«Οδηγός επιβίωσης» για ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος και επιστρεπτέα προκαταβολή
Οι προθεσμίες, οι δόσεις και οι εκπτώσεις - Τι πρέπει να προσέξουν εκατομμύρια φορολογούμενοι

Νέο «τοπίο» διαμορφώνεται από εκατομμύρια φορολογούμενους που θα βάλουν το χέρι στην τσέπη για ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος και επιστρεπτέα προκαταβολή με τις νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών.

Σε 10 ανέρχονται οι δόσεις του φετινού ΕΝΦΙΑ, σε 8 του φόρου εισοδήματος και αυξάνονται σε 96 οι δόσεις για τις επιστρεπτέες προκαταβολές, ενώ υπάρχει και περίοδος προσαρμογής μέχρι το Μάιο προκειμένου ο κάθε φορολογούμενος να κάνει τον προγραμματισμό του και να αποφασίσει πώς θα εξοφλήσει τις οφειλές τους προς το δημόσιο.

Μετά το Πάσχα το «ραβασάκι» του ΕΝΦΙΑ

Το «ραβασάκι» του ΕΝΦΙΑ θα φτάσει στους ιδιοκτήτες ακινήτων μετά το Πάσχα και θα πρέπει να πληρωθεί σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις από τον Μάιο μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2023. 

«Ελαφρύτερος» αναμένεται να είναι για 8 στους 10 φορολογούμενους ο λογαριασμός. Τώρα, όσοι δυσκολεύονται να εξοφλήσουν το φόρο σε 10 δόσεις μπορούν να ακολουθήσουν την πάγια ρύθμιση που προβλέπει έως 24 μηνιαίες δόσεις οι οποίες ωστόσο είναι έντοκες με το ετήσιο επιτόκιο να κινείται στην περιοχή του 5%.

Επίσης δίνεται η επιλογή των 12 άτοκων δόσεων που προσφέρουν οι τράπεζες με τις πιστωτικές κάρτες. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης δεν προβλέπεται έκπτωση.

Έως τέλος Ιουλίου η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος

Σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις θα μπορούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα προκύψει με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης «λήγει» την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουλίου, ενώ η τελευταία δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως τον Φεβρουάριο του 2023.

Έκπτωση 3% για εφάπαξ εξόφληση - Ρύθμιση 24 δόσεων

Όσοι επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος έως τις 29 Ιουλίου 2022 θα κερδίσουν έκπτωση 3%. Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν την οφειλή στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων ή να εξοφλήσουν το φόρο σε έως 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με την πιστωτική τους κάρτα.

6 δόσεις για νομικά πρόσωπα

Η καταβολή του φόρου που προσδιορίζεται από δηλώσεις φορολογούμενων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία γίνεται σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Σεπτεμβρίου 2022 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε επόμενων μηνών.

Η καταβολή του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2021, με εξαίρεση τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που έχουν λυθεί ή έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση, πραγματοποιείται σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης και οι υπόλοιπες 7 μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 7 επόμενων μηνών.

Τέλη Μαρτίου ξεκινάει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Φέτος η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ξεκινήσει τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Η ΑΑΔΕ έχει ανεβάσει ταχύτητα στην προσυμπλήρωση των κωδικών στα νέα έντυπα για αποδοχές, ενοίκια, τόκους, δαπάνες με ηλεκτρονικές αποδείξεις, αποπληρωμή δανείων, τόκους και μερίσματα με βάση τις βεβαιώσεις και τα στοιχεία που έχουν αποστείλει οι αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς. 

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στις φετινές φορολογικές δηλώσεις δεν ισχύουν οι εκπτώσεις και οι απαλλαγές από τις αποδείξεις και τα τεκμήρια που εφαρμόστηκαν στη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2020 για τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες που επλήγησαν από την πανδημία και για αυτό οι φορολογούμενοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για να αποφύγουν έξτρα επιβαρύνσεις.

Πότε εξασφαλίζεται πρόσθετη έκπτωση 15% στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Στην κατεύθυνση της μείωσης των μηνιαίων φορολογικών βαρών εντάσσεται και η αύξηση των δόσεων για την επιστρεπτέα προκαταβολή από 60 σε 96. Μάλιστα, και για την επιστρεπτέα προκαταβολή θα υπάρξει νέα δίμηνη παράταση μέχρι τον Μάιο, προκειμένου οι 700.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες που ενισχύθηκαν την περίοδο της πανδημίας να αποφασίσουν αν θα πληρώσουν σε δόσεις την οφειλή ή αν θα την καταβάλλουν εφάπαξ (μέχρι τέλος Μαΐου) για να εξασφαλίσει πρόσθετη έκπτωση 15%.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΕΚΠΑ
ΣΔΘΕ ΕΚΠΑ: Ένα ακόμη βήμα προς την κατάργηση της δημοκρατίας στο Πανεπιστήμιο και στη Σχολή μας
Ανακοίνωση του Συλλόγου Διδασκόντων Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ
ΣΔΘΕ ΕΚΠΑ: Ένα ακόμη βήμα προς την κατάργηση της δημοκρατίας στο Πανεπιστήμιο και στη Σχολή μας