Φορολογικές δηλώσεις: Οι νέες προσθήκες που «λύνουν» τα χέρια στους φορολογούμενους
Άμεσα η επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος φοιτητικών κατοικιών – Τι ισχύει για τα μη κοινά τέκνα και η ευκαιρία για την επικαιροποίηση των στοιχείων

Πιο εύκολη προσπαθεί να κάνει τη ζωή των πολιτών η ΑΑΔΕ καθώς έχει αλλάξει τη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων προκειμένου αυτή να γίνεται χωρίς κολλήματα, ενώ λύνει κάποια προβλήματα που δημιουργούνταν σε συγκεκριμένες κατηγορίες.

Αρχικά διευκολύνει τους πολίτες που μισθώνουν φοιτητική κατοικία ώστε να μπορούν να πάρουν άμεσα την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό το πετυχαίνει εντάσσοντας νέα πεδία στις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, στα οποία συμπληρώνεται ο αριθμός παροχής ρεύματος της μισθωμένης φοιτητικής κατοικίας.

Επίσης δημιουργήθηκαν διακριτοί κωδικοί τόσο για τα παιδιά που έχουν αποκτηθεί από κοινού από τους συζύγους όσο και για τα μη κοινά τέκνα. 

Ταυτόχρονα δίνεται ευκαιρία στους φορολογούμενους που δεν επικαιροποίησαν τα στοιχεία τους τον Σεπτέμβρη να το κάνουν τώρα, ενώ δίνεται η δυνατότητα να δει κάθε σύζυγος ή μέλος συμφώνου συμβίωσης έναν ξεχωριστό συγκεντρωτικό πίνακα με τα βασικά στοιχεία που έχουν ληφθεί από φορείς, τόσο για εισοδήματα όσο και για δαπάνες.

Όλες οι αλλαγές

Συγκεκριμένα οι αλλαγές που έχει κάνει η ΑΑΔΕ:

1.    Για πρώτη φορά, οι πολίτες μπορούν να βλέπουν σε έναν συγκεντρωτικό πίνακα και ξεχωριστά για τον κάθε σύζυγο/μέλος συμφώνου συμβίωσης, τα βασικά στοιχεία που έχουν ληφθεί από φορείς, τόσο για εισοδήματα (τρέχουσες και αναδρομικές αποδοχές, αγροτικές επιδοτήσεις – ενισχύσεις, μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα κλπ), όσο και για δαπάνες (δίδακτρα, δάνεια, δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής κ.α.).

2.    Οι φορολογούμενοι οφείλουν να ενημερώσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην ΑΑΔΕ πριν την υποβολή της δήλωσης. Σε όσες περιπτώσεις δεν έχει ήδη γίνει επικαιροποίηση μέχρι την 1/9/2021, παρέχεται η δυνατότητα αυτή και κατά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, μέσω συνδέσμου που οδηγεί στο Μητρώο και Επικοινωνία της ψηφιακής πύλης myAADE.

3.    Για πρώτη φορά, συμπληρώνονται σε διακριτούς κωδικούς, τόσο τα κοινά τέκνα, όσο και τα τέκνα κάθε συζύγου ή μέλους συμφώνου συμβίωσης, που δεν έχουν αποκτηθεί από κοινού (μη κοινά τέκνα). Στην τελευταία αυτή περίπτωση, και όταν οι γονείς δεν υποβάλλουν από κοινού δήλωση, συμπληρώνεται και ο ΑΦΜ του άλλου γονέα. Επίσης, εκτός από τον ΑΜΚΑ, συμπληρώνεται υποχρεωτικά και ο ΑΦΜ των τέκνων, εφόσον έχει αποκτηθεί.

4.    Διευκολύνεται άμεσα η επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος των μισθωμένων φοιτητικών κατοικιών. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκαν νέα πεδία στις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, στα οποία συμπληρώνεται ο αριθμός παροχής ρεύματος της μισθωμένης κατοικίας φοιτητή, ο οποίος δεν υποβάλλει φορολογική δήλωση, αλλά συμπεριλαμβάνεται ως εξαρτώμενο μέλος στη δήλωση των γονέων του.

Άνοιξε η πλατφόρμα του Taxisnet  - Μέχρι πότε θα παραμείνει ανοικτή 

Υπενθυμίζεται ότι άνοιξε η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2021. 

Οι 6,4 εκατ. Φορολογούμενο που υποχρεούται να υποβάλουν φορολογική δήλωση θα έχουν ευκαιρία να το κάνουν μέχρι και το καλοκαίρι που θα κλείσει το σύστημα.


 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο Πανεπιστημιακό Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής με ΜΟΝΟ 50Є εγγραφή (Αιτήσεις ως 4-12)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ σε ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΝ.ΠΑΤΡΩΝ και Παν.Λευκωσίας μέσω alfavita.gr ΕΔΩ

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

agia_sofia
Σεισμός στην Τουρκία: «Έτοιμο να σπάσει το ρήγμα της Ανατολίας», λέει ο Λέκκας και δεν αποκλείει να επηρεάσει την Ελλάδα
«Το ρήγμα αυτό είχε δώσει το 1999 το μεγάλο σεισμό των 7,4 βαθμών και στη συνέχεια των 6,8 βαθμών» τόνισε ο Λέκκας
Σεισμός στην Τουρκία: «Έτοιμο να σπάσει το ρήγμα της Ανατολίας», λέει ο Λέκκας και δεν αποκλείει να επηρεάσει την Ελλάδα
mitsotakis_pierrakakis
Νέο νομοσχέδιο για Επαγγελματική Εκπαίδευση: Το παρουσιάζει αύριο ο Πιερρακάκης παρουσία Μητσοτάκη
Tα βασικά σημεία του νέου νομοσχεδίου αφορούν στην άθροιση δυνάμεων των ΕΠΑΛ, των ΙΕΚ και των Εργαστηριακών Κέντρων για την επίτευξη κλίμακας σε...
Νέο νομοσχέδιο για Επαγγελματική Εκπαίδευση: Το παρουσιάζει αύριο ο Πιερρακάκης παρουσία Μητσοτάκη