Εφιάλτης: Εκρηκτικό κοκτέιλ κρουσμάτων και επαναλοιμώξεων και παρενεργειών
Σαρώνει το έκτο κύμα κορονοϊού την Ελλάδα – Χωρίς ανοσία ο πληθυσμός - Κορύφωση στα μέσα Ιουλίου

Με αυξανόμενη ανησυχία παρακολουθούν οι επιστήμονες την εξάπλωση του έκτου κύματος στην Ελλάδα.

Η ανησυχία εντείνεται όχι μόνο επειδή οι υποπαραλλαγές της μετάλλαξης Ομικρον «τρελαίνουν» τους λεγόμενους σκληρούς δείκτες αλλά και επειδή καθίσταται σαφές πως πλέον καμία ανοσία δεν υπάρχει απέναντι στην υπερμεταδοτικότητά τους.

Ο κορονοϊός μπορεί να έχει γίνει πιο μεταδοτικός αλλά είναι λιγότερο θανατηφόρος  σημείωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κώστας Γουργουλιάνης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Όπως είπε «το καλό νέο για τον κορονοϊό έρχεται από τη Νότια Αφρική και το έχουμε δει στην πατρίδα μας τους τελευταίους 6 μήνες. Αυτές οι μεταλλάξεις δεν κάνουν πνευμονίες που σημαίνει ότι δεν προκαλούν βαριά νόσο, δε χρειάζεται οι άνθρωποι να μπουν στο νοσοκομείο, να διασωληνωθούν και δεν πεθαίνουν».

Τέλος, σημείωσε πως θα έχουμε συνεχώς καινούριες μεταλλάξεις με ολοένα και πιο αυξημένη μεταδοτικότητα, η οποία βέβαια θα συνοδεύεται με ελαφρύτερη νόσο. «Όταν ο ιός γίνεται μεταδοτικότερος, δε σκοτώνει. Γιατί αν σκότωνε τους ανθρώπους, δε θα επιβίωνε», κατέληξε.

Επαναλοιμώξεις

Καθημερινά, όχι μόνο δεν μειώνεται ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά αυξάνεται και ο αριθμός των επαναλοιμώξεων.

Ο κορονοϊός, αρρωσταίνει χιλιάδες ανθρώπους για δεύτερη ή τρίτη φορά, προκαλώντας προβληματισμό στους ειδικούς. Ενδεικτικό είναι ότι τις τελευταίες 7 ημέρες οι επαναλοιμώξεις έσπασαν κάθε ρεκόρ, ξεπερνώντας τις 23.000.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Παππά, παθολόγο, διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με ερευνητικό έργο στον χώρο των λοιμώξεων, ο κύριος λόγος της αύξησης των επαναλοιμώξεων είναι ότι τα στελέχη της παραλλαγής Όμικρον, δηλαδή και το ΒΑ.2 που κυκλοφορούσε τις προηγούμενες εβδομάδες, αλλά και το ΒΑ.4 και ΒΑ.5 που επικρατούν πλέον και στην Ελλάδα, είναι στελέχη που διαφεύγουν αρκετά της όποιας προηγούμενης ανοσίας.

Οι παρενέργειες

Την ίδια στιγμή, οι μακροχρόνιες παρενέργειες του κορονοϊού, σε ανθρώπους που νόσησαν προβληματίζει και ανησυχεί γιατρούς και επιστήμονες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ακόμη και σε ασθενείς που νόσησαν από κορονοϊό το 2020, ο οργανισμός τους δεν έχει επανέλθει πλήρως και ειδικά κέντρα παρακολούθησης δημιουργούνται σε νοσοκομεία. 

Το σύνδρομο Long Covid ενισχύει τις ανησυχίες των ειδικών. Όπως τόνισε μεταξύ άλλων σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, το σύνδρομο Long Covid χαρακτηρίζεται ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με μελέτες, «το 30% των ασθενών που θα νοσήσουν από κοροναϊό θα αντιμετωπίσουν το σύνδρομο Long Covid, δηλαδή ένας στους πέντε θα παρουσιάσει κάποιες υπολειμματικές βλάβες σε ζωτικά όργανα όπως οι πνεύμονες, η καρδιά, το ήπαρ, οι ενδοκρινείς αδένες, το κεντρικό νευρικό σύστημα».

koronoios_2.jpg

Η κορύφωση

Επιστήμονες βλέπουν κορύφωση του 6ου πανδημικού κύματος στα μέσα Ιουλίου, ενώ εκπέμπουν σήμα κινδύνου για την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, θεωρώντας ότι οι θάνατοι διατηρούνται σε ανεπίτρεπτα επίπεδα. 

Μολονότι, δε, οι περισσότεροι εξ αυτών είναι ηλικιωμένοι, γεγονός παραμένει πως ο ένας στους τρεις διασωληνωμένους ασθενείς έχει ηλικία κάτω των 64 ετών. 

Νέα υποπαραλλαγή

Οι αρχές της Σανγκάης εντόπισαν ένα κρούσμα κοροναϊού που αφορά μια νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον BA.5, την Όμικρον BA.5.2.1, όπως ανακοίνωσε χθες σε ενημέρωση του Τύπου ένας αξιωματούχος.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Καθηγητές μουσικής
Μουσικά Σχολεία: Διαδικασία εισαγωγής μαθητών στην Α΄ τάξη Γυμνασίου - Δείτε λεπτομερώς
Διαδικασία εισαγωγής μαθητών στην Α΄ τάξη Γυμνασίου των Μουσικών Σχολείων για το σχολικό έτος 2024-2025
Μουσικά Σχολεία: Διαδικασία εισαγωγής μαθητών στην Α΄ τάξη Γυμνασίου - Δείτε λεπτομερώς
ypaith.jpg
Τοποθέτηση σε κενές θέσεις Περιφερειακών Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης - Δείτε αναλυτικά
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τοποθέτηση σε κενές θέσεις Περιφερειακών Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης
Τοποθέτηση σε κενές θέσεις Περιφερειακών Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης - Δείτε αναλυτικά