Thumbnail
Το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί θα περιλαμβάνει τις βασικές κατευθύνσεις για τα ποιοτικά κριτήρια που θα πρέπει να τηρούνται τόσο σε διαγνωστικά κέντρα όσο και σε ιδιωτικές κλινικές και κέντρα αποκατάστασης. Οι λεπτομέρειες αναμένεται πάντως να καθοριστούν με υπουργικές αποφάσεις που θα ακολουθήσουν.

Ανατροπές για ασθενείς αλλά και για γιατρούς φέρνει  νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τον ΕΟΠΥΥ που βρίσκεται στην τελική του φάση.

Να σημειωθεί ότι οι βασικές γραμμές του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αναμένεται να λάβουν έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ θα ψηφιστεί το αργότερο το επόμενο χρονικό διάστημα.

Με το νομοσχέδιο αλλάζει  πλήρως ο τρόπος που θα παρέχονται οι υπηρεσίες Υγείας στους ασφαλισμένους  καθώς τίθενται νέοι κανόνες για τις επισκέψεις σε γιατρούς, τις διαγνωστικές εξετάσεις και τις νοσηλείες.

Σε ότι αφορά στις ιατρικές επισκέψεις, ετοιμάζεται σχέδιο το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους ιδιώτες γιατρούς να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ και οι οποίοι θα αμείβονται με βάση τον αριθμό των ασφαλισμένων που θα τους επιλέξουν.

Οι διαγνωστικές εξετάσεις

Αλλαγές θα υπάρξουν όμως και στις διαγνωστικές εξετάσεις που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, καθώς οι ρυθμίσεις που προωθούνται από το υπουργείο Υγείας, θα μειώσουν τις πλασματικές εξετάσεις ένα φαινόμενο που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια αλλά ήταν αδύνατον να εντοπισθεί το μέγεθός του, καθώς δεν υπήρχε real time έλεγχος.

Όμως μία άλλη βασική αλλαγή που έρχεται στον τομέα των διαγνωστικών εξετάσεων αφορά στα ίδια τα διαγνωστικά κέντρα.

Το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί θα περιλαμβάνει τις βασικές κατευθύνσεις για τα ποιοτικά κριτήρια που θα πρέπει να τηρούνται τόσο σε διαγνωστικά κέντρα όσο και σε ιδιωτικές κλινικές και κέντρα αποκατάστασης. Οι λεπτομέρειες αναμένεται πάντως να καθοριστούν με υπουργικές αποφάσεις που θα ακολουθήσουν.

Σε ότι αφορά στις διαγνωστικές εξετάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες τα διαγνωστικά κέντρα θα αμείβονται για κάθε εξέταση με βάση την παλαιότητα του μηχανήματος αλλά και τις τομές (αφορά σε απεικονιστικά μηχανήματα), κάτι που θα ορισθεί με λεπτομέρεια σε υπουργική απόφαση.

Οι κλινικές στον ΕΟΠΥΥ

Για τις ιδιωτικές κλινικές και τα κέντρα αποκατάστασης τα ποιοτικά κριτήρια είναι πιο σύνθετα και θα εφαρμοσθούν πιθανώς στο 2ο εξάμηνο του 2022

Ωστόσο για να μπορεί κανείς να κάνει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να διαθέτει συγκεκριμένο τεχνολογικό εξοπλισμό, συγκεκριμένο αριθμό προσωπικού, κλίνες ΜΕΘ, ενώ μεταξύ άλλων θα ορισθούν και κανόνες και δείκτες για τις νοσοκομειακές λοιμώξεις.

Επισκέψεις σε γιατρούς

Με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο θα αμείβονται οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αναμένεται να καταλήξει τις επόμενες 15 με 20 ημέρες στα ακριβή ποσά που θα διατεθούν για ιατρικές επισκέψεις μέσω του ΕΟΠΥΥ στους περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένους.

Πάντως δεν αποκλείεται να υπάρξει αύξηση του συνολικού ποσού που διαθέτει ο ΕΟΠΥΥ για ιατρικές επισκέψεις καθώς μπορεί να αξιοποιηθούν και κονδύλια από άλλες πηγές. 

Το μοντέλο που θα ακολουθηθεί πλέον είναι αυτό του capitation δηλαδή οι γιατροί θα αμείβονται με ένα σταθερό χρηματικό ποσό ανά ασθενή.

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελικό ποσό που θα προκύπτει για τους γιατρούς θα είναι συνδυασμός δύο παραγόντων:

Η ηλικία των ασθενών που θα εγγραφούν σε κάθε γιατρό, σε συνδυασμό με το συνολικό ποσό που θα διατεθεί από τον ΕΟΠΥΥ για επισκέψεις. Αυτά τα δύο κριτήρια θα καθορίσουν ουσιαστικά και το κατά κεφαλήν ποσό που θα δικαιούται ο κάθε γιατρός.

Όσο νεότερος θα είναι ένας ασθενής, τόσο λιγότερα χρήματα θα αποδίδονται στον γιατρό που θα τον αναλάβει.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

patra_ksilodarmos
Πάτρα: «Αθώος τσακωμός παιδιών» λέει ο πατέρας του παιδιού που χτύπησε τον 9χρονο
«Άλλος επεξεργάστηκε το βίντεο και έγραψε υπότιτλους», λέει ο πατέρας του 7χρονου που ξυλοκόπησε 9χρονο
Πάτρα: «Αθώος τσακωμός παιδιών» λέει ο πατέρας του παιδιού που χτύπησε τον 9χρονο
zorbas
Αχ. Ζορμπάς για σύλληψη εκπαιδευτικών: «Αντιμετωπίζονται εκπαιδευτικοί σαν κοινοί εγκληματίες»
Η τοποθέτηση του Αχ. Ζορμπά για τη σύλληψη εκπαιδευτικών στη Ρόδο
Αχ. Ζορμπάς για σύλληψη εκπαιδευτικών: «Αντιμετωπίζονται εκπαιδευτικοί σαν κοινοί εγκληματίες»