epeisodia alvania
Οργή για τη δολοφονία του 25χρονου Klodian Rasha στην Αλβανία - Επεισόδια και άγρια καταστολή από την αστυνομία

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις και τα επεισόδια στην Αλβανία, με αφορμή τη δολοφονία του 25χρονου Klodian Rasha από αστυνομικό. Πολίτες συγκεντρώθηκαν και πάλι έξω από το υπουργείο Εσωτερικών και στην πλατεία «Skëndrebej», στα Τίρανα.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στην περιοχή και προχώρησαν σε ρίψη δακρυγόνων κατά του πλήθους. Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και στην Αυλώνα, στην πλατεία Flag, με τους διαδηλωτές να ζητούν δικαιοσύνη για τη δολοφονία του 25χρονου.

Η καταστολή που εφαρμόζει η αστυνομία είναι άγρια, ενώ σε βίντεο των αλβανικών ΜΜΕ διακρίνονται αστυνομικοί να ρίχουν χημικά στο πρόσωπο διαδηλωτή, ενώ ο ίδιος φαίνεται πως έχει τραυματιστεί στο κεφάλι. 

Έντι Ράμα: Το όπλο ανήκε στο κράτος και η συγνώμη ανήκει στο κράτος

«Το όπλο ανήκε στο κράτος και η συγνώμη ανήκει στο κράτος», τόνισε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Έντι Ράμα, αναφορικά με τη δολοφονία του 25χρονου Klodian, χαρακτηρίζοντας «απερίγραπτη» την ενέργεια του αστυνομικού.

«Σοκαριστικά νέα για ολόκληρη την κοινωνία» είπε ο Ράμα σε σημερινές του δηλώσεις και συνέχισε: «Μόλις πήγα στην οικογένεια του αποθανόντος, γεγονός που με άγγιξε πάρα πολύ. Θέλουμε δικαιοσύνη, όχι πολιτικό θόρυβο. Θέλουμε να εκφράσουμε τη συγγνώμη και τα συλλυπητήρια μας. Είναι δύσκολο να περιγράψουμε τον πόνο μας. Η δικαιοσύνη είναι το μόνο που απομένει αφού χάνεται μια ψυχή. Η δολοφονία ενός άντρα με ανεξήγητο τρόπο χωρίς να συνδεθεί με οποιαδήποτε πράξη. Το όπλο ανήκε στο κράτος και η συγνώμη ανήκει στο κράτος. Η νομική τιμωρία του θύτη έχει περάσει στα χέρια της δικαιοσύνης και θα δικαστεί με πλήρη αμεροληψία. Η δικαιοσύνη έχει την τελευταία λέξη».

Ωστόσο, ο Έντι Ράμα επωφελήθηκε να υπερασπιστεί το έργο της αστυνομίας και για να καταφερθεί κατά του προέδρου της Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα και της αντιπολίτευσης, οι οποίοι, κατά τον Ράμα, βρίσκονται πίσω από τις διαδηλώσεις στο όνομα του αδικοχαμένου νεαρού για πολιτικά τους οφέλη.

Υπενθυμίζεται ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση καταδίκασε το γεγονός, χαρακτηρίζοντας την εκτέλεση του νεαρού, ως αποκορύφωμα της υπέρμετρης χρήσης βίας κατά των πολιτών και ως ένδειξη αξιοποίησης της αστυνομίας σε όφελος της κυβερνητικής πολιτικής και συμφερόντων.

«Έθαψα τον γιο μου-Απαιτούμε δικαιοσύνη»

Την ίδια ώρα, ο πατέρας του αδικοχαμένουν Klodian ζητάει δικαιοσύνη.

«Έθαψα τον γιο μου. Εύχομαι αυτό που μας συνέβη να μην συμβεί σε κανέναν άλλον. Το κράτος πρέπει να κάνει το καθήκον του. Ως λαός απαιτούμε δικαιοσύνη. Επιδιώκουμε να βρούμε ελπίδα στο νόμο. Όπως και ο γιος μου έτσι είστε και όλοι εσείς. Όσοι είναι γονείς, γνωρίζουν καλύτερα τον πόνο μου» δήλωσε σε δημοσιογράφους.

«Δεν υπηρετώ καμία πολιτική ιδέα, παρά μόνο την οικογένειά μου. Για την οικογένεια μου είμαι υποχρεωμένος να μιλήσω για χάρη του γιου μου, τον οποίο έθαψα σήμερα. Ο δικαστής, το κράτος πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους και να αποδώσουν δικαιοσύνη. Ο ένοχος να πάει εκεί που του αξίζει» ανέφερε ακόμα.

Προσπάθεια συγκάλυψης από την αστυνομία;

Η αποτρόπαιη δολοφονία του 25χρονου Klodian Rasha γεννά πολλά ερωτηματικά σχετικά με τη στάση του αστυνομικού, αλλά και της αστυνομίας, αμέσως μετά το περιστατικό.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την ενσωματωμένη στη στολή του αστυνομικού κάμερα να ήταν απενεργοποιημένη. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι περίπου 40 με 65 κάμερες αστυνομικών βρίσκονται εκτός λειτουργίας, καθώς, όπως ισχυρίζονται οι αρχές, δεν έχουν επισκευαστεί επειδή έχει λήξει η σύμβαση. 

Το χρονικό της δολοφονίας

Όπως έγινε γνωστό, όλα ξεκίνησαν το βράδυ της Τρίτης όταν ένας 25χρονος έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών στην περιοχή Laprakë των Τιράνων. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο νεαρός άνδρας έκανε «ύποπτες κινήσεις» και τράπηκε σε φυγή όταν τού ζητήθηκε να σταματήσει, ενώ σύμφωνα με τις αρχές οπλοφορούσε.

Η αστυνομία ισχυρίζεται μάλιστα ότι το θύμα φέρεται να «έτρεξε, κρατώντας ένα σκληρό αντικείμενο που έμοιαζε με όπλο προς τον αστυνομικό», ενώ «μετά την επιθεώρηση της σκηνής και της γύρω περιοχής, βρέθηκε στο σημείο ένα πυροβόλο όπλο που υποπτεύεται ότι ανήκε στον 25χρονο».

Αργότερα όμως η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων ανακοίνωσε ότι το όπλο που συμπεριλήφθηκε στα αποδεικτικά στοιχεία «βρέθηκε σε ένα από τα σοκάκια που περνούσε ο νεαρός όταν τον κυνηγούσε η αστυνομία».

Ο 25χρονος δολοφονήθηκε, καθώς ο αστυνομικός δεν μπόρεσε να τον φτάσει και πυροβόλησε προς το μέρος του. Μετά τον θάνατο του νεαρού ο αστυνομικός συνελήφθη και πλέον αντιμετωπίζει την κατηγορία για ανθρωποκτονία πέρα από τα απαραίτητα όρια αυτοάμυνας.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του θύματος.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ
Πανελλήνιες 2024: Αυτές είναι οι τροποποιήσεις στην κατάταξη των σχολών στα Επιστημονικά Πεδία
Πανελλήνιες 2024: Τροποποιείται η κατάταξη των Σχολών, των Τμημάτων και των Εισαγωγικών Κατευθύνσεων Τμημάτων στα Επιστημονικά Πεδία
Πανελλήνιες 2024: Αυτές είναι οι τροποποιήσεις στην κατάταξη των σχολών στα Επιστημονικά Πεδία
xarokopeio.jpg
Αποτελέσματα Εκλογής Εσωτερικών Μελών Συμβουλίου Διοίκησης Χαροκοπείου Πανεπιστημίο
Η ψηφοφορία διεξήχθη ομαλά από την έναρξη, ώρα 10:00, μέχρι τη λήξη της, ώρα 14:00. Δεν υποβλήθηκαν ενστάσεις.
Αποτελέσματα Εκλογής Εσωτερικών Μελών Συμβουλίου Διοίκησης Χαροκοπείου Πανεπιστημίο