Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η μνήμη των: Ελευθερίου ιερομάρτυρος και Ανθίας της μητρός, Οσιομάρτυρος Σωσάννης διακονίσσης εν Ελευθερουπόλει.
Αυτό σημαίνει ότι γιορτάζουν όσοι έχουν τα εξής ονόματα:
Ελευθέριος, Λευθέρης, Λευτέρης, Λεφτέρης, Ελευθερία, Ρία, Λευθερία, Λευτερία, Ανθή, Ανθούλα, Άνθια, Άνθεια,Σύλβια,Σωσσάνα, Σωσάνα, Σωσάννα,Ααρών,Αβραάμ, Αβραμία,Αδάμ,Αδαμάντιος, Αδάμος, Αδάμης, Αδάμας, Διαμαντής, Αδαμαντία, Αμάντα, Άντα, Διαμαντούλα, Διαμάντω, Ρουμπίνη,Εύα,Δαβίδ, Δαυίδ,Δαν, Δανάη,Δεβόρα, Δεβώρα, Δεββώρα, Ντέμπορα, Ντέπυ,Εσθήρ,Μελχισεδέχ, Μελχής,Νώε,Ραχήλ,Ρεβέκκα, Μπέκυ,Ρούμπεν, Ρουμπίνη, Ρουμπίνι, Ρουμπίνα,Σάρα, Σάρρα,Ισαάκ,Ιώβ, Ιωβία, Ιώβη,Αιθάν, Αίθαν.
Ο Άγιος Ελευθέριος γεννήθηκε τον 2o αιώνα μ. Χ. στην Ελλάδα (κατά άλλους στην Ρώμη) από πλούσιους γονείς. Τότε αυτοκράτορας ήταν ο Κόμμοδος και ο Σεπτίνος Σεβήρος.
Ορφανός από πατέρα, ανατράφηκε σύμφωνα με τις επιταγές του Ευαγγελίου από την ευσεβέστατη και φιλάνθρωπη μητέρα του, Ανθία η οποία έγινε χριστιανή ακούοντας το κήρυγμα από μαθητές του Απ. Παύλου.
Διακαής πόθος της Ανθίας ήταν να επισκεφτεί τη Ρώμη, που τα χώματά της είχαν βαφτεί με το αίμα των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Κάποτε, λοιπόν, αποφάσισε και πήγε. Μαζί πήρε και το νεαρό γιό της Ελευθέριο. Ο επίσκοπος Ρώμης Ανίκητος (βλέπε 17 Απριλίου), όταν είδε τον Ελευθέριο εκτιμώντας την πολλή νοημοσύνη του, τη θερμή πίστη και το αγνό ήθος του, τον έλαβε υπό την προστασία του.
Σε ηλικία 15 ετών χειροτονήθηκε από τον επίσκοπο Ρώμης Ανίκητο, διάκονος και έπειτα από τρία χρόνια χειροτονήθηκε ιερέας. Από τη θέση αυτή ο Ελευθέριος αγωνίστηκε με ζήλο για τη διδαχή του ποιμνίου του, και σε έργα φιλανθρωπίας. Αργότερα και σε ηλικία είκοσι ετών, με κοινή ψήφο κλήρου και λαού έγινε επίσκοπος Ιλλυρικού, σημερινής Αλβανίας με έδρα την Αυλώνα.
Μα χειροτονήθηκε τόσο μικρός; Στο ερώτημα δίνει απάντηση ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης…. Γράφει σε υποσημείωση του Συναξαριστού του: «Ας μη θαυμάζει κανείς ότι αυτός ο άγιος χειροτονήθηκε σε ηλικία αντίθετη με τους ιερούς κανόνες της 6ης Οικ. Συνόδου και της τοπικής Συνόδου της Νεοκαισαρείας, οι οποίοι ορίζουν ότι ο διάκονος χειροτονείται στη ηλικία των 25 χρόνων, ο πρεσβύτερος στα 30 και ο επίσκοπος πάνω από 30. Αυτό έγινε γιατί ο άγιος Ελευθέριος έζησε πριν ακόμη γίνουν οι παραπάνω κανόνες, οι οποίοι έγιναν αργότερα».
Η χειροτονία του αγίου Ελευθερίου, όπως γράφει κάποιος βιογράφος του, έγινε «κατ’ οικονομίαν» Θεού, λόγω των μεγάλων αρετών και της σοφίας του με την οποία προσείλκυε στον Χριστό τους ειδωλολάτρες. Η γλυκύτητα του λόγου του, που επιβεβαιωνόταν με τα πολλά θαύματα του, έκανε αυτούς που βρίσκονταν στην πλάνη να ασπαστούν την χριστιανική αλήθεια.
Η φήμη της αρετής του Αγίου Ελευθερίου ήταν τόσο μεγάλη που έφτασε μέχρι τη Βρεττανία. Έτσι, ο βασιλιάς της, Λούκιος, έγραψε επιστολή στον Ελευθέριο και του δήλωνε ότι αυτός και ο λαός του επιθυμούσαν να γίνουν χριστιανοί. Ο Ελευθέριος αμέσως ανταποκρίθηκε, στέλνοντας δύο εκπαιδευμένους στην πίστη άνδρες, που κατήχησαν και βάπτισαν χριστιανούς τον Λούκιο με το λαό του.
Όταν ο Σεπτίμιος Σεβήρος πληροφορήθηκε την χριστιανική δράση του Ελευθερίου διέταξε την σύλληψή του. Έπειτα από πολλά βασανιστήρια ο Ελευθέριος οδηγήθηκε από τους ειδωλολάτρες στην αρένα της Ρώμης. Τα άγρια ζώα όμως δεν τον άγγιξαν, γι’ αυτό και αποκεφαλίσθηκε μαζί με την μητέρα του.
Έτσι ο Άγιος Ελευθέριος πέρασε «εἰς τὴν ἐλευθερίαν τῆς δόξης τῶν τέκνων τοῦ Θεοῦ» (Προς Ρωμαίους, η’ 21). Δηλαδή στην ελευθερία της ένδοξης κατάστασης των παιδιών του Θεού.
Η Σύναξή του τελείται στο μαρτύριο αυτού, πλησίον του Ξηρολόφου.
Ο Άγιος Ελευθέριος θεωρείται βοηθός των εγκύων γυναικών. Τους δίνει «καλή λευτεριά». Πολλές γυναίκες επικαλούνται τη βοήθεια του και ακουμπούν το εικονισματάκι του αγίου πάνω τους. Η αντίληψη αυτή αναφέρεται και σ’ ένα προσόμοιο στιχηρό της εορτής. «Τῶν ἐπιτόκων γυναίων Πάτερ κηδόμενος, ἐλευθερίαν δίδως, τῷ Ναῷ σου φοιτώσαις….», δηλαδή, Φροντίζεις Πάτερ τις έγκυες γυναίκες που καταφεύγουν στο ναό σου δίνοντας του ελευθερία….
Αλλα στοιχεία για την ημέρα
Ανατολή ήλιου: 07:33
Δύση ήλιου: 17:06
Διάρκεια ημέρας: 9 ώρες, 33 λεπτά
Σελήνη 11,4 ημερών
Γεγονότα στις 15 Δεκεμβρίου
- 533 Ο Βυζαντινός στρατηγός Βελισσάριος νικά στο Τρικάμαρον τους Βανδάλους του βασιλιά Γελίμερου.
- 687 Ο Σέργιος Α' εκλέγεται Πάπας.
- 1256 Ο Χουλαγκού Χαν καταλαμβάνει και καταστρέφει το φρούριο Αλαμούτ των Ασασίνων, στο σημερινό Ιράν, ως μέρος της επίθεσης των Μογγόλων στην ισλαμική νοτιοδυτική Ασία.
- 1791 Oι πρώτες δέκα τροποποιήσεις του Συντάγματος των Η.Π.Α., γνωστές και ως Διακήρυξη των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, γίνονται νόμος μετά την επικύρωσή τους από την πολιτεία της Βιρτζίνια.
- 1828 O Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας με θέσπισμα συνιστά τα πρώτα δικαστήρια στην Ελλάδα.
- 1914 Ως αποτέλεσμα εκρήξεως μεθανίου 687 άνθρωποι σκοτώνονται σε ανθρακωρυχείο της Ιαπωνίας.
- 1939 Κάνει πρεμιέρα στην Ατλάντα η ταινία «Όσα παίρνει ο άνεμος».
- 1960 Πρόταση για το "πόθεν έσχες" καταθέτει στη Βουλή των Ελλήνων ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής. Το μέτρο αφορά τον εκάστοτε πρωθυπουργό ή πρώην πρωθυπουργό, τους πρώην ή νυν αρχηγούς και εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων και τους στενούς συγγενείς τους.
- 1961 Ο Άντολφ Άιχμαν καταδικάζεται σε θάνατο αφού βρέθηκε ένοχος από ισραηλινό δικαστήριο για 15 ποινικές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων των κατηγοριών για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και για εγκλήματα κατά του εβραϊκού λαού.
- 1961 Ανακίνηση "μακεδονικού ζητήματος" από το Βελιγράδι μέσω του εκπροσώπου του γιουγκοσλαβικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο επαναλαμβάνει τα περί ύπαρξης "μακεδονικής μειονότητας" στην Ελλάδα.
- 1962 Ανακοινώνεται η νέα διοικούσα επιτροπή της Ε.Δ.Α. Πρόεδρος ο Ιωάννης Πασαλίδης.
- 1962 Με την ευκαιρία των γενεθλίων του, ο βασιλιάς Παύλος απονέμει χάρη στο Μανώλη Γλέζο. Χαρίζεται ποινή φυλάκισης ενός έτους και τετραετής εκτόπιση.
- 1970 Πρώτη επιτυχής προσεδάφιση μιας τεχνητής κατασκευής σε έναν άλλο πλανήτη: Το Βενέρα 7 προσεδαφίζεται στην Αφροδίτη.
Γεννήσεις στις 15 Δεκεμβρίου
- 37 Νέρων, Ρωμαίος αυτοκράτορας
- 130 Λούκιος Βήρος, Ρωμαίος αυτοκράτορας
- 1610 Ντάβιτ Τένιερς ο νεότερος, Φλαμανδός καλλιτέχνης
- 1657 Μισέλ
- 1832 Γουστάβος Άιφελ, Γάλλος μηχανικός και αρχιτέκτονας
- 1852 Ανρί Μπεκερέλ, Γάλλος φυσικός
- 1859 Λουδοβίκος Λάζαρος Ζαμένχοφ, Πολωνός ιατρός και γλωσσολόγος
- 1888 Μάξγουελ Άντερσον, Αμερικανός δημοσιογράφος και θεατρικός συγγραφέας
- 1900 Κατίνα Παξινού, Ελληνίδα ηθοποιός
- 1907 Όσκαρ Νίεμαϊερ, Βραζιλιάνος αρχιτέκτονας
- 1907 Νικολάι Νικίτιν, Σοβιετικός πολιτικός μηχανικός
- 1928 Φριντενσράιχ Χουντερτβάσερ, Αυστριακός ζωγράφος και αρχιτέκτονας
- 1933 Άκης Πάνου, Έλληνας τραγουδοποιός
- 1936 Τζο Ντ'Αμάτο, Ιταλός σκηνοθέτης και παραγωγός
- 1956 Ουίλιαμ Όρμπιτ, Άγγλος μουσικός
- 1970 Λόρενς Φάντερμπερκ, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής
- 1979 Έρικ Γιάνγκ, Καναδός παλαιστής
- 1981 Ρομάν Παβλουτσένκο, Ρώσος ποδοσφαιριστής
Θάνατοι στις 15 Δεκεμβρίου
- 1025 Βασίλειος Β´, Βυζαντινός αυτοκράτορας
- 1072 Αλπ Αρσλάν, Τούρκος σουλτάνος
- 1574 Σελίμ Β΄, Οθωμανός σουλτάνος
- 1598 Φίλιπς φαν Μαρνίξ, Φλαμανδός πολιτικός
- 1675 Γιοχάνες Βερμέερ, Ολλανδός ζωγράφος
- 1890 Καθιστός Ταύρος, Ινδιάνος αρχηγός
- 1958 Βόλφγκανγκ Πάουλι, Αυστριακός φυσικός
- 1962 Τσαρλς Λότον, Άγγλος ηθοποιός
- 1966 Ουώλτ Ντίσνεϋ, Αμερικανός δημιουργός κινουμένων σχεδίων, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός
- 1980 Κομνηνός Πυρομάγλου, Έλληνας αντιστασιακός
- 2011 Κρίστοφερ Χίτσενς, Άγγλος δημοσιογράφος
- 2013 Τζόαν Φοντέιν, Βρετανίδα ηθοποιός
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη