αγάπη, αλληλεγγύη, ζωή, κορονοϊός
Τώρα είναι η ώρα της μεγάλης ευθύνης. Η προσωπική μας στάση για πρώτη φορά έχει τόσο μεγάλη κοινωνική επίδραση.

Ξαφνικά το δεδομένο μεταμορφώνεται σε ζητούμενο. Το ελάχιστο γίνεται μέγιστο. Το μέχρι πρότινος καθημερινό φαντάζει ονειρεμένο. Το συνηθισμένο μετασχηματίζεται σε ζηλευτό.

Και εκεί που φαντασιωνόμαστε τις χώρες της ουτοπίας βρεθήκαμε στα περίχωρα της δυστοπίας. Δεν ξέρουμε που είναι τα σκοτάδια, αφού σε κάθε άνθρωπο μπορούν να φωλιάζουν. Τις σχέσεις μας καλούμαστε να συρρικνώσουμε, την κοινωνικότητά μας να ακυρώσουμε, τη ζωή μας να αμαυρώσουμε.

Οι εστίες και τα σπιτικά γνωρίζουν κι άλλες λειτουργίες. Βλέπουν και νέες  συμπεριφορές των ανθρώπων τους. Οι οικογένειες αναδιαμορφώνουν σχέσεις και συναισθήματα. Δοκιμάζονται πολλά καθημερινά πράγματα. Στα σπίτια και στα διαμερίσματα δεν λαμβάνουν χώρα οι συνηθισμένες λειτουργίες, οι εικόνες έχουν αλλάξει.     

Ποιος μπορεί να προσδιορίσει όχι το μακρινό μέλλον μα την αυριανή ημέρα; Πώς θα συνειδητοποιήσουμε ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα με τη μορφή που ξέραμε; Πάει τελείωσε αυτός ο κόσμος. Η ιστορία δεν γυρίζει σελίδα – αλλάζει κεφάλαιο. “Καλώς ήλθατε στη meta – covid 19 era”. Ζούμε στο μεταίχμιο δύο ιστορικών περιόδων.

Υπάρχουν και οι αρνητές και οι συνωμοσιολόγοι - πάντα υπήρχαν. Τι αρνούνται; Την πραγματικότητα. Για ποιες συνωμοσίες μιλάνε; Μα των λαϊκιστών τον σκοταδισμό ασπάζονται, με πρώτο και καλύτερο απ’ αυτούς τον απερίγραπτο Τραμπ. Δεν θέλουν τον ορθολογισμό και τις τεκμηριωμένες αναλύσεις. Θέλουν τα σκοτάδια να ρίξουν φως στη ζωή! Η αυθαιρεσία της σκέψης τους γοητεύει. Ο καθένας μπορεί να πλέξει τη δική του φαντασίωση ως κομμάτι της πραγματικότητας ή και να τη θεωρεί ως τη μεγάλη εικόνα της ζωής.

O Timothy Snyder έχει ήδη περιγράψει στο βιβλίο του “Απέναντι στην τυραννία: 20 μαθήματα από τον 20ο αιώνα”, το σχετικό φαινόμενο. “Είμαστε σε έναν κόσμο διαβρωμένο από θεωρίες συνωμοσίας, όπου παρασυρόμαστε από την ιδέα των κρυμμένων πραγματικοτήτων και των σκοτεινών συνωμοσιών που εξηγούν τα πάντα. Αυτό σηματοδοτεί τις απαρχές του ολοκληρωτισμού. Η μετα- αλήθεια είναι προ-φασισμός”.     

Όχι, τώρα δεν είμαστε στον Μεσαίωνα. Δεν πετάμε τους ανθρώπους έξω από τις πόλεις. Δεν πιστεύουμε ότι ο Θεός τους (και μας) τιμωρεί, όπως ισχυριζόταν η Καθολική εκκλησία. Τώρα είμαστε στη μετανεωτερική εποχή. Η επιστήμη έχει γίνει η παγκόσμια, η καθολική κοσμοθεωρία. Διαμορφώνει όλο και περισσότερο τους δρόμους της ζωής μας.

Ο ορθολογισμός έχει βαθιές ρίζες. Η ελευθερία του λόγου μαζί με την αντιπροσωπευτική δημοκρατία διαμορφώνουν την επόμενη ημέρα της αισιοδοξίας. Η επιστήμη φράσσει την επέλαση του ιού. Η γνώση φωτίζει τα μαύρα σκοτάδια. Η υπεύθυνη στάση των πολιτών ανοίγει τους περιορισμένους ορίζοντες, για να έρθει το γλυκοχάραμα. 

27 Δεκεμβρίου 2020, είναι η αρχή του τέλους της πανδημίας. Η ελπίδα φανερώνεται. Να τα πρώτα σημάδια, που παίρνουμε την όλη υπόθεση ακόμα πιο αποφασιστικά.  “Η πλειονότητα των χωρών-μελών της ΕΕ ξεκινά σήμερα ταυτόχρονα τις εκστρατείες εμβολιασμού κατά του νέου κοροναϊού… Το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την αμερικανική Pfizer και τη γερμανική BioNTech «προστατεύει το 95% των ανθρώπων από τις πιο σοβαρές μορφές (της Covid-19) και θα σώσει πολλές ζωές», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν…

Στη Γερμανία, ο πρώτος άνθρωπος που έλαβε το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech ήταν μια γυναίκα 101 ετών, η Έντιτ Κβοϊτσάλα, που φιλοξενείται σε οίκο ευγηρίας στη Σαξονία-Άνχαλτ”.  (Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων).

Όχι, δεν τελειώσαμε. Αλλά να η καμπύλη των θυμάτων της πανδημίας επιπεδώνεται και αρχίζει να έχει “τα κοίλα προς τα κάτω”. Τώρα είναι η ώρα της μεγάλης ευθύνης. Η προσωπική μας στάση για πρώτη φορά έχει τόσο μεγάλη κοινωνική επίδραση. Η αγάπη, η αλληλεγγύη, η ζωή μας καλούν!

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σχολική βία
ΟΛΜΕ για την επίθεση με σφυρί και μαχαίρι σε σχολείο: Αβοήθητοι οι εκπαιδευτικοί ενώ η πολιτεία περιμένει λύσεις από μια πλατφόρμα
Η ΟΛΜΕ ζητά την άμεση λήψη μέτρων, όπως πρόσληψη ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών σε κάθε σχολείο, αντισταθμιστικά μέτρα, υποστηρικτικές δομές για...
ΟΛΜΕ για την επίθεση με σφυρί και μαχαίρι σε σχολείο: Αβοήθητοι οι εκπαιδευτικοί ενώ η πολιτεία περιμένει λύσεις από μια πλατφόρμα
άνεργοι
ΔΥΠΑ: 5.000 θέσεις για ανέργους με μισθό 12.264 ευρώ- Ποιους αφορά το πρόγραμμα
Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης με έμφαση στην πράσινη οικονομία και τις γυναίκες και επιχορήγηση 12.264 ευρώ για κάθε θέση...
ΔΥΠΑ: 5.000 θέσεις για ανέργους με μισθό 12.264 ευρώ- Ποιους αφορά το πρόγραμμα
sillalitirio-ekpaideutikoi.jpg
Αξιολόγηση: Ανυποχώρητη η βάση των εκπαιδευτικών - Ηδη 24 ΣΕΠΕ/ΕΛΜΕ επαναπροκήρυξαν απεργία-αποχή
Ο αγώνας στα χέρια των Πρωτοβάθμιων σωματείων και των εκπαιδευτικών - Ζητούν επαναπροκήρυξη απεργίας-αποχής και από τις Ομοσπονδίες
Αξιολόγηση: Ανυποχώρητη η βάση των εκπαιδευτικών - Ηδη 24 ΣΕΠΕ/ΕΛΜΕ επαναπροκήρυξαν απεργία-αποχή