Οι πιο συχνές e-απάτες (και όχι μόνο): Έτσι αδειάζουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς - Πώς να προστατευτείτε
Στο διαδίκτυο «ανθούν» πλέον οι ηλεκτρονικές απάτες, με θύματα εκατοντάδες ανυποψίαστους πολίτες

Δεν έχουν τέλος οι διαδικτυακές απάτες (και όχι μόνο) με θύματα ανυποψίαστους πολίτες και λεία χιλιάδες ευρώ. 

Οι επιτήδειοι το τελευταίο διάστημα έχουν καταφέρει να αποσπάσουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ εξαπατώντας πολίτες που πέφτουν στα δίχτυα τους με την παραμικρή απροσεξία.

Τελευταίο τους θύμα ένας 60χρονος που πίστευε ότι θα πολλαπλασίαζε τις οικονομίες του αν μετέτρεπε τα χρήματα σε… bit coin.

Ο 60χρονος σερφάροντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έπεσε πάνω σε παρελκυστική διαφήμιση την οποία θέλησε να εξετάσει αναλυτικά και αφού συμπλήρωσε μια ηλεκτρονική φόρμα αναφέροντας ότι ενδιαφέρεται να μάθει πληροφορίες για επενδύσεις σε bit coin.  

Άμεσα χτύπησε το τηλέφωνο του. Στη άλλη γραμμή του τηλεφώνου - στο τηλεφώνημα που έγινε από χώρα του εξωτερικού -, μέλος του κυκλώματος του παρουσίασε μια υποτιθέμενη καλή προσφορά για επένδυση σε κρυπτονόμισμα.

Ο 60χρονος πείστηκε από τα κέρδη που του έταξαν ότι θα αποκόμιζε και μέσα σε διάστημα 10 ημερών απέστειλε με τρία διαφορετικά εμβάσματα σε τράπεζα του εξωτερικού περισσότερα από 14.000 ευρώ σε τράπεζα του εξωτερικού.

Λίγο μετά την τελευταία πληρωμή έχασε τη γη κάτω από τα πόδια του, καταλαβαίνοντας ότι εξαπατήθηκε, ωστόσο ήταν ήδη αργά για να μπλοκάρει τις μεταφορές των χρημάτων.

Ο 60χρονος κάτοικος Γουβών κατέφυγε στο αστυνομικό τμήμα καταγγέλλοντας την απάτη ενώ με τη συνδρομή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αναζητούνται τα ίχνη των απατεώνων.

Στη αστυνομία κατέφυγε και 41χρονος Χανιώτης που αντί να πάρει αυτοκίνητο βρέθηκε με άδειο τραπεζικό λογαριασμό.

Ο άτυχος Χανιώτης είδε μια αγγελία για την πώληση ενός 4Χ4 και μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τη γυναίκα που εμφανίστηκε να το πουλάει, έστειλε σε τραπεζικό λογαριασμό 4.200 ευρώ. Αυτοκίνητο όμως είδε μόνο σε φωτογραφία, αφού οι δράστες πήραν τα χρήματα και έγιναν καπνός.

Δυο άτομα έχασαν μέσα σε λίγα λεπτά 17.000 ευρώ από τον λογαριασμό τους

Σε ένα ακόμη περιστατικό διαδικτυακής απάτης στην Κρήτη, θύμα ένας 27χρονος Χανιώτης,  έπεσε στην παγίδα απατεώνων οι οποίοι προσποιούμενοι τραπεζικό ίδρυμα ζητούσαν μέσω e - mail που του έστειλαν, να συμπληρώσει τους κωδικούς e-banking. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσει σε χρόνο ρεκόρ σχεδόν 10.500 χιλιάδες ευρώ. 

Παράλληλα στην ίδια παγίδα με το νεαρό Χανιώτη έπεσε και ένας 56χρονος επιχειρηματίας στο Ρέθυμνο, ο οποίος μέσα σε 48 ώρες είδε να κάνουν «φτερά» από τον τραπεζικό του λογαριασμό 6.500 χιλιάδες ευρώ. 

Τα απανωτά αυτά περιστατικά έχουν θορυβήσει - πέρα από την ελληνική αστυνομία - και τα εμπορικά επιμελητήρια της Κρήτης, τα οποία καλούν τα μέλη τους να είναι περισσότερο υποψιασμένα όταν προχωρούν σε ηλεκτρονικές συναλλαγές, ενώ κάνουν λόγω και για την ανάγκη εκπαίδευσης των συναδέλφων τους στην χρήση του διαδικτύου.

Θεσσαλονίκη: Διαδικτυακή απάτη με 187 θύματα - 53.000 ευρώ η λεία

Στα δίχτυα του Τμήματος Περιουσιακών Δικαιωμάτων Θεσσαλονίκης της αστυνομίας έπεσε δράστης που είχε εξαπατήσει δεκάδες ανυποψίαστους πολίτες σε όλη την Ελλάδα με πωλήσεις μέσω διαδικτύου.

Ως δράστης ταυτοποιήθηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, ένας άνδρας, 31 ετών, ο οποίος εμφανιζόταν ως νόμιμος εκπρόσωπος επιχείρησης, μέσω της οποίας διαφήμιζε στο Διαδίκτυο διάφορα εμπορικά προϊόντα με δέλεαρ τις ανταγωνιστικές τιμές.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, συνολικά 187 χρήστες του διαδικτύου προέβησαν κατά το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου του 2021 σε αγορές προϊόντων είτε με πιστωτικές κάρτες είτε με κατάθεση του τιμήματος σε τραπεζικό λογαριασμό της εταιρίας, χωρίς όμως να παραλάβουν ποτέ τις παραγγελίες τους.

Το ύψος της απάτης υπολογίζεται σε πάνω από 53.000 ευρώ.

Οι πιο συχνές απάτες - Πώς να προστατευτείτε

Έναν οδηγό με όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες για να μην πέσουν θύματα οικονομικής απάτης έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Αστυνομία. Σε αυτόν αναλύονται οι πλέον συνηθισμένες μέθοδοι που χρησιμοποιούν διάφοροι επιτήδειοι και περιέχονται οδηγίες για το πώς μπορεί κάποιος να καταλάβει έναν απατεώνα, πώς θα πρέπει να του μιλήσει και τι να αποφεύγει.

Απάτη με το πρόσχημα πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος

Οι δράστες πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις σε αυτούς (κυρίως πρωινές και απογευματινές ώρες), προσποιούμενοι άλλοτε τους νοσοκομειακούς γιατρούς και άλλοτε τους δικηγόρους ή αστυνομικούς, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι, στενό συγγενικό τους πρόσωπο (συνήθως τέκνο τους) έχει προκαλέσει με υπαιτιότητά του τροχαίο ατύχημα, με συνέπεια τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό συνήθως ανήλικου παιδιού.

Προκειμένου να αποφευχθεί η φυλάκιση του συγγενικού τους προσώπου και να απεμπλακεί από τις επικείμενες ποινικές συνέπειες, απαιτούν την καταβολή σημαντικών χρηματικών ποσών, το ύψος των οποίων ποικίλλει, προσαρμοζόμενα σε κάθε υπόθεση ανάλογα με τη δεκτικότητα και την ευπιστία των θυμάτων.

Για να γίνουν πιο πειστικοί, έτεροι συνεργάτες παρεμβάλλονται στην τηλεφωνική επικοινωνία, αναλόγως του φύλου του συγγενικού τους προσώπου, προσποιούμενοι αυτό, εκλιπαρώντας για βοήθεια και ασκώντας αφόρητη ψυχολογική πίεση στα θύματα.

Στη συνέχεια και εφόσον τα θύματα έχουν πεισθεί, είτε εμφανίζονται στην οικία τους για την παραλαβή των χρημάτων, είτε δίνουν ραντεβού σε προκαθορισμένο από τους δράστες τόπο και χρόνο, πλησίον της οικίας.

Επισημαίνεται ότι στα τροχαία ατυχήματα ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές Αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους Εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίστανται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών.

Απάτη με τη μέθοδο νοσηλείας συγγενικού προσώπου

Οι δράστες πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις στα υποψήφια θύματα και εκμεταλλευόμενοι την αναστάτωση που προκαλείται, τους αναγγέλλουν ότι ένας στενός συγγενής τους εισήχθη εσπευσμένα σε κάποιο νοσοκομείο, λόγω τροχαίου ατυχήματος ή κάποιου άλλου εκτάκτου λόγου και απαιτούν χρήματα για να γίνει άμεσα κάποια ιατρική πράξη, συνήθως χειρουργική επέμβαση.

Επιπλέον, ζητούν από τα υποψήφια θύματα να μεταβούν αμέσως σε συγκεκριμένο σημείο ή να αναμένουν στην οικία τους, όπου άνθρωπος του νοσοκομείου π.χ. ένας νοσηλευτής ή υπάλληλος του ΕΚΑΒ, μεταβαίνει να παραλάβει τα χρήματα και να τα παραδώσει το ταχύτερο δυνατό στους γιατρούς.

Τα θύματα χρησιμοποιούν συνήθως την ίδια τηλεφωνική συσκευή στην οποία δέχθηκαν την κλήση για να καλέσουν στο κινητό τηλέφωνο το συγγενικό τους πρόσωπο, που «δήθεν» νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Μέσα στη σύγχυση τους δεν αντιλαμβάνονται ότι η «γραμμή» είναι ακόμη ανοιχτή με τους δράστες, οι οποίοι δεν τερμάτισαν την προηγούμενη κλήση.

Οι δράστες προσποιούνται ότι απαντούν στην κλήση των θυμάτων και «επιβεβαιώνουν» την άσχημη είδηση, παριστάνοντας για παράδειγμα κάποιον τραυματιοφορέα που κρατάει το κινητό του νοσηλευόμενου.

Απάτες σε επιχειρήσεις

Οι δράστες πραγματοποιούν τηλεφωνικές κλήσεις στα υποψήφια θύματα και

προσποιούνται εκπροσώπους εταιρειών, οργανισμών, Σωμάτων Ασφάλειας και άλλων Κρατικών Υπηρεσιών

με το πρόσχημα παραγγελίας προϊόντων (όπως μάσκες, αντισηπτικά, εκτυπωτές, αναλώσιμα κ.α.) ζητούν τα στοιχεία της τραπεζικής κάρτας του χρήστη (αριθμό και τριψήφιο κωδικό ασφάλειας CVV , που αναγράφεται στην πίσω πλευρά της κάρτας)

Με τον αριθμό, τον κωδικό και τα στοιχεία του θύματος αιτούνται μεταφορά χρημάτων ή πραγματοποίηση συναλλαγής με αποδέκτες των χρημάτων τους ίδιους,

Στη συνέχεια ζητούν από το θύμα να τους πει τον εξαψήφιο κωδικό επιβεβαίωσης συναλλαγής (OTP) που στέλνει η τράπεζα στο κινητό τηλέφωνο του θύματος και αφαιρούν τα χρήματα.

Προσοχή,

Μην δίνετε ποτέ τηλεφωνικά σε τρίτους τα στοιχεία της τραπεζικής σας κάρτας αριθμό και τριψήφιο κωδικό ασφάλειας ( CVV ).

Μην δίνετε ποτέ με τρίτους τον εξαψήφιο αριθμό επιβεβαίωσης συναλλαγής OTP, που σας στέλνει η τράπεζα σας στο κινητό σας τηλέφωνο.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

yptourismou
Τουρστικές Σχολές: Ο τρόπος και η διαδικασία επιλογής εκπαιδευτικών
Διαδικασία πρόσληψης επιστημονικών συνεργατών, εργαστηριακών συνεργατών και εκπαιδευτικών ξένων γλωσσών στις Τουριστικές Σχολές
Τουρστικές Σχολές: Ο τρόπος και η διαδικασία επιλογής εκπαιδευτικών
κασσελάκης
Σ. Κασσελάκης: «Μετά τις γιορτές θα συγκροτηθεί η ΚΟ του Κινήματος Δημοκρατίας»
«Το Κίνημα θα είναι απέναντι στην κυβέρνηση όταν οι πολιτικές της βλάπτουν την κοινωνία, αλλά θα συναινεί εφόσον προτείνονται πολιτικές που την...
Σ. Κασσελάκης: «Μετά τις γιορτές θα συγκροτηθεί η ΚΟ του Κινήματος Δημοκρατίας»
τζουφη
Τζούφη: «Ένας ακόμα προϋπολογισμός ανισότητας και υποβάθμισης της Παιδείας»
«Κινδυνεύει να διαγραφεί το 50% έως το 2025, με την κυβέρνηση να προβλέπει τη μεταφορά πιστωτικών μονάδων (ECTS) στα ιδιωτικά πανεπιστήμια»
Τζούφη: «Ένας ακόμα προϋπολογισμός ανισότητας και υποβάθμισης της Παιδείας»