mantila
Alexandros Michailidis / SOOC
«Ο σεβασμός της ενδυμασίας των γυναικών πρέπει να γίνετε αποδεκτός από τα σημερινά ευρωπαϊκά κράτη, έτσι ώστε να μπορέσει το κάθε μέλος της κοινωνίας μας να εκφραστεί όπως αυτό επιθυμεί. Και αν υπάρχουν μέλη τα οποία διαφωνούν με την χρήση της μαντίλας, είτε χωρίς είτε με κάποια πολιτική θέση καλό θα ήταν να πάνε σε όποιο χωριό της πατρίδας θέλουν και να δουν από μόνοι τους ότι υπάρχουν γυναίκες που επιλέγουν να φοράνε την μαντίλα χωρίς να νιώθουν την καταπίεση της κοινωνίας αλλά αισθάνονται ελεύθερες για την επιλογή τους»

Αν και η μαντίλα υπάρχει εδώ και αιώνες σε ολόκληρο το φάσμα των αβρααμικών θρησκειών, από τον Ιουδαϊσμό και τον Χριστιανισμό έως το Ισλάμ, μόνο οι πιστοί της τελευταίας έχουν λάβει μια τεράστια κριτική για την επιλογή των γυναικών να την φοράνε.

Η μαντίλα στην αρχή, όπου εφαρμόστηκε, υπήρχε περισσότερο έτσι ώστε να προστατεύει την γυναίκα. Συγκεκριμένα, αιώνες πριν, καθώς μιλάμε για πατριαρχικές κοινωνίες, υποστήριζαν ότι μια γυναίκα “προκαλεί” επειδή δείχνει τα μαλλιά της και με αποτέλεσμα οι θρησκευτικές ηγετικές ομάδες, αποφάσισαν να εφαρμόσουν την μαντίλα, βέβαια μέσω των θρησκευτικών ιερών βιβλίων, έτσι ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί στην κοινωνία και να αποτραπούν φαινόμενα βιασμού στις κοινωνίες αυτές.

Βέβαια στη σημερινή εποχή, όταν υποστηρίζουμε το δικαίωμα της γυναίκας να φορέσει την μαντίλα, δεν υποστηρίζουμε την πατριαρχική άποψη που ίσχυε αιώνες πριν αλλά το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να ντυθεί όπως αυτός ή αυτή επιθυμεί. Και η αλήθεια είναι ότι η σημασία της μαντίλας είναι σημαντική σε διάφορες ομάδες της κοινωνίας μας.

Για τις μουσουλμάνες σήμερα αποτελεί περισσότερο ένα σημείο έκφρασης της πίστης τους, με έναν τρόπο με τον οποίο καταφέρνει να φαίνεται προς τα έξω. Δείχνοντας έτσι ότι είναι πιστές μουσουλμάνες.

Και η αλήθεια είναι ότι την μαντίλα την συναντάμε και στην ελληνική κοινωνία, είτε στα μοναστήρια όπου οι μοναχές καλύπτουν όλο τους το σώμα τους εκτός από κάποια χαρακτηριστικά του κεφαλιού τους, αλλά και αν πάει κάποιος σε κάποιο ελληνικό χωριό θα παρατηρήσει ότι ένας σημαντικός αριθμός υπερηλίκων γυναικών καλύπτει τα μαλλιά του με την μαντίλα.

Ο σεβασμός της ενδυμασίας των γυναικών πρέπει να γίνετε αποδεκτός από τα σημερινά ευρωπαϊκά κράτη, έτσι ώστε να μπορέσει το κάθε μέλος της κοινωνίας μας να εκφραστεί όπως αυτό επιθυμεί. Και αν υπάρχουν μέλη τα οποία διαφωνούν με την χρήση της μαντίλας, είτε χωρίς είτε με κάποια πολιτική θέση (όπως ο Μπογδάνος και λοιποί δεξιότεροι της ΝΔ) καλό θα ήταν να πάνε σε όποιο χωριό της πατρίδας θέλουν και να δουν από μόνοι τους ότι υπάρχουν γυναίκες που επιλέγουν να φοράνε την μαντίλα χωρίς να νιώθουν την καταπίεση της κοινωνίας αλλά αισθάνονται ελεύθερες για την επιλογή τους.

*Μέλος της Γραμματείας του Τομέα Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής και φοιτητής στην Εισαγωγική Κατεύθυνση Μουσουλμανικών Σπουδών στο ΑΠΘ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekpa
Μνήμη Παναγιώτη Κοντού
Ο Παναγιώτης Κοντός υπήρξε πτυχιούχος και διδάκτωρ του Ε.Κ.Π.Α. αλλά και επί σαράντα χρόνια ακαδημαϊκός δάσκαλος που το υπηρέτησε πιστά προσφέροντας...
Μνήμη Παναγιώτη Κοντού