koronoios
Κορονοϊός: Ένας σταθμός στην παγκόσμια ιστορία

Γράφει ο Παναγιώτης Μουρούζης, Φυσικός Ρ/Η

Αγαπητοί φίλοι και φίλες

Δεν ξέρω αν το έχετε συνειδητοποιήσει, αλλά ζούμε ιστορικές στιγμές. Στιγμές πιο σημαντικές από την επανάσταση του ’21, την καταστροφή της Σμύρνης, την αρχή και το τέλος της Χούντας κ.λπ. Στιγμές ισοδύναμες της έναρξης του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Του πρώτου, δηλαδή, πολέμου με παγκόσμια εμβέλεια. Πρόκειται για στιγμές που πρώτη φορά βιώνει το ανθρώπινο είδος από τότε που εμφανίσθηκε στον πλανήτη. Βέβαια, θα πει κάποιος ότι πολλές φορές εμφανίστηκε στο παρελθόν κάποια επιδημία. Πάντα όμως, είχε τοπικά χαρακτηριστικά. Για πρώτη φορά η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει μία διαπλανητική πανδημία. Μία πανδημία που οφείλεται πρωτίστως στην μετακίνηση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων από το ένα μέρος του πλανήτη στο άλλο κυρίως με τα αεροπλάνα.

Για πρώτη φορά, επίσης, η ανθρωπότητα έχει μία τόσο μεγάλη δυνατότητα επικοινωνίας μέσω της τηλεόρασης, των κινητών και του διαδικτύου. Για πρώτη φορά, μπορεί να επιβιώνει μένοντας στο σπίτι. Για πρώτη φορά γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο άρση βασικών ελευθεριών που κατακτήθηκαν μετά από πολλά χρόνια με φόρο αίματος, όχι μόνο με την ανοχή, αλλά και με την επιδοκιμασία των πολιτών, αφού είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η πανδημία. Για πρώτη φορά η επιστημονική άποψη επικρατεί πλήρως απέναντι σε οποιαδήποτε θρησκευτική δοξασία σε παγκόσμιο επίπεδο. Για πρώτη φορά η ελπίδα αναφέρεται αποκλειστικά στην επιστήμη, προσδοκώντας εναγωνίως νέα φάρμακα και εμβόλια. Για πρώτη φορά περνάει τόσο μεγάλη κρίση η αξία των ανθρωπίνων σχέσεων και επαφών. Μέχρι πρότινος συμβουλεύαμε τα παιδιά μας να μην καταφεύγουν στην ηλεκτρονική επικοινωνία αλλά στη δια ζώσης επαφή, ενώ τώρα είμαστε όλοι αναγκασμένοι να καταφεύγουμε στην ηλεκτρονική επικοινωνία για να διατηρήσουμε στοιχειωδώς την κοινωνικότητά μας.   

Είναι βέβαιο ότι μετά την κρίση, όλοι μας θα βγούμε φτωχότεροι. Δεν είναι, όμως, καθόλου βέβαιο ότι θα βγούμε και σοφότεροι. Ότι δηλαδή θα έχουμε εντοπίσει τα αίτια του κακού και θα φροντίσουμε να μην επαναληφθούν τέτοιες καταστάσεις. Ότι θα αποκαταστήσουμε ξανά τις κοινωνικές μας επαφές. Ότι θα απολαύσουμε τις ελευθερίες και τις μετακινήσεις σε όλο τον πλανήτη, χωρίς φόβο. Το δυστύχημα αυτής της περιπέτειας που περνάμε όλοι μας είναι ότι ο κορονοϊός μας βρήκε απροετοίμαστους. Αυτό θα ήταν δικαιολογημένο αν επρόκειτο για μία φυσική καταστροφή η οποία δεν ήταν δυνατό να προβλεφθεί, όπως εκρήξεις ηφαιστείων, σεισμοί, πτώσεις αστεροειδών κ.λπ. Πολλοί, όμως, και σοβαροί άνθρωποι και οργανισμοί είχαν προειδοποιήσει τις ηγεσίες για τον κίνδυνο μίας πανδημίας, προτείνοντας μάλιστα συγκεκριμένα μέτρα για την αποφυγή ενός τέτοιου κινδύνου. Δεν εισακούστηκαν. Γιατί δεν εισακούστηκαν; Η άποψή μου είναι ότι δεν εισακούστηκαν, γιατί παγκοσμίως έχουμε παραδοθεί στην αρχή του μέγιστου οικονομικού κέρδους εδώ και τώρα. Με άλλα λόγια αυτό που ζούμε θεωρώ ότι είναι μία συνέπεια της παγκόσμιας επικράτησης του νεοφιλελεύθερου μοντέλου.

Το μοντέλο αυτό δημιούργησε μία παγκοσμιοποίηση με μοναδικό στόχο τη μεγιστοποίηση του κέρδους με κάθε μέσο και τίμημα.  Έτσι, οδήγησε στη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα δημιουργώντας περικοπές στην πρωτογενή επιστημονική έρευνα, στην παιδεία και στην υγεία ακόμη και στην Ευρώπη που η κοινωνική πρόνοια ήταν μία κατάκτηση της ευρωπαϊκής κουλτούρας από την εποχή του Διαφωτισμού. Η έλλειψη παιδείας δευτερογενώς καλλιέργησε το κλίμα, ώστε να αναρριχηθούν άνθρωποι στην εξουσία χωρίς ιδιαίτερη κουλτούρα και χωρίς ανθρωπιστικές και οικολογικές ευαισθησίες.

Το μοντέλο του άκρατου νεοφιλελευθερισμού δημιούργησε έναν ανελέητο ανταγωνισμό σε όλα τα επίπεδα, υποβαθμίζοντας συλλογικότητες, όπως τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον ΟΗΕ, το CERN κ.λπ. Ακόμη και τώρα που είμαστε στο μάτι του κυκλώνα, διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει παγκόσμια συνεργασία και μεταφορά πληροφοριών για την ανεύρεση ενός εμβολίου, αλλά αντιθέτως, τα κράτη και οι εταιρείες που διαθέτουν την κατάλληλη τεχνολογία προσπαθούν να προηγηθούν σ’ αυτόν τον αγώνα δρόμου για δικό τους όφελος.

Μετά από αυτή την κρίση είναι βέβαιο ότι ο κόσμος μας θα είναι διαφορετικός. Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να είναι καλύτερος. Στο χέρι μας (και περισσότερο στο μυαλό μας) είναι.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

nazi
«Γιαβόλ» – 4η έκδοση: Πώς ξεπλύθηκαν από το Ναζιστικό τους παρελθόν μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις
Προδημοσίευση από την εμπλουτισμένη νέα έκδοση του βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά
«Γιαβόλ» – 4η έκδοση: Πώς ξεπλύθηκαν από το Ναζιστικό τους παρελθόν μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις
sklirinsi
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ενδείξεις της νόσου εμφανίζονται στο αίμα πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα
Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε ότι οι ασθενείς με αυτά τα αυτοαντισώματα είχαν αυξημένα επίπεδα νευροϊνιδίων χαμηλού μοριακού βάρους (Nfl), πρωτεϊνικά...
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ενδείξεις της νόσου εμφανίζονται στο αίμα πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα