Κορονοϊός - Εξαδάκτυλος: Η επανεξέταση των μέτρων θα γίνει στα μέσα Σεπτεμβρίου
«Ο κορονοϊός δεν παίρνει άδειες λόγω καλοκαιριού»-«Βρισκόμαστε σε επίπεδο συνειδητής τήρησης των μέτρων προστασίας»

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας το φετινό καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό, καθώς επιδημιολογικά έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που επιτρέπεται η χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων και παράλληλα βρισκόμαστε σε επίπεδο που γνωρίζουμε πλέον τι πρέπει να κάνουμε για να προστατευθούμε, δηλαδή συνειδητής τήρησης των μέτρων προστασίας όπου χρειάζεται.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κορονοϊός δεν παίρνει άδειες, λόγω καλοκαιριού, απλώς έχουμε μάθει από τα προηγούμενα δύο χρόνια ότι το πρόβλημα το καλοκαίρι είναι ελάχιστο και αρχίζει να επανεμφανίζεται από αρχές Οκτωβρίου και γι αυτό πρακτικά είπαμε ότι η επανεξέταση των μέτρων θα γίνει στα μέσα Σεπτεμβρίου», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και μέλος της επιτροπής εμπειρογνώμων του υπουργείου Υγείας Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Κατάργηση μέτρων – Αίρεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας

Από 1η Μαΐου έως 31 Αυγούστου έχει καταργηθεί η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης για την πρόσβαση σε όλους τους χώρους κλειστούς και ανοιχτούς. Το μέτρο θα επανεξεταστεί την 1η Σεπτεμβρίου.

Από 1η Μαΐου ορίζεται ένα rapid test την εβδομάδα για την πρόσβαση των ανεμβολιάστων εργαζομένων στους χώρους εργασίας, ενώ από 1η Μαΐου ως 31 Αυγούστου έχει επανέλθει στο 100% η λειτουργία όλων των χώρων. Από 3 Μαΐου καταργήθηκαν τα τακτικά self-test στα σχολεία. Την ερχόμενη εβδομάδα η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας θα εξετάσει τη χρήση μάσκας στα σχολεία.

Από 1η Ιουνίου έως και 15 Σεπτεμβρίου, αίρεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας (δεν θα επιβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο), σε όλους τους χώρους εσωτερικούς και εξωτερικούς.

Συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς τα αεροπλάνα και οι υπεραστικές συγκοινωνίες που υπάρχει αριθμημένη θέση. Παραμένει η ισχυρή σύσταση ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται η μάσκα σε όλους αυτούς τους χώρους και ιδίως από τον πληθυσμό ο οποίος ανήκει στις ευάλωτες ομάδες.

Υποχρεωτική παραμένει η χρήση μάσκας σε νοσοκομεία, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και συναφείς δομές, καθώς και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αστικού τύπου, όπως τα λεωφορεία, ο ηλεκτρικός, το μετρό, το τρόλεϊ και το τραμ.

Η σύσταση για χρήση μάσκας διατηρείται

«Για να είμαστε σαφείς οι μάσκες είναι ένα μέτρο που δεν το καταργούμε, σταματάμε το πρόστιμο», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΠΙΣ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνώμων του υπουργείου Υγείας Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. «Η σύσταση διατηρείται και διατηρείται ισχυρά. Δηλαδή το να φοράει κάποιος μάσκα όταν ταξιδεύει με αεροπλάνο είναι κάτι που συζητιέται και θα το κάνουμε και εμείς για τον εαυτό μας». Διευκρινίζει ότι το να μπει κάποιος σε ένα εμπορικό κατάστημα όπου είναι αυτός και ο καταστηματάρχης η μάσκα δεν είναι απαραίτητη, αν όμως μπει σε χώρο που είναι δεκάδες άλλοι, εκεί βεβαίως χρειάζεται.

Ο κ. Εξαδάκτυλος εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το σκεπτικό της εισήγησης της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για κατάργηση της υποχρεωτικότητας της μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. «Έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο που γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε , δηλαδή συνειδητής τήρησης των μέτρων προστασίας μετά από δύο χρόνια πανδημίας και δεν χρειάζεται κάποιος να επιβάλλει πρόστιμο. Δεύτερον ακολουθούμε αυτό που γίνεται σε όλο τον πλανήτη, δεν μπορούμε να είμαστε το γαλατικό χωριό όπου μπορεί να έχει ιδιαίτερους κανόνες συνοδευόμενους με πρόστιμα. Το να υπάρχει πρόστιμο σε ένα σημείο του πλανήτη αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα που πρέπει να απαλειφθεί. Επιπλέον, είμαστε επιδημιολογικά σε ένα σημείο που τώρα μπορούμε να το κάνουμε, και όχι νωρίτερα όπως συζητιόταν και όχι παντού. Επίσης τα μέτρα εναντίον της πανδημίας, τα μέτρα δημόσιας υγείας είναι όλα μέτρα δυσάρεστα, δεν είναι λογικό και δεν πρέπει να διατηρούμε μέτρα που δεν είναι αναγκαία στη δεδομένη χρονική στιγμή, διότι αν ο μη γένοιτο χρειαστεί να επανέλθουμε θα πρέπει τότε να υπάρχει τήρηση».

Ο κ. Εξαδάκτυλος θέτει και ένα άλλο σοβαρό ζήτημα, «το οποίο μας διαφεύγει αλλά θα το βρούμε μπροστά μας. Είναι το οικολογικό αποτύπωμα, εκτός του οικονομικού, των μέτρων που λαμβάνονται, καθώς εκατομμύρια μάσκες και tests, πετιούνται καθημερινά και δεν ανακυκλώνονται. Άρα όταν τα μέτρα δεν είναι αναγκαία δεν χρειάζεται να τα χρησιμοποιούμε», τονίζει.

Προχωράμε σε ενδημική φάση

«Δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε στην επόμενη ενδημική φάση χωρίς εμπιστοσύνη στον πολίτη», αναφέρει ο κ. Εξαδάκτυλος. Σημειώνει ότι «η φάση που βρισκόμαστε για την διαχείριση της πανδημίας δεν αφορά οριζόντια μέτρα δημόσιας υγείας , αφορά περισσότερο πράξεις και ενέργειες που πρέπει να κάνουν οι πολίτες για να είναι προστατευμένοι απέναντι σε αυτή τη νόσο, η οποία θα μας συνοδεύει για άγνωστο χρονικό διάστημα». Εξηγεί ότι προχωράμε «σε κατάσταση γρίπης, όπου δεν έχουμε περιορισμούς και εγκλεισμούς για μια ασθένεια που γνωρίζουμε δεκαετίες».

Καταλήγει με το αισιόδοξο μήνυμα ότι «παρά το ότι είναι νωπές οι μνήμες των περιορισμών και των lockdown, αυτές θα αποτελέσουν παρελθόν εκ των πραγμάτων» και την ελπίδα «να μην έχουμε μια οπισθοχώρηση επιδημιολογική που θα μας αναγκάσει μέσα στο καλοκαίρι να επανεξετάσουμε τα μέτρα και να τα επαναφέρουμε, αλλά αν χρειαστεί θα συμβεί και αυτό».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ποια είναι η ευχή της μάνας με 6 λέξεις και μόνο φωνήεντα

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 19/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα