, χημικός, κάτοικος Τρικάλων
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη