Στην ανοικτή θάλασσα αφέθηκε ελεύθερη να κολυμπήσει – σύμφωνα με οδηγίες καθηγήτριας του Α.Π.Θ – η φάλαινα του είδους «Ζιφιός» που εγκλωβίστηκε χθες τραυματισμένη σε παραλία του Αλίμου.
Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό το πρωί του Σαββάτου η φάλαινα προσάραξε ξανά σε νησί του Σαρωνικού. Στο σημείο σπεύδει η Ομάδα διάσωσης Κτηνιάτρων και εθελοντών των Αθηνών.
Σύμφωνα με την κτηνίατρο και μέλος του ερευνητικού κέντρου διάσωσης και περίθαλψης κητωδών «Αρίων» Ευγενία Σκούτζου, η νεαρή φάλαινα εθεάθη στη Σαλαμίνα.
Η Ευγενία Σκούτζου δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 πως η φάλαινα δεν φαίνεται να είναι τόσο ταλαιπωρημένη και αφυδατωμένη όσο χθες, δεν κάνει κυκλικές κινήσεις και υπάρχουν πιθανότητες για να επιβιώσει.
Η επιχείρηση απελευθέρωσης στον Άλιμο
Η χθεσινή επιχείρηση απελευθέρωσής της έγινε με τη συνδρομή ιδιωτικού σκάφους, στο οποίο επέβαινε κτηνίατρος και με συνοδεία σκάφους του λιμενικού. Στη φάλαινα, που έφερε μικρό τραύμα στο ρύγχος, είχαν προσφερθεί οι πρώτες βοήθειες, ενώ είχαν διενεργηθεί και ιατρικές εξετάσεις.
Στο σημείο όπου είχε εγκλωβιστεί το θαλάσσιο θηλαστικό είχαν σπεύσει από νωρίς χθες το πρωί στελέχη του ερευνητικού κέντρου διάσωσης και περίθαλψης κητώδων, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Φλοίσβου, περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης με ιδιώτες δύτες καθώς και κτηνίατρος.
Στην ομαδική προσπάθεια συμμετείχαν και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής, η Lifeguard Hellas, η All for Blue και η ΜOm.
Πρόκειται για νεαρή ραμφοφάλαινα, 3,5 μέτρων. Ο ζιφιός, όπως είναι το εκλαϊκευμένο όνομά της, είναι ένα είδος απειλούμενο μεν, αλλά όχι σπάνιο στις ελληνικές θάλασσες, όπου ζει και αναπαράγεται, σύμφωνα με τον «Αρίωνα».
«Είχε βγει την Πέμπτη στον τρίτο λιμανάκι της Βουλιαγμένης», εξηγεί στην «Καθημερινή» η Αμαλία Δρούγα, δρ βιολογίας – ωκεανογραφίας, επιστημονικά υπεύθυνη και συνιδρύτρια του «Αρίωνα». «Τότε, δεν ήταν τραυματισμένο, είχε σταθεί στα βράχια και οι δύτες μας το συνόδευσαν και το οδήγησαν στα ανοιχτά». Λίγες ώρες αργότερα εμφανίστηκε στον Άλιμο έχοντας σπασμένη την κάτω γνάθο.
«Είναι μια φυσιολογική αντίδραση των κητών να βγαίνουν στα ρηχά, όταν συντρέχουν παθολογικά αίτια, για να αναπαυθούν και να αναρρώσουν». Ως εκ τούτου, μπορεί να βρεθεί ένα κήτος στα ρηχά, «απλώς είναι κάτι που δεν γίνεται πάντα αντιληπτό από τους ανθρώπους». Άλλοτε τα κήτη επιβιώνουν και άλλοτε όχι.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη