κορονοϊός
Σύμφωνα με το Αμερικάνικο CDC και το FERN (food reporting and mapping network) μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος έκθεσης μεταξύ των εργαζομένων στη μεταποίηση κρέατος και πουλερικών

Πολλαπλές εστίες COVID-19 μεταξύ των εργαζομένων σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας κρέατος και πουλερικών έχουν εμφανιστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες πρόσφατα, ώστε το CDC να δώσει ειδικές οδηγίες για τους εργαζόμενους στον τομέα της μεταποίησης κρέατος και πουλερικών και στους εργοδότες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ασχολούνται με την επεξεργασία βοείου κρέατος, χοιρινού κρέατος και πουλερικών. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Μαρία Γαβριατοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν τα δεδομένα.

Οι εργαζόμενοι που ασχολούνται με τη μεταποίηση κρέατος και πουλερικών δεν εκτίθενται στο SARS-CoV-2 μέσω των προϊόντων κρέατος που χειρίζονται. Ωστόσο, το περιβάλλον της εργασίας τους—γραμμές επεξεργασίας και άλλες περιοχές σε πολυσύχναστες εγκαταστάσεις όπου έχουν στενή επαφή με συναδέλφους και επόπτες—μπορεί να συμβάλουν σημαντικά στην πιθανή έκθεσή τους. Ο κίνδυνος επαγγελματικής μετάδοσης του SARS-CoV-2 εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Εκτός από το ψυχρό και με υγρασία περιβάλλον που υπάρχει αναγκαστικά στους χώρους αυτούς, άλλοι διακριτοί παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο έκθεσης των εργαζομένων στο SARS-CoV-2 στους χώρους εργασίας μεταποίησης κρέατος και πουλερικών περιλαμβάνουν:

  • Μειωμένη απόσταση μεταξύ των εργαζομένων: οι εργαζόμενοι στη μεταποίηση κρέατος και πουλερικών συχνά συνεργάζονται μεταξύ τους στις γραμμές μεταποίησης. Οι εργαζόμενοι μπορεί επίσης να είναι κοντά ο ένας στον άλλο σε άλλες χρονικές στιγμές, όπως κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, ή στα αποδυτήρια.
  •  Διάρκεια της επαφής – οι εργαζόμενοι στη μεταποίηση κρέατος και πουλερικών συχνά έχουν παρατεταμένη εγγύτητα με τους συναδέλφους (π.χ. για 10-12 ώρες ανά βάρδια). Η συνεχής επαφή με δυνητικά μολυσματικά άτομα αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης του SARS-CoV-2.
  • Τύπος επαφής – οι εργαζόμενοι στην επεξεργασία κρέατος και πουλερικών μπορεί να εκτεθούν στον μολυσματικό ιό μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων στον αέρα. Επειδή συνήθως στους χώρους αυτούς λειτουργούν ψυγεία που προκαλούν θόρυβο,  οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να μιλούν δυνατά, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα μετάδοσης του ιού. Είναι επίσης πιθανό ότι η έκθεση θα μπορούσε να προκύψει από την επαφή με μολυσμένες επιφάνειες ή αντικείμενα, όπως εργαλεία, σταθμούς εργασίας, ή τραπέζια στις αίθουσες διαλείμματος. Οι κοινόχρηστοι χώροι, όπως τα αποδυτήρια,  και οι είσοδοι/έξοδοι προς τις εγκαταστάσεις, μπορούν να συμβάλουν επίσης στη μετάδοση του ιού.
  •  Μια πρακτική σε ορισμένους τέτοιους χώρους εργασίας είναι η κοινή χρήση μεταφορικών μέσων και η διαβίωση σε κοινότητες πλησίον των εργοστασίων.

Αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στην περαιτέρω  μετάδοση του SARS-CoV-2 στους συγγενείς και στο κοινωνικό περιβάλλον των εργαζομένων.

Επισυνάπτεται διάγραμμα που φαίνεται ο μεγαλύτερος κίνδυνος μετάδοσης του SARS-CoV-2 σε μονάδες επεξεργασίας κρέατος και πουλερικών.

digramma.jpg

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/community/organizations/meat-poultry-processing-workers-employers.html

https://thefern.org/2020/04/mapping-covid-19-in-meat-and-food-processing-plants/amp/

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

λειπσοι
Λειψοί: Ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς παγκοσμίως
Με βάση πρόσφατη έρευνα ενός γνωστού γερμανικού ταξιδιωτικού blog που ειδικεύεται στον αργό και βιωματικό τουρισμό, οι Λειψοί συγκαταλέγονται πλέον...
Λειψοί: Ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς παγκοσμίως
klimatistiko
Θέρμανση με κλιματιστικό: Τα 5 συνηθισμένα λάθη που εκτοξεύουν τον λογαριασμό ρεύματος
Πότε το κλιματιστικό είναι πραγματικά οικονομικό και ποιες κακές συνήθειες ακυρώνουν τα οφέλη του
Θέρμανση με κλιματιστικό: Τα 5 συνηθισμένα λάθη που εκτοξεύουν τον λογαριασμό ρεύματος
χειμερινο
Η πιο σκοτεινή νύχτα του χρόνου και το μυστικό της: Όταν το φως αρχίζει να επιστρέφει
Από τις φωτιές των Βίκινγκς και το Yule μέχρι το Χριστόξυλο και τους καλικάντζαρους, το χειμερινό ηλιοστάσιο ενώνει μύθους, φόβους και ελπίδες
Η πιο σκοτεινή νύχτα του χρόνου και το μυστικό της: Όταν το φως αρχίζει να επιστρέφει
vazo.jpg
Γυάλινα βάζα χωρίς ίχνος ετικέτας: Ο εύκολος και οικολογικός τρόπος καθαρισμού
Δύο απλά βήματα με υλικά που υπάρχουν σε κάθε κουζίνα αρκούν για να εξαφανίσουν χαρτί και κόλλα
Γυάλινα βάζα χωρίς ίχνος ετικέτας: Ο εύκολος και οικολογικός τρόπος καθαρισμού