Σταϊκούρας για κοινωνικό μέρισμα: Αρχές Δεκεμβρίου η απόφαση για το αν θα δοθεί
Νέα στήριξη στα νοικοκυριά αν αυξηθούν κι άλλο οι τιμές στην ενέργεια - Αρχές Δεκεμβρίου θα αποφασιστεί αν θα δοθεί

Αρχές Δεκεμβρίου θα κριθεί αν τελικά δοθεί το κοινωνικό μέρισμα, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Πρόσθεσε ακόμη πως αυτή τη στιγμή παρακολουθείται η εκτέλεση του προϋπολογισμού και η πορεία των εσόδων.

Τόνισε πως το παραπάνω είναι απαραίτητο να συζητηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε να υπάρχει μια καλύτερη εικόνα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το δημοσιονομικό περιθώριο που υπάρχει για την φετινή χρονιά, ενώ επεσήμανε πως στην περίπτωση που αυξηθούν και άλλο οι τιμές, τότε η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να «επέμβει» περισσότερο.

«Παρακολουθούμε την εκτέλεση του προϋπολογισμού, έχουμε το μήνα Νοέμβριο μπροστά μας, παρακολουθούμε την πορεία εκτέλεσης, την πορεία των εσόδων, παρακολουθούμε και την κρίση». Είναι σημαντικό είναι αν θα αυξηθούν περισσότερο οι τιμές και «μπορεί να χρειαστεί η κυβέρνηση και ορθώς να επέμβει ακόμα περισσότερο φέτος». Αλλά όταν επεμβαίνεις για αντιμετωπίσεις μία κρίση περιορίζονται οι δυνατότητες να δώσεις κάπου αλλού κάποιο άλλο χρηματικό ποσό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Δείτε το βίντεο:

Ο κρατικός Προϋπολογισμός που θα κατατεθεί την Παρασκευή στη Βουλή δεν περιλαμβάνει πρόσθετες παρεμβάσεις για οποιοδήποτε κλάδο διευκρίνισε ο Χ. Σταϊκούρας μιλώντας και στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Υπογράμμισε πως το επόμενο χρονικό διάστημα θα αξιολογηθεί εκ νέου ο δημοσιονομικός χώρος με ορίζοντα αποφάσεων, σε πολιτικό επίπεδο, τον Δεκέμβριο. Σε ερώτηση για την διανομή μερίσματος είπε πως αν αν υπάρχει πρόσθετο περιθώριο να δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και της υγειονομικής κρίσης.

«Φέτος η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει μία δίδυμη, κρίση υγειονομική και ενεργειακή. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία πρέπει να σταθεί δίπλα στα ελληνικά νοικοκυριά» ανέφερε και συμπλήρωσε πως οι προτεραιότητες θα διαμορφωθούν ανάλογα με την ένταση αυτών των προβλημάτων.

«Προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν και είναι να περιοριστούν οι συνέπειες από την ενεργειακή κρίση στους ελληνικούς προϋπολογισμούς, θα πρέπει λοιπόν να δούμε τι θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες σε αυτό το πεδίο και ταυτόχρονα να δούμε τι ανάγκες υπάρχουν στο υγειονομικό πεδίο. Αν υπάρχει λοιπόν δημοσιονομικούς χώρος θα κατευθυνθεί στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης», όπως είπε.

Για τον νέο προϋπολογισμό, ανέφερε ότι αυτός θα προβλέπει ανάπτυξη στην περιοχή του 7% (εφέτος), συρρίκνωση της ανεργίας και εκτόξευση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Ταυτόχρονα, θα περιλαμβάνονται όλες οι μειώσεις φόρων και εισφορών που έχουν νομοθετηθεί.

Ειδικά για τον πληθωρισμό, είπε ότι θα προβλέπεται άνοδος 0,5% εφέτος σε ετήσια βάση και 1% το 2022. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «δεν θα μου έκανε έκπληξη, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο εφέτος να κινηθεί υψηλότερα σε σχέση με τον Οκτώβριο, δεν θα μου έκανε έκπληξη να είναι της τάξης του 4%», ενώ δήλωσε αισιόδοξος ότι φαίνεται να υπάρξει αποκλιμάκωση από το α' τρίμηνο του 2022 για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες και από το β' τρίμηνο για το ενεργειακό κόστος.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pikantika-fagita.jpg
National Geographic: «Μαγειρέψτε σαν Έλληνες» - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχωρίζει γαστρονομικά
Μαγειρέψτε σαν Έλληνες στην πατρίδα του Τσελεμεντέ - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχώρισε γαστρονομικά το βρετανικό περιοδικό National Geographic
National Geographic: «Μαγειρέψτε σαν Έλληνες» - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχωρίζει γαστρονομικά
ipourgeio_paideias
Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση στην περιοχή τοποθέτησής τους
Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους
Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση στην περιοχή τοποθέτησής τους