akinita enfia
INTIME / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Ποιοι πρέπει να αλλάξουν τα στοιχεία ακινήτων – Τα συχνότερα λάθη

Λήγει σήμερα η προθεσμία για τις αλλαγές που θα πρέπει να πραγματοποιήσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στο έντυπο Ε9

Οι διορθώσεις στα στοιχεία ακινήτων αφορούν στους ιδιοκτήτες που πραγματοποίησαν οποιαδήποτε μεταβολή μέσα στο 2021 όπως αγορές, πωλήσεις, γονικές παροχές κ.α. ώστε να μην βρεθούν προ εκπλήξεως όταν τους έρθει «ραβασάκι» με επιπλέον χρεώσεις λόγω ανακριβούς δήλωσης. 

Επίσης ιδιοκτήτες που θέλουν να διορθώσουν τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους στο Ε9, όπως να διορθώσουν τυχόν λάθη στα τετραγωνικά, στο είδος του εμπράγματου δικαιώματος, το ποσοστό συνιδιοκτησίας, τον όροφο, την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος και στην κατάσταση του ακινήτου ή να προσθέσουν και να αφαιρέσουν ακίνητα θα πρέπει να το φροντίσουν μέχρι σήμερα για να γλιτώσουν επιπλέον χρεώσεις στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ από λανθασμένο υπολογισμό.

Έτσι θα αποφύγουν την ανάγκη υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων εκ των υστέρων, με τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται.

Να σημειωθεί ότι οι διορθώσεις γίνονται χωρίς την επιβολή προστίμων ωστόσο εάν προκύψει από τη δήλωση ότι αυξήθηκε για κάποιο από τα προηγούμενα έτη η ακίνητη περιουσία τους, θα επανυπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ και θα σταλεί νέο εκκαθαριστικό σημείωμα.

Εξυπακούεται ότι το Ε9 πρέπει να συμπληρώσουν και όσοι απέκτησαν για πρώτη φορά με οποιαδήποτε αιτία, κάποιο δικαίωμα επί ακινήτου εντός του 2021.

Ποιοι πρέπει να διορθώσουν τα Ε9

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ υποχρέωση για να δηλώσουν στο Taxisnet τα στοιχεία του Ε9 τις μεταβολές Περιουσιακής Κατάστασης, έως την 31η Μαρτίου 2022, που πραγματοποιήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2021 έχει:

•    Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κάθε είδους νομική οντότητα που έχει ακίνητα ή εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων στην Ελλάδα, καθώς και εμπράγματα ή ενοχικά δικαιώματα αποκλειστικής χρήσης θέσης στάθμευσης, βοηθητικού χώρου και κολυμβητικής δεξαμενής, που βρίσκονται σε κοινόκτητο τμήμα του ακινήτου και αποτελούν παρακολούθημα εμπράγματων δικαιωμάτων.

•    Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κάθε είδους νομική οντότητα που έχει οποιαδήποτε μεταβολή στα ακίνητά του, τα οποία είχαν περιληφθεί σε δηλώσεις στοιχείων ακινήτων τα προηγούμενα έτη.

•    Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κάθε είδους νομική οντότητα, όταν νέμονται ακίνητα χωρίς τη συναίνεση φορέα της γενικής κυβέρνησης.

Τα συχνότερα λάθη στο Ε9

Τα συχνότερα λάθη που εντοπίζονται και χρήζουν διορθώσεων είναι τα ακόλουθα:

1.    Στα στοιχεία για τα ημιτελή κτίσματα. Οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους κενά ημιτελή κτίσματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα, δικαιούνται έκπτωσης 60% στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. που αναλογεί στα συγκεκριμένα κτίσματα.  Ωστόσο αν κάποιο κτίσμα ήταν ημιτελές και έχει περατωθεί, τότε θα πρέπει να δηλωθεί και ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μεγαλύτερος και θα καταλογιστεί αναδρομικά από το έτος της μεταβολής.

2.    Στην αναγραφή των στοιχείων των κτισμάτων που βρίσκονται μέσα σε αγροτεμάχια. Η νομοθεσία για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. προβλέπει ότι σε περίπτωση κατά την οποία μέσα σε ένα αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα το οποίο χρησιμοποιείται ως κατοικία, ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται. Αν το κτίσμα δεν είναι κατοικία, αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ή επαγγελματική στέγη, ο φόρος υπολογίζεται κανονικά.

3.    Στα στοιχεία για τα εμπράγματα δικαιώματα. Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και κινδυνεύουν να χρεωθούν με επιπλέον ΕΝ.Φ.Ι.Α., επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9, ή παραλείποντας να αναγράψουν κάποιον κωδικό στις συγκεκριμένες στήλες.

4.    Δεν έχει αναγραφεί η ηλικία του επικαρπωτή του ακινήτου και, έτσι, δεν υπολογίζεται η έκπτωση στον ψιλό κύριο του ακινήτου.

5.    Στα στοιχεία για τα ποσοστά συνιδιοκτησίας. Έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις που δεν αναγράφεται ποσοστό συνιδιοκτησίας, με αποτέλεσμα το σύστημα να θεωρεί ότι είναι στο 100% και να χρεώνει ολόκληρο τον ΕΝΦΙΑ σε κάθε φερόμενο ιδιοκτήτη, ενώ φυσικά το ποσοστό ιδιοκτησίας είναι μικρότερο.

6.    Στις επιφάνειες των κύριων και των βοηθητικών χώρων του ακινήτου. Στους βοηθητικούς χώρους ο ΕΝΦΙΑ είναι μειωμένος κατά 90%, αλλά αν αναγραφούν συνολικά μαζί με τους χώρους της κύριας κατοικίας, τότε πληρώνουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ χωρίς λόγο.

7.    Στους ημιυπαίθριους χώρους. Αν έχουν νομιμοποιηθεί ημιυπαίθριοι χώροι της κατοικίας τότε, θα πρέπει να δηλωθεί το νέο εμβαδόν της κατοικίας και φυσικά ο ΕΝΦΙΑ θα είναι αυξημένος, τόσο για το 2019, όσο και για τα προηγούμενα έτη.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

smartphone_apps.jpg
5 εφαρμογές επεξεργασίας φωτογραφιών για να κατεβάσεις στο smartphone σου
Δεν έχει σημασία πόσο φανατικός φωτογράφος είσαι με το κινητό σου, κάθε σου λήψη μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερη με λίγη επεξεργασία
5 εφαρμογές επεξεργασίας φωτογραφιών για να κατεβάσεις στο smartphone σου
σχολεία
Η παιδεία στον «γύψο» της χούντας
«Στα τριάντα εννιά χρόνια από τη δικτατορία της 21ης Aπριλίου ουδείς νοήμων και λογικός άνθρωπος έχει βρεθεί να πει έναν καλό λόγο για την...
Η παιδεία στον «γύψο» της χούντας