Η Πολιτεία χειραγωγεί και επιτρέπει, η Κοινωνία θα αντιδράσει;
«Σε αυτή την κοινωνία όπου επανέρχεται δριμύτατο το πατρίς, θρησκεία, οικογένεια, πρέπει να αντιδράσουμε και να αναλάβουμε όλες-οι τις ευθύνες μας»

Ένα ακόμη τραγικό θύμα γυναικοκτονίας, μια εικοσάχρονη κοπέλα έπεσε θύμα του 33 χρόνου συζύγου, μια υπόθεση που   μας συντάραξε και μας ταρακούνησε. Επί ,37 μέρες παρουσιάζονταν στα ΜΜΕ η εικόνα του αγαπημένου ζευγαριού ,με τον ονειρικό γάμο σε εξωτικό προορισμό ,τον υπεράνω υποψίας  εύπορο, πιλότο σύζυγο, τον Μπάμπη. Επί,37 μέρες ο ψυχρός δολοφόνος έλεγε ψέματα και παραπλανούσε για να σώσει το τομάρι του.

Εμείς, ως κοινωνία, θέλαμε δεν θέλαμε πληροφορηθήκαμε για αυτό τον “μοναδικό έρωτα” από την ευαίσθητη ηλικία των 15 της κοπέλας  και του 28 χρόνου τότε πιλότου. Μπήκαμε στην μεζονέτα της φρίκης ,είδαμε ρεπορτάζ παραπλανητικά και αντικρίσαμε να κάνει δηλώσεις ανέκφραστος και ψυχρός ο καθ ομολογία δολοφόνος, ο πιλότος, ο Μπάμπης. Είδαμε ακόμα προχθές όταν βοούσε η είδηση ότι αυτός είναι ο δολοφόνος, να μας σερβίρουν ως είδηση το σφιχταγκάλιασμα του στην μάνα του θύματος και τον τρεμάμενο επικήδειο που είχε αναφωνήσει στην κηδεία.

Παρακολουθήσαμε μαθήματα από γνωστό τηλεμαιντανό συνδικαλιστή της αστυνομίας, από τον τηλεοπτικό αέρα, πως θα σκοτώσει κάποιος την γυναίκα του και θα την γλιτώσει με λίγα χρονάκια, αρκεί να μην είναι βλάκας .Μάθαμε εκ των υστέρων ότι λίγο-πολύ η αστυνομία είχε καταλάβει από τις πρώτες  μέρες τα ψέματα του γυναικοκτόνου, περί ληστείας αλλά ήθελε να τον “δέσει”. Στο μεταξύ όλο το προηγούμενο διάστημα έδιναν και έπαιρναν οι διαρροές ότι οι ανύπαρκτοι ληστές ήταν Αλβανοί  ή Γεωργιανοί σεσημασμένοι κακοποιοί, έψαχναν σε κύκλους υπόπτων, στοχοποιούσαν και τροφοδοτούσαν το ρατσιστικό μένος προς τον ξένο και δηλητηρίαζαν για μια ακόμη φορά τον κόσμο με μίσος και ξενοφοβία. Αυτό ήταν το βολικό και ευχάριστο για την πολιτεία και τα ΜΜΕ σενάριο. Σε όλο αυτό το διάστημα ο δολοφόνος αλώνιζε ,επικοινωνούσε με τα κανάλια, κοπλιμεντάριζε τα «παιδιά» της αστυνομίας και ποιος ξέρει τι πρόλαβε να κάνει ή να κρύψει.

Συνειδητοποιήσαμε, όμως ξανά ότι ως κοινωνία έχουμε πρόβλημα σοβαρό και το πρόβλημα δεν ήλθε από αλλού, αλλά από την διπλανή πόρτα του ευυπόληπτου, καλομίλητου  και γελαστού νέου.  Βέβαια για να βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους ,το ζήτημα αυτό δεν έχει χώρα προέλευσης αλλά έχει να κάνει με την γενικευμένη νοοτροπία μιας ανδροκρατούμενης και πατριαρχικής κοινωνίας, με διακρίσεις άνδρα και γυναίκας, γεμάτη στερεότυπα και ανισότητες. Μια κοινωνία, όπου ακόμα η γυναίκα αντιμετωπίζεται από πολλούς ως χειριστικό αντικείμενο του υπερόπτη και δυνάστη συζύγου που την θέλει περίπου ως άλλο ένα έπιπλο του σπιτιού.

Σε  αυτή την κοινωνία, με απόλυτη ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης ενισχύονται αυτά τα πρότυπα, αφού με τον νόμο της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας ο κακοποιήτης, δυνάστης ή ακόμα και βιαστής σύζυγος-πατέρας θα μπορεί να έχει ίσα δικαιώματα για το παιδί. Σε αυτή την κοινωνία , ετοιμαζόταν το  οπισθοδρομικό συνέδριο της γονιμότητας με ομιλητές τους εκπροσώπους της σκληρής ακροδεξιάς της ΝΔ, όπου λίγο-πολύ αναπαρήγαγαν αυτά το μοντέλο της γυναίκας αναπαραγωγικής μηχανής, η οποία  έχασε τον δρόμο της κάνοντας επαγγελματική καριέρα και έχοντας άλλα ενδιαφέροντα εκτός της οικογένειας.

Σε αυτή την κοινωνία λοιπόν, υπάρχουν  και γίνονται αποδεκτά τα πρότυπα του άνδρα ,που συνάπτει σχέση με ανήλικη ,την παντρεύεται και την χειρίζεται απόλυτα. Σε αυτή την κοινωνία όπου επανέρχεται δριμύτατο το πατρίς, θρησκεία, οικογένεια, πρέπει να αντιδράσουμε και να αναλάβουμε όλες-οι τις ευθύνες μας.

Δεν παραδινόμαστε σε μια ακροδεξιά-συντηρητική, νοοτροπία που δολοφονεί καθημερινά γυναίκες, αλλά και εμείς ως  γυναίκες, μάνες, σύζυγοι, εκπαιδευτικοί, πολίτες, να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, να έχουμε στάση ζωής και να μιλάμε στους μαθητές μας, με πρότυπο τις αρχές της ισότητας, της δικαιοσύνης, της ίδιας μεταχείρισης, των ίσων ευκαιριών και του απόλυτου δικαιώματος της επιλογής και της αυτοδιάθεσης.

Ευαγγελία Μανιτσούδη-εκπαιδευτικός

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΕΑΠ
ΕΑΠ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις εισαγωγής για το 2024/2025 - Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας βασιζόμενη στον χρόνο υποβολής αίτησης
Η προθεσμία αιτήσεων λήγει στις 14 Ιουνίου
ΕΑΠ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις εισαγωγής για το 2024/2025 - Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας βασιζόμενη στον χρόνο υποβολής αίτησης
servia
Η ανυπακοή του Μαρίνου Ριτσούδη: ο Έλληνας που στη Σερβία λατρεύεται ως ήρωας ενώ στη χώρα μας έχει ξεχαστεί
Εκεί κάπου στους δρόμους του Βελιγραδίου, στη συνοικία Drojol υπάρχει ένα τοιχογράφημα, ένα γκράφιτι δηλαδή, με την μορφή ενός Έλληνα
Η ανυπακοή του Μαρίνου Ριτσούδη: ο Έλληνας που στη Σερβία λατρεύεται ως ήρωας ενώ στη χώρα μας έχει ξεχαστεί