Πλημμύρες στην Εύβοια
© Intime p.a.
Βιβλική καταστροφή στη Βόρεια Εύβοια - Η κακοκαιρία «Αθηνά» έριξε 700 χιλιοστά βροχής σε 72 ώρες στη Ζαγορά Πηλίου - Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Η κακοκαιρία «Αθηνά» σαρώνει το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας, περιλαμβανομένης της Αττικής.

Τα σημαντικότερα προβλήματα καταγράφηκαν την Κυριακή στην πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια, όπως και στο Πήλιο και στη Δυτική Πελοπόννησο.

Πλημμύρες στην Εύβοια

Αυτοψία στη Βόρεια Εύβοια

Αυτοψία στα Βασιλικά και στην Αγία 'Αννα της Βόρειας Εύβοιας, πραγματοποίησε κυβερνητικό κλιμάκιο που μετέβη στις περιοχές που επλήγησαν από την ισχυρή βροχόπτωση.

Στο κλιμάκιο συμμετείχαν ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σίμος Κεδίκογλου.

«Η Πολιτεία όπως και σε άλλες περιπτώσεις θα είναι δίπλα προς την αποκατάσταση αυτών των ζημιών», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τριαντόπουλος ενώ προσέθεσε ότι ήδη έχουν δρομολογήσει τις επόμενες ημέρες, Δευτέρα ή Τρίτη μία έκτακτη χρηματοδότηση προς την Β. Έυβοια ύψους 20 εκατ. ευρώ σε συνέχεια της ωρίμανσης του σχεδιασμού που είχαν τις προηγούμενες μέρες για το κομμάτι των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν μετά τις πυρκαγιές.

plimmires-evoia.jpg

Σημειώνεται ότι η ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, βρίσκονται σε συνεχή επαφή και επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό και όλες τις τοπικές Αρχές, προκειμένου να παρασχεθεί άμεσα κάθε δυνατή συνδρομή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να κινητοποιηθούν περαιτέρω δυνάμεις, εφόσον χρειαστεί, ενώ όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος στην περιοχή έχουν τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής και ήδη βρίσκονται σε διασπορά.

Παράλληλα, συνδράμει η 1η ΕΜΑΚ και 7η ΕΜΑΚ με ομάδα Υποβρυχίων Διασώσεων και διασωστικές λέμβους, καθώς και 2 ερπυστριοφόρα οχήματα.

Πλημμύρες στην Εύβοια

Είχαν καθαρίσει τα ρέματα αλλά δεν είχαν ξεκινήσει οι αντιδιαβρωτικές εργασίες στο δάσος

Για τις μεγάλες καταστροφές μίλησε και ο δήμαρχος Ιστιαίας - Αιδηψού, κ. Γιάννης Κοτζιάς, ο οποίος δήλωσε στο Open TV ότι οι υπηρεσίες του δήμου μετρούν τις ζημιές που έχουν σημειωθεί και προσπαθούν να δώσουν πρόσβαση σε κομμάτια του οδικού δικτύου απομακρύνοντας βράχια και λάσπες, αλλά και να διευθετήσουν τα ρέματα που ξεχείλισαν γιατί αναμένονται και άλλες βροχές.

«Οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες και στο Ψαροπούλι και στα Βασιλικά, όχι μόνο  σε σπίτια αλλά και σε εγκαταστάσεις δρόμους, δίκτυα ύδρευσης. Είναι ζημιές που έρχονται και συμπληρώνουν την καταστροφή των πυρκαγιών του Αυγούστου», τόνισε και πρόσθεσε ότι ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κ. Τριαντόπουλος είναι στο σημείο για να μεταφέρει στον πρωθυπουργό τις καταστροφές.

 Για τα αντιπλημμυρικά έργα σημείωσε ότι «είχαν καθαριστεί τα ποτάμια και τα ρέματα, αλλά δεν είχαν ξεκινήσει αντιδιαβρωτικές εργασίες στο δάσος. Μία λύση σωτηρίας είναι να δημιουργηθούν φράγματα σε σημεία της ορεινής κοίτης που θα μπορούν να κρατήσουν τα νερά και θα δώσουν τέλος στις πλημμύρες».

Πλημμύρες στην Εύβοια

Η κακοκαιρία «Αθηνά» έριξε 700 χιλιοστά βροχής σε 72 ώρες στη Ζαγορά Πηλίου

Στο Ανατολικό Πήλιο, τα φαινόμενα παρουσιάζουν πολύ μεγάλη διάρκεια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το απόγευμα της Πέμπτης 7/10 έως το απόγευμα τις Κυριακής 10/10, ο αθροιστικός υετός που έχει καταγραφεί στη Ζαγορά Πηλίου μέσα σε 72 ώρες, ξεπερνά τα 700 χιλιοστά (τα 473 στις 9/10 και έως το απόγευμα σήμερα), ύψος βροχής σχεδόν διπλάσιο από το ετήσιο ύψος βροχόπτωσης της Αθήνας.

Τόσο στο Πήλιο, όσο και στη Βόρεια Εύβοια, τα ισχυρά φαινόμενα παρουσιάζουν έντονη τοπικότητα. Η τοπικότητα των φαινομένων έχει αποτυπωθεί ξεκάθαρα στο Πήλιο, κάτι που όμως δεν έχει επιτευχθεί στη Βόρεια Εύβοια, καθώς στις εκτάσεις που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, λειτουργούν μόνο τρεις μετεωρολογικοί σταθμοί.

Περιπτώσεις όπως αυτές, σύμφωνα με το meteo, αναδεικνύουν την ανάγκη για ύπαρξη πυκνού δικτύου μετεωρολογικών σταθμών στη χώρα, με σκοπό την έγκαιρη και ακριβή αποτύπωση των τρεχουσών καιρικών συνθηκών, ανάγκη η οποία στη Βόρεια Εύβοια κρίνεται επιτακτική. Σε συνδυασμό με τα δεδομένα των μετεωρολογικών δορυφόρων, θα υπάρχει έτσι η δυνατότητα συνεχούς παρατήρησης της εξέλιξης των ισχυρών και επικινδύνων φαινομένων

Θεσσαλονίκη: Ζημιές στην Ευκαρπία λόγω κακοκαιρίας

Ζημιές σημειώθηκαν στην περιοχή της Ευκαρπίας στη Θεσσαλονίκη το βράδυ της Κυριακής, λόγω του έντονου αέρα και της βροχής, που είχαν σαν αποτέλεσμα την πτώση ενός δέντρου και μιας πινακίδας, όπως αναφέρει το thesstoday.gr.

244802820_568087447582177_7512923645144494714_n-768x732.jpg

Ειδικότερα, αργά το βράδυ της Κυριακής εξαιτίας της επέλασης της κακοκαιρίας η ταμπέλα ενός φαρμακείου σε κεντρικό δρόμο έπεσε, ενώ το ίδιο συνέβη και με ένα δέντρο προς το τέρμα των λεωφορείων στην περιοχή Πλατάνια.

Κακοκαιρία στη Θεσσαλονίκη

Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ σήμερα, Δευτέρα 11 Οκτωβρίου, στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την κεντρική Στερεά νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Στα υπόλοιπα νεφώσεις παροδικά αυξημένες, στα ηπειρωτικά θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες μέχρι τις απογευματινές ώρες ενώ τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν και στο βόρειο Αιγαίο.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο και στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Στο βόρειο Αιγαίο τις πρώτες πρωινές ώρες από ανατολικές διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια τους 20 βαθμούς, στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 29 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 23 με 25 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες οι οποίες στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Πρόσκαιρη ύφεση των φαινόμενων στην κεντρική Μακεδονία τις μεσημβρινές ώρες.

Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Πρόσκαιρη εξασθένηση των φαινομένων τις μεσημβρινές ώρες.

Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η μέγιστη 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Στη Θεσσαλία και τις Σποράδες ισχυρές βροχές και καταιγίδες με εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες.

Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες έως τις απογευματινές ώρες.

Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στα δυτικά όπου είναι πιθανό να σημειωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.

Ανεμοι: Νοτιών διευθύνσεων 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 17 έως 26 και στην Κρήτη τοπικά έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα βορειότερα νησιά σποραδικές καταιγίδες. Στα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις.

Ανεμοι: Στα βόρεια νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Στα νότια βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Εύβοια

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Εξασθένηση των φαινομένων από τις απογευματινές ώρες.

Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 16 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Πρόσκαιρη ύφεση των φαινομένων το μεσημέρι.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 19 βαθμούς Κελσίου

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα